Firefox OS: Vyzkoušejte nový systém i na vašem Androidu

Firefox OS – náhleďák

Firefox OS je operační systém společnosti Mozilla. Je velice jednoduchý, a proto také cílí především na méně zkušenou část uživatelů. Dosud spatřilo světlo světa zatím jen pár přístrojů, které tento systém obsahují. Přitom jako systém je poměrně svižný a není nijak náročný na hardware. Dokonce i baterie smartphonů s ním vydrží o něco déle. Důvodem jeho ne příliš velkého úspěchu je však především jeho jednostrannost.

Firefox OS - ilustrační

Nikoho z nás pravděpodobně ani nenapadne si při svém dalším nákupu pořídit zařízení s Firefox OS jen proto, že je rychlý a možná i intuitivní. Je ale možné, že bychom takový smartphone koupili například svým prarodičům? Myslíme si, že ano. Právě pro ně často bývá Android nepřekonatelnou překážkou. Jenže nastává další problém. Co když bude babička potřebovat s něčím poradit a vy nebudete vědět co dělat, protože systém vlastně neznáte?

Firefox OS pro každý Android

O tom, jak je systém Firefox OS jednoduchý, svědčí i způsob, jakým si ho můžete vyzkoušet. Světlo světa totiž spatřil APK balíček*, který vám umožní si systém vyzkoušet. Po nainstalování se chová jako běžný launcher, který vám dovolí vyzkoušet si prostředí celého systému Firefox OS, včetně jeho vlastních aplikací. Jelikož se v podstatě jedná o developer preview tohoto systému, nečekejte žádné zázraky. Aplikace zatím není natolik odladěna, aby dokázala suplovat běžně používaný Android. Jako prohlídka systému pro seznámení se s ním to ovšem bohatě stačí.

Pokud se tedy chystáte pořídit k vánocům někomu z rodičů či prarodičů jednoduchý smartphone, nyní budete vědět, jak s ním pracovat a případně jak pomoci vyřešit některé počáteční problémy. Oficiálně se smartphony s Firefox OS prodávají i u nás, takže stačí navštívit web Heuréka.cz a ve filtrech si zaškrtnout tento systém.

*APK balíček je sice z důvěryhodného zdroje (z webu Mozilla.org), nicméně jeho instalace je čistě na vaši vlastní zodpovědnost.

Vyzkoušeli jste Firefox OS? A jaký je na něj váš názor? Pořídili byste svým nezkušeným prarodičům smartphone bez Androida?

Zdroj: Engadget

Daniel Macho
O Autorovi - Daniel Macho

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (16)