TOPlist

Nechcete, aby vás Google špehoval? Nasaďte firewall!

No Image-06

Samozvaný hacker Moxie Marlinspike vydal zajímavou aplikaci WhisperMonitor, což je firewall pro operační systém Android, který mimo jiné umí blokovat funkci sledování polohy.

Firewall monitoruje veškerý odchozí síťový provoz a umožňuje uživatelům vytvářet pravidla. Při požadavku na odchozí spojení lze například povolit nebo zakázat připojení z aplikace na dané porty a to buď jednorázově, do následujícího restartu telefonu, nebo napořád. Trvalá pravidla pak lze spravovat v jednoduchém administračním rozhraní.

Uživatelé, kteří považují údaje o své poloze za soukromou záležitost, mohou například odříznout komunikaci služby GPS s okolním světem. Nevýhodou (i když jak se to vezme…) je, že nebudete moci přijímat reklamy závisející na aktuální poloze, jako jsou například návrhy nejbližších restaurací, obchodů nebo kaváren.

Monitor také eviduje historii spojení (doufejme, že je uložena v šifrovaném souboru), ve které uživatel může zkontrolovat, kam se jeho zařízení připojuje a jak často.

Software je nyní součástí alternativní ROM WhisperCore, která je v betaverzi 0.3 ke stažení zdarma pro soukromé použití.

Zdroj: The Register.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (12)