.LOL – Google nakoupil řadu internetových domén nejvyššího řádu, k čemu mu poslouží?

smallergoogle1

Google rád nakupuje, o tom není pochyb. Také není pochyb, že na to má peníze. Nedávno provedl celkem zajímavý nákup, který nezahrnoval žádné společnosti či start-upy, místo toho se zaměřil na zajímavé internetové domény, a to rovnou nejvyššího řádu. Tedy ty, které píšeme za tečkou – .com, .cz, .org – takzvané TLD (Top Level Domain). Nezisková organizace ICANN spravující řadu věcí kolem internetu včetně přidělování IP adres a domén, vyhlásila, že na prodej budou jakékoliv koncovky a ne pouze národnostní (.cz, .sk apod.).

icannlogo

Google jich nakoupil přesně 101, nechybí mezi nimi – .Android, .Nexus, .Moto, .App, .YouTube, .Chrome, .Play, .Plus, .Gmail či .Google. Kromě domén prvoplánově spojených s Googlem jsou ale k dispozici i zajímavější kousky – .Dad, .Esq, .Kid, .LOL, .Meme, .PhD nebo .Wow.

gtld-x2

Zajímavé je, že o TDL domény se nestrhla žádná bitva. ICANN dostal nabídky na 2000 domén, přičemž 101 jich skoupil Google, což činí celých 5%. Samozřejmě domény nejvyššího řádu nejsou zadarmo a tak Google celkově utratil přes 18 milionů dolarů.

Ještě zajímavější je nejasný záměr těchto nákupů. Vzpomeňte si, kdy jste naposled vyťukali celou webovou adresu, včetně její koncovky. To se dnes zkrátka nedělá, není to nutné. Místo „svetandroida.cz“ raději napíšeme „svetandroida“ a Google nám vyhodí výsledek. Popřípadě nám stránku prohlížeč nabídne automaticky. Sám internetový gigant k tomu řekl, že by rád nové domény využil k vylepšení zážitku internetových uživatelů, stejně jako kvůli kreativnímu potenciálu těchto domén .LOL.

Uvidíme, zda tento krok bude mít nějaký dopad na běžné smrtelníky – nechme se překvapit.

Zdroj: PhoneArena

Matěj Machytka
O Autorovi - Matěj Machytka

Akční a věčně pozitivní člověk, studující svůj vysněný obor - marketingovou komunikaci a PR. Ujíždím na elektronické hudbě, zajímám se o DJing a jsem pravidelným… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (16)