TOPlist

Android pro začátečníky ­#16: Jak použít telefon jako GPS navigaci?

Android pro zac-a-tec-ni-ky GPS navigace

Mohu využít svůj mobilní telefon jako GPS navigaci? Jakou aplikaci pro to mám použít? Musím být pro navigování stále připojen k internetu? Nejen na tyto otázky si společně odpovíme v dalším pokračování seriálu Android pro začátečníky. Jestliže tedy rádi cestujete nebo si jen chcete být jisti v tom, jakým směrem mají vaše kroky směřovat, jsou následující řádky určeny právě pro vás.

GPS navigace – Za co vlastně zaplatím?

Spoustě z nás nemusí být úplně jasné, za co a kdy při využívání GPS navigace zaplatíme. Samotné používání GPS je zcela zdarma a pro určování naší polohy pomocí satelitů obíhajících naší planetu nemusíme platit žádné poplatky ( více informací se dozvíte v 15. dílu seriálu Android pro začátečníky). Zpoplatněny jsou tak zpravidla až samotné aplikace a jejich mapové podklady, které pro navigování použijeme.

GPS navigace

Offline a online navigace

Abychom náš mobilní telefon naučili funkce, kterými disponují klasické GPS navigace, můžeme využít některé z aplikací dostupných v obchodě Google Play. Ty mohou fungovat dvěma rozdílnými způsoby. Tím prvním je nutnost nepřetržitého připojení k internetu, které zajišťuje aktuálnost a vyšší přesnost samotného navigování. Aplikace využívající internetové připojení totiž dokáží sledovat nejrůznější data a ihned nám tak poskytnout aktuální situaci (např. dopravní nehody nebo uzavírky) na naší trase. Stejně tak stahují mapové podklady z internetu. Online navigace jsou zpravidla zdarma.

Druhou možností jsou offline navigace. Pro jejich správnou funkci je nutné uložit požadované mapové podklady, které jsou využívány pro navigování. V tomto případě si však musíme uvědomit, že určování nejrychlejší trasy nemusí být tolik přesné jako v případě navigací využívajících internetové připojení (chybí informace o dopravě apod.). Většina kvalitních offline navigací je bohužel zpoplatněna.

offline GPS navigace

Google Maps

Zřejmě nejpopulárnější a nejvyužívanější aplikací pro GPS navigaci jsou mapy od společnosti Google. Ty jsou dostupné zcela zdarma a často bývají předinstalovány v přístrojích s operačním systémem Android. Svou popularitu si Google Maps získávají především díky obrovské databázi jednotlivých map, které je navíc možné částečně uložit do našich chytrých telefonů, čímž odpadá nutnost neustálého internetového připojení. Google Mapám se budeme podrobně věnovat za týden v dalším díle našeho seriálu.

Několik tipů z naší redakce

Pokud si nevíte rady s tím, jakou aplikaci zvolit pro pohodlné navigování, nechte se inspirovat několika tipy z naší redakce. Najdete mezi nimi GPS navigace dostupné zcela zdarma, ale také ty, pro jejichž využívání je nutné zaplatit určitý finanční obnost.

1. Sygic GPS navigace a mapy

Aplikace Sygic GPS navigace a mapy patří dlouhou dobu mezi naprostou špičku ve svém oboru. Nabízí totiž širokou databázi celosvětových map, které je navíc možné využívat také v režimu offline, možnosti uživatelského přizpůsobení a velmi příjemné uživatelské prostředí. Jestliže se pro Sygic rozhodnete, musíte však počítat s jistou finanční investicí, neboť zdarma je aplikace dostupná pouze po dobu 14 dnů.

Sygic GPS Navigation & Maps
Sygic GPS Navigation & Maps

2. Waze social GPS Maps & Traffic

Další velmi oblíbenou navigací je aplikace Waze. Ta staví především na komunitě a nabízí možnost sdílení dopravních informací mezi uživateli. Díky tomu jsme neustále informováni o nejaktuálnější dopravní situaci. Další velkou výhodou je také fakt, že Waze je zcela zdarma. Někteří uživatelé ovšem neocení fakt, že je nutné být neustále připojen k internetu.

Waze Navigation & Live Traffic
Waze Navigation & Live Traffic

3. HERE Maps

Dalším zástupcem v této kategorii je navigace HERE, za níž stojí společnost Nokia. Ta patří již dlouhá léta mezi osvědčené nástroje sloužící k určování naší trasy. Stejně jako Waze je také HERE naprosto zdarma a navíc nabízí možnost využívání offline režimu.

HERE WeGo: Maps & Navigation
HERE WeGo: Maps & Navigation

Závěr

V dnešním pokračování seriálu Android pro začátečníky jsme si názorně ukázali, jak můžeme náš smartphone naučit funkce, které využívají GPS navigace a odpověděli jsme si na několik otázek týkajících se této problematiky. V dalším díle se podíváme na Google mapy a naučíme se je efektivně používat.

Android pro začátečníky

Všechny díly naleznete pomocí našeho vyhledávání.

 

Kuba Drhlík
O Autorovi - Kuba Drhlík

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (10)