Chytrá váha Fitbit Aria – stylovka, která řekne víc než jen hmotnost (recenze)

fitbit-aria-cover

Pokud je zdravý životní styl vaším druhým jménem, plánujete snížit svou tělesnou hmotnost nebo zkrátka chcete mít přehled, jak se na vás podepsala oslava s dorty a chlebíčky, chytrá váha je tu přesně od toho. Nese název Fitbit Aria a kromě hmotnosti vám změří i procentuální poměr tuku v těle.

Obsah recenze

Obsah balení

V balení toho moc není. Kromě samotné váhy je k dispozici návod a sada baterií. Nic víc, nic míň.

Fitbit Aria recenze - balení 1

Vzhled a zpracování

Ne že by byl design u váhy nějakým zásadním parametrem, přesto člověk nechce, aby mu hyzdila koupelnu. Provedení „měřáku“ Fitbit Aria je velmi decentní. Tělo je celé černé, akorát rámeček okolo bodového displeje je stříbrný.

Fitbit Aria recenze - vzhled

Fitbit Aria recenze - vzhled indoor 3

Stříbrným písmem je na přední straně též vyražen název výrobce, tedy Fitbit. Záda přístroje vzdáleně připomínají „pekáč buchet“ po hodinách strávených v posilovně. Možná to není náhoda a váha se nás snaží podvědomě motivovat.

Fitbit Aria recenze - záda 1

V každém rohu najdeme protiskluzovou destičku, takže váha neklouže ani na dlaždičkách. Vzadu je rovněž prostor pro baterie. Po odklopení krytu zjistíte, že Fitbit Aria ke svému provozu potřebuje čtyři baterie typu AA.

Fitbit Aria recenze - baterie

Zprovoznění

Fitbit Aria je chytrá váha, která se připojí na vaši domácí Wi-Fi síť a naměřené údaje následně odesílá na server Fitbit.com. Pro začátek si musíte vytvořit Fitbit účet, pokud ho ještě nemáte.

Fitbit Aria recenze - setup začátek

Následně se přihlásíte a můžete začít nastavovat svou chytrou váhu. K tomu slouží program Fitbit Wi-Fi Scale Setup pro MAC či PC, popřípadě mobilní aplikace. Průvodce nastavením by se o všechno měl postarat. Na vás zbude zadat zabezpečovací klíč k Wi-Fi, aby se váha mohla připojit.

  Fitbit Aria recenze - setup complete

Bohužel realita nebyla úplně růžová a nastavování jsem dělal asi natřikrát. Vždy mi to hodilo nějakou chybovou hlášku, že Fitbit Aria se nemůže připojit. Snažte se, aby signál Wi-Fi byl alespoň při nastavování dostatečně silný a váha věděla, k jaké síti se má připojit.

Fitbit Aria recenze - profil

Jakmile proběhne prvotní nastavení, kde zároveň zadáte údaje o své hmotnosti, váze, věku, atd., můžete se začít vážit, kolikrát hrdlo ráčí.

Pojďme se vážit, vážení

Jak jsem již řekl, po nastavení vám nic nebrání ve sledování tělesné hmotnosti a tuku v těle. Fitbit Aria umí za určitých podmínek být hodně nepřesná, pokud z ní chcete dostat to nejlepší, měli byste dodržovat alespoň základní pravidla. Váha by měla být umístěna na tvrdém povrchu, jako jsou dlaždice.

Fitbit Aria recenze - vážení Celý nápis je Sensing. Zobrazuje se při vážení.

Ve chvíli, kdy jsem se zvážil na koberci, měl jsem rázem o pět kilo méně, což mi přijde jako velký rozdíl. Zvláště když jsem naměřené hodnoty porovnal se 10 let starou obouchanou váhou, Fitbit Aria je trochu zklamáním. Zatímco Fitbit váha měla na různých površích odchylku 5 kg, „oldschool“ hloupá váha ukázala při stejném testu shodné hodnoty. To mi u váhy z vyšší cenové kategorie přijde neadekvátní.

Fitbit Aria recenze - tuk Procentuální poměr tuku v těle.

Váha kromě hmotnosti stanovuje také procentuální podíl tuku v těle. Tento údaj se v několika měřeních po sobě lišil maximálně v desetinách procenta, přesnost je tak pravděpodobně dostačující. Profesionálně jsem si tuk v těle měřit nikdy nenechal, takže údajům z Fitbit Aria budu muset měřit. Celou dobu jsem se pohyboval okolo 10 %.

Fitbit Aria recenze - vážení 1 Step Off – pokyn po změření vaší hmotnosti.

Chytrou váhu může používat až 8 lidí naráz, pravděpodobně tak celá domácnost. Vtip je v tom, že váha si pamatuje, kolik vážíte a podle toho přidá každé měření jednotlivým uživatelům. Problematičtější to je, když dva uživatelé váží takřka stejně. Aria se vás naštěstí po zvážení zeptá, komu má výsledek připsat. Pokud děláte house párty a vašim přátelům se váha zalíbí, nemusíte se bát, že by vám zhuntovali statistiky. Budou zváženi v guest módu, takže se jejich výsledky nikam neuloží. Problém by opět nastal, pokud by vážili skoro stejně jako vy.

Fitbit Aria recenze - synchonizace hotovo Úspěšně dokončená synchronizace.

Displej je dostatečně velký, aby vám ještě před odesláním na web ukázal všechny údaje. Nejprve se ukáže hmotnost, následovaná procentuálním podílem tuku v těle a na konec iniciály, které si zadáte.

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Ekosystém Fitbit.com – propojenost hlavní výhodou

Jestli jste aktivně a cíleně hubli, možná jste si naměřené hodnoty po každém zvážení zapsali na papír, abyste měli přehled, jestli se vyvíjejí správným směrem. Fitbit Aria tohle dělá automaticky. Údaje jsou vždy automaticky odeslány na servery Fitbitu, kde si je po přihlášení můžete prohlédnout v přehledné tabulce. V uživatelském prostředí si můžete nastavit cíl, jak moc chcete zhubnout nebo přibrat. Vidět samotný progress je celkem motivující. Avšak jako u všech wearables a podobných fitness pomůcek si stojím za tím, že pouze koupě váhy nebo sports trackeru vás k ničemu nedonutí. Nebo donutí, ale po 14 dnech náramek skončí v šuplíku. Jako motivační nástroj to však špatné určitě není.

Fitbit Aria recenze - hmotnost

Fitbit Aria recenze - graf hmotnost

Když už jsem se zmínil o wearables, zde je další výhoda. Pokud máte váhu Fitbit Aria a zároveň i nějaký náramek od stejné značky, třeba Fitbit Flex, vytváříte tím „sportovní“ ekosystém, kde vidíte data z obou zařízení na jednom místě. To je rozhodně užitečné, neboť můžete rovnou zjistit, jak se cíl ujít denně 20 tisíc kroků podepisuje na vaší hmotnosti. Na základě vašich cílů vám Fitbit také spočítá, kolik kalorií byste denně měli přijmout. Když prostředí zná vaši výšku a hmotnost, snadno dopočítá i BMI (body mass index). Stejně jako si můžete přidat cíl, kolik chcete zhubnout kilogramů, lze zvolit cíl v podobě snížení procentuálního podílu tuku v těle.

Fitbit Aria recenze - Fitbit dashboard

Celkově je prostředí Fitbit.com zdarma, avšak pro zpřístupnění některých funkcí si můžete zakoupit premium účet. Ten obsahuje elektronického kouče. Cena je 39,99 liber za rok. Rozhodně nechybí sociální interakce, můžete si tak zatweetovat, že zkoušíte novou dietu skládající se z požírání vzduchu nebo se spojit s přáteli a společně vyrazit za světlejšími zítřky.

Na Fitbitu je rovněž fajn, že jeho produkty fungují i s aplikacemi třetích stran. Co se sportu týče, jedná se třeba o Endomondo. Pokud jde vyloženě o stravu a hubnutí, je jich velká spousta. V galerii možná najdete tu svou, kterou již používáte nebo ji používat začnete.

Své výkony zároveň můžete sledovat i z pohodlí svého telefonu v aplikaci Fitbit. Opět platí, že pokud máte i fitness náramek, vidíte všechny údaje na jednom místě.

Fitbit Aria recenze - mobilní aplikace

Fitbit
Fitbit

Kdy, kde a za kolik?

Cena rozhodně není předností tohoto produktu. Na Heureka.cz sice cena začíná na 2680 Kč, ve většině obchodů však stojí přes 3000 Kč. Zde je potřeba se rozhodnout, co chytrá váha vlastně přináší, nad tím se zamyslíme hned v následující kapitole. S dostupností není problém, váhu má několik e-shopů skladem.

 Resumé aneb pro koho to vlastně je?

Nejprve si položte otázku, jak často se chcete nebo potřebujete vážit. Pravděpodobně nechcete investovat tři tisíce korun, abyste si na Fitbit Aria stoupli jednou za měsíc. Jestli dojdete k odpovědi, že se chcete vážit pravidelně, přejděte k otázce, zda potřebujete zrovna tuto váhu. Cenovka vysoká a ve finále jde pořád o jednu věc, dozvědět se kolik vážíte, jaké máte BMI a kolik tuku máte v těle. Dle mého názoru se Fitbit Aria vyplatí, pokud máte nebo chcete mít nějaký další produkt ze sportovní rodinky Fitbit. Jak jsem popsal výše, s nějakým fitness náramkem vznikne pěkný ekosystém, ve kterém máte všechny údaje na jednom místě, což je efektivní a z obou produktů dostanete něco navíc. V podobné cenové hladině navíc najdete váhy, které mají pár funkcí navíc (měření vody, svalové hmoty, kostí v těle). Samozřejmě Aria má zase Wi-Fi a pěkné webové i mobilní prostředí, přesto bych ji označil za lehce předraženou.

Pokud překousnete cenu, pravděpodobně vám už nic vadit nebude. Možná kromě trochu složitější set-upu, který jsem musel opakovat asi 3x. Jakmile máte nastaveno, vše funguje jak má. Designu a zpracování není co vytknout. Černá váha se stříbrným rámečkem kolem bodového displeje působí skvěle. Pro přesné výsledky je nezbytné provádět měření na tvrdé podlaze. Koberec není nejvhodnější.

Celkově je Fitbit Aria povedenou mašinkou, která vám dovolí nechat tužku a papír pro zapisování měření v šuplíku. Úplně jasnou volbou ale není. Zvláště ve chvíli, kdy už se nějakou dobu prodává a brzy se možná dočkáme pokračování.

Klady

+ Design
+ Zpracování
+ Propojenost s Fitbit.com
+ Měří tuk
+ Mobilní aplikace i web
+ Aplikace třetích stran

Zápory

– Cena
– Nepřesnost v závislosti na povrchu
– Setup neproběhl napoprvé správně

Matěj Machytka
O Autorovi - Matěj Machytka

Akční a věčně pozitivní člověk, studující svůj vysněný obor - marketingovou komunikaci a PR. Ujíždím na elektronické hudbě, zajímám se o DJing a jsem pravidelným… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (8)