PayPal ukázal NFC platby. Stačí přiložit telefony k sobě…

paypal_logo

Převod peněz pouhým přiložením dvou telefonů k sobě? Ano, je to možné! PayPal předvedl své řešení NFC plateb.

Je to už nějaký pátek, co se na trhu objevil Nexus S, přinášející dvě pozoruhodné nové funkce: Android 2.3 Gingerbread a technologii NFC (Near Field Communication). Zatímco Android 2.3.x se dočkal vřelého přijetí a dnes ho najdete v celé řadě zařízení, NFC zatím nemělo příliš možností ukázat svůj přínos uživatelům. Od května se například mluví o použití NFC plateb ve spolupráci s Google Wallet, které zatím běží v USA ve zkušebním provozu a v průběhu léta se očekává jeho ostré spuštění.

Google ale není jediným, kdo chce NFC využít v platebním styku. Společnost PayPal představila na konferenci MobileBeat 2011 v San Franciscu widget pro Android, která umožní uživatelům Nexus S (a později samozřejmě i dalším zařízením s podporou NFC) provést platbu pouhým přiložením telefonů k sobě. Po otevření aplikace na obou telefonech stačí na jednom z nich zadat požadovanou částku, přiložit je k sobě, a po zabzučení na druhém zadat PIN. Hned poté proběhne zpracování platby a odeslání e-mailu s vyúčtováním. Více než tisíce slov napoví následující video:

https://www.youtube.com/watch?v=ovxA35hQ058

Ředitelka PayPal Mobile Laura Chambers uvádí praktické využití a slibuje další rozšiřování: „…budete moci obchodovat s přáteli, rodinou, kolegy a zaměstnanci snadněji než kdykoliv předtím. Někdy je nejjednodušší řešení nejelegantnější… … Ale to je jen jeden z mnoha způsobů, jak chceme pomocí různých technologií na rozličných zařízeních změnit způsob, jakým lidé zaplatí a dostanou zaplaceno. Počkejte si na další zajímavá oznámení z PayPal v následujících týdnech a měsících….“

Samozřejmě z počátku bude uvedení novinky brzdit počet dostupných telefonů s NFC, ale je to teprve začátek éry tohoto způsobu plateb. Možná již brzy budeme platit nákupy a provádět transakce pouhým přiložením telefonu ke čtečce, nebo ke druhému mobilu! Je pravděpodobné, že platební styk realizovaný přes NFC bude brzy konkurovat běžným platbám debetní/kreditní kartou.

Podle oficiálního blogu PayPalu, bude tato funkce k dispozici koncem léta, nicméně konkrétní datum ještě nebylo sděleno.

Co na to říkáte vy, čtenáři? Těšíte se na nové platební řešení PayPal? Umíte si představit reálné uplatnění v běžném životě? Budete ho používat? Myslíte, že je to dobrá cesta, nebo se spíše obáváte možného zneužití? Podělte se o svůj pohled v diskuzi pod článkem!

Zdroje: Android Phone Fans, Android Central, Droid Life, Android and Me, EuroDroid, GetAndroidStuff, AndroidGuys, NeoWin a blog PayPal.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (7)