TOPlist

FoxFi: Rozjeďte Wi-Fi i Bluetooth tethering bez rootu

foxfi_ico

Chtěli byste se například tabletem, netbookem či notebookem připojit k Internetu, ale nejste v dosahu bezdrátové či metalické sítě? Pak můžete použít svůj telefon jako přístupový bod a připojovat se k němu přes tzv. „tethering.“

Co je tethering?

Tethering je sdílení internetového připojení z mobilního telefonu či tabletu dalším zařízením. Sdílející telefon nebo tablet je tedy k Internetu připojen přes mobilní data (proto doporučujeme brát v potaz FUP a případně i nižší přenosovou rychlost), zatímco ostatní zařízení se k němu připojují buď skrze Wi-Fi signál, který telefon „vysílá,“ nebo přes Bluetooth. V případě, že je k připojení používáno Wi-Fi, bývá někdy tato funkce označována jako „mobilní hotspot“ či „mobilní přístupový bod.“ Telefon nebo tablet pak zastává funkci síťového routeru.

Většina mobilních telefonů je nativně vybavena softwarem, který umí sdílet přístup k Internetu – zvládají to například smartphony s operačním systémem Windows Phone (na některých telefonech to ale není podporováno), iOS (starší verze po jailbreaku, od iOS 4.3 na iPhone 4, iPhone 4S, nebo iPadu 3 nativně), i s Androidem – konkrétně od verze 2.2 Froyo.

Někteří operátoři (např. T-Mobile ve Velké Británii, Sprint Nextel, T-Mobile USA; v případě českých nemáme o něčem takovém informace) ale tuto funkci zakazují (či povolují jen za poplatek), a její opětovné povolení je možné pouze po rootnutí, kterým ovšem padá záruka na telefon.

Na Androidu 2.x narazíte nejčastěji na Wi-Fi tethering, zatímco tethering přes Bluetooth je spíše minoritní záležitostí.

K čemu je FoxFi?

Dnes si stručně představíme aplikaci FoxFi, která vám umožní používat na telefonu Wi-Fi a Bluetooth tethering. Pro zahraniční uživatele bude tato aplikace zajímavá především tím, že si mohou zprovoznit zablokovanou službu, nebo obejít nutnost platit dodatečné poplatky dle tarifu operátora. Využití ale najde i v našich končinách – především tím, že zpřístupňuje tethering přes Bluetooth. Nesporným kladem je, že není nutné telefon rootovat, takže stačí aplikaci jen nainstalovat, spustit, nastavit, a během několika minut můžete poskytovat svůj Internet ostatním.

Nastavení Wi-Fi tetheringu

Aplikace je naprosto jednoduchá a veškerá nastavení najdete na jediné obrazovce. Před prvním zapnutím Wi-Fi tetheringu doporučujeme nejprve nastavit tzv. SSID, neboli název přístupového bodu. To je ten název, který uvidíte z ostatních zařízení, když si necháte zobrazit okolní bezdrátové sítě. Název přístupového bodu můžete zadat po tapnutí na volbu Network Name.

Zadejte název přístupového bodu.

Zadejte název přístupového bodu.

V žádném případě nezapomeňte nastavit heslo! To zadáte volbou Password (WPA2). Doporučujeme použít heslo dlouhé minimálně osm znaků (raději ale více), sestávající z kombinace malých a velkých písmen, čísel a nejlépe i speciálních znaků. Zabezpečení WPA2 je sice poměrně bezpečné, ale pokud necháte heslo prázdné, nebo si nastavíte 123456 či heslo, nedivte se, když vaše mobilní připojení využije či dokonce zneužije sousedovic puberťák.

Pod položkou Password (WPA2) můžete nastavit heslo.

Pod položkou Password (WPA2) můžete nastavit heslo.

Doporučujeme použít heslo dlouhé minimálně osm znaků

Doporučujeme použít heslo dlouhé minimálně osm znaků

Zbývá poslední krok: zapnutí přístupového bodu a tím i zahájení sdílení připojení k Internetu. Asi již tušíte, že k tomu slouží zatržítko Activate WiFi Hotspot, které musíte aktivovat. Pokud pak dáte na jiném telefonu či notebooku prohledat okolní bezdrátové sítě, měla by se mezi nimi objevit i ta vaše. Po připojení k této síti by vám měl fungovat i Internet.

Zatržítko Activate WiFi Hotspot zahájí Wi-Fi tethering

Zatržítko Activate WiFi Hotspot zahájí Wi-Fi tethering

Při příštím aktivování již, pokud k tomu nemáte důvod, pochopitelně nemusíte zadávat ani název sítě, ani heslo.

Ukončení Wi-Fi tetheringu provedete deaktivací výše uvedeného zatržítka. Pozor ale na jednu věc: pokud byl na začátku telefon připojen přes Wi-Fi, FoxFi ji vypne, a po svém ukončení (alespoň na Samsungu Galaxy S II, na kterém jsme aplikaci testovali) opětovně nezapne.

Podle popisku v Android Marketu Wi-Fi tethering skrze tuto aplikaci nefunguje na telefonech HTC – na nich lze použít jen Bluetooth tethering (snad všechny mobily od HTC ale podporují Wi-Fi tethering nativně).

Bluetooh tethering

Nastavení tetheringu přes Bluetooth je o něco jednodušší – stačí aktivovat zatržítko Activate Bluetooth DUN. Telefon se vás pravděpodobně zeptá, zda souhlasíte se zapnutím BT a zviditelněním telefonu po dobu dvou minut. Samozřejmě nezbývá, než souhlasit.

Zatržítkem Activate Bluetooth DUN zapnete tethering přes BT

Zatržítkem Activate Bluetooth DUN zapnete tethering přes BT

Následně necháte na počítači, notebooku, či tabletu vyhledat okolní Bluetooth zařízení, mezi kterými by se měl objevit i váš telefon. Po spárování pak dojde k instalaci ovladačů modemu. Další postup je poté odlišný podle použitého systému, takže vás odkážeme na oficiální stránky, kde je popsán včetně dostatečně názorných ilustračních obrázků.

Možnost nasdílet mobilní připojení je naprosto neocenitelná například tehdy, pokud vám přestane fungovat internetová přípojka, a vy se potřebujete dostat na web, nebo pokud se chcete v terénu připojit z notebooku či tabletu bez 3G modulu/karty.

Aplikace FoxFi zjednodušuje tento proces na nezbytné minimum, takže si s ní poradí i začátečníci a méně technicky zdatní uživatelé.

FoxFi (WiFi Tether w/o Root)
FoxFi (WiFi Tether w/o Root)

APP Review FoxFi Free Wireless 4g 3g hotspot Any ANDROID device NO ROOT

APP Review FoxFi Free Wireless 4g 3g hotspot Any ANDROID device NO ROOT

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (21)