TOPlist

Easy Voice Recorder: Diktafon ve stylu ICS

easy_voice_ikona

Zvukový záznamník, Záznam zvuku, nebo Diktafon – takovou aplikaci najdete prakticky v každém telefonu s Androidem. Asi nemusíme vysvětlovat, že slouží k nahrávání zvuku, zachyceného mikrofonem telefonu, a jeho ukládání do souboru v některém z mnoha formátů. Předinstalované programy tohoto typu ale mívají – pokud vůbec nějaké – jen minimální možnosti konfigurace. Výrobci telefonů navíc uživatelské prostředí diktafonů s oblibou upravují v rámci grafické nadstavby, což se někdy povede, často je ale taková změna spíše k horšímu.

Dnes si představíme Easy Voice Recorder, který je, jak ostatně napovídá jeho název, jednoduchý, a kromě grafického provedení à la Holo UI nabídne poměrně široké možnosti nastavení. Proč byste tedy pro záznam firemních schůzí, přednášek nebo osobních poznámek měli použít právě tuto aplikaci?

Poznámka: Easy Voice Recorder není určen k nahrávání telefonních hovorů (resp. je možné ho takto použít jedině v režimu hlasitého handsfree).

Autoři dále upozorňují, že program nemusí být kompatibilní se všemi zařízeními a na všech konfiguracích. Kvalita záznamu je vždy limitována kvalitou mikrofonu daného zařízení.

Co slibuje?

  • Záznam zvuku do souborů MP4 s použitím AAC na Gingerbreadu a vyšším,3GP s použitím AMR a bezztrátového formátu WAVE.
  • Nahrávání zvuku na pozadí, takže můžete s telefonem pracovat.
  • Ovládání pomocí widgetu, jež si lze vytáhnout na domovskou obrazovku.
  • Snadná správa a sdílení pořízených nahrávek (zkuste si šplhnout u šéfa a poslat mu záznam porady hned po jejím skončení ;) ).
  • Žádná časová omezení, ani agresivní reklama.

Easy Voice Recorder je k dispozici ve dvou verzích: zdarma, nebo placené Pro, která přijde na přibližně 82 korun. Verze Pro navíc nabízí:

  • Možnost pozastavení a opětovného spuštění nahrávání.
  • Podporu složek.
  • Zvýšení hlasitosti a snížení/odstranění okolního hluku a šumu.
  • Možnost nahrávat skrze mikrofon fotoaparátu (přesněji řečeno kamery) pro hlasitější a čistější nahrávky.
  • Ovládání diktafonu přes notifikační lištu.

My jsme pro náš test nainstalovali bezplatnou verzi 1.4.0 ze 2. srpna tohoto roku.

Instalace a první spuštění

Instalační balíček má necelý megabajt (přesněji 840 kB), takže jeho stažení je otázkou okamžiku. Při prvním spuštění se nejprve zobrazí licenční ujednání, které je nutné odsouhlasit, pak následuje přehled změn provedených v poslední aktualizaci s nabídkou upgradu na placenou verzi. Následně se zobrazí samotné uživatelské rozhraní.

Nejprve musíte souhlasit s licenčním ujednáním

Nejprve musíte souhlasit s licenčním ujednáním

Seznam novinek v posledních verzích

Seznam novinek v posledních verzích

Easy Voice Recorder v akci

Prostředí programu je rozděleno do dvou záložek. Ve výchozí Recorder je ovládání diktafonu. Po zapnutí nahrávání můžete sledovat dobu nahrávky, název souboru, do kterého je záznam ukládán, informace o formátu, datovém toku a zbývajícím místě (resp. hodin nahrávání, které bude možné uložit s ohledem na volnou kapacitu). Doba nahrávky přitom není nijak omezena (respektive je omezena pouze místem, zbývajícím na paměťové kartě).

Prostředí diktafonu je jednoduché - ve stylu Holo UI

Prostředí diktafonu je jednoduché - ve stylu Holo UI

V dolní liště je trojice tlačítek – zleva:

  • Zahájení (a v případě pozastavení opětovné spuštění) nahrávání,
  • pozastavení nahrávání,
  • ukončení nahrávání.

To je z nabídky diktafonu vše – ostatně více toho k životu asi potřebovat nebudete.

Zajímavé je, že ačkoli možnost pozastavení a opětovného spuštění nahrávání autoři deklarují jako jednu z funkcí, jež nabízí jen verze Pro, v námi testované verzi zdarma šlo pozastavovat a spouštět nahrávání bez omezení.

Na záložce Player najdete všechny pořízené nahrávky. Kromě délky záznamu a velikosti souboru je zde uveden také přesný datum a čas nahrávky, což je v případě záznamníku velmi užitečné. Soubory se ve výchozím nastavení ukládají na paměťovou kartu do složky EasyVoiceRecorder.

V sekci Player najdete pořízené nahrávky

V sekci Player najdete pořízené nahrávky

V dolní liště se nachází ovládání přehrávače se standardními funkcemi: spuštěním přehrávání, přeskakováním mezi nahrávkami vpřed i vzad, pozastavením a zastavením přehrávání. Narazili jsme ale na nepříjemnou chybu: v některých případech během přehrávání nejsou aktivní tlačítka pro zastavení a pozastavení, naopak tlačítko pro spuštění přehrávání se jeví jako aktivní, ale na stisk nijak nereaguje. Doufáme, že autoři tuto chybu brzy opraví.

K rychlému posunu v rámci nahrávky pak slouží posuvník nad tlačítky.

Dlouhým tapnutím na souboru vyvoláte kontextovou nabídku s následujícími možnostmi:

  • Play – spuštění přehrávání,
  • Share – sdílení souboru přes systémové prostředky (můžete tak nahrávku například poslat e-mailem, nebo nahrát do Dropboxu či na Disk Google),
  • Rename – přejmenování souboru (to hodnotíme velmi kladně, protože pak snadno rozeznáte například záznamy z jednání a porad od ostatních nahrávek),
  • Delete – smazání nahrávky.
Dlouhým tapnutím dostanete kontextovou nabídku

Dlouhým tapnutím dostanete kontextovou nabídku

Podobné volby jsou k dispozici také v horním menu, kde při výběru více souborů můžete tyto sdílet a mazat, pokud zvolíte jen jeden soubor, objeví se v nabídce ještě ikona tužky pro přejmenování.

Widgety

Potřebujete rychle zaznamenat nějakou situaci či hovor, ale nemůžete si vzpomenout, jak se jmenoval program pro pořizování nahrávek? Máte v seznamu desítky aplikací, a v rozhodujícím okamžiku marně hledáte diktafon? I na to autoři Easy Voice Recorderu mysleli a připravili sadu widgetů, které si můžete vytáhnout na domovskou obrazovku, kde jsou okamžitě připravené k vašim službám. Widgety jsou čtyři – nejmenší 1×1 nabízí pouze tlačítko pro spuštění a zastavení nahrávání, zbývající tři (2×1, 3×1 a 4×1) přidávají ještě tlačítka pro pozastavení/opětovné spuštění a otevření aplikace. Rychlejší způsob, jak okamžitě pořídit zvukový záznam, asi nenajdete. Možnost nahrávání z domovské obrazovky hodnotíme jako jeden z největších přínosů tohoto programu.

K dispozici jsou čtyři widgety

K dispozici jsou čtyři widgety

Widgety ve všech nabízených rozměrech

Widgety ve všech nabízených rozměrech

Nastavení

Čím se Easy Voice Recorder liší od většiny výchozích diktafonů, jež najdete v nově zakoupeném telefonu, jsou širší možnosti nastavení. Ty jsou rozděleny do pěti sekcí.

Jako první je v nabídce Settings položka Upgrade to Pro. Jak asi správně tušíte, jedná se o odkaz na Obchod Play, kde si můžete zakoupit plnou verzi aplikace.

Následuje nastavení parametrů souboru, skrývající se v sekci Recording. Zde je možné zvolit výstupní formát (úsporný AMR, dobrou kvalitu AAC a nejvyšší kvalitu PCM). V případě posledně jmenovaného můžete ještě nastavit vzorkovací frekvenci – výchozí nastavení je 16 kHz, vybrat můžete jak nižší (8 či 11 kHz), tak i vyšší kvalitu záznamu (22/32/44 kHz). Zvolené kvalitě, pochopitelně, odpovídá i datová náročnost pořízených nahrávek (při 16 kHz je to cca 2 MB/minutu). Dle svých možností si tedy můžete nastavit parametry tak, aby kvalita odpovídala vašim představám, a současně i dostupné kapacitě paměťové karty.

Nastavení parametrů výstupních souborů

Nastavení parametrů výstupních souborů

V sekci Storage and naming můžete nastavit, zda má být kromě čísla v názvu souboru použit tzv. prefix – k tomu slouží zatržítko Use a custom file prefix. Necháte-li tuto volbu aktivní, můžete v nastavení File name prefix nastavit, jak mají být soubory pojmenovány. Není tak problém, aby se jmenovaly například nahravka_1, nahravka_2 atd.

Můžete si nastavit, jak se mají jmenovat soubory s nahrávkami

Můžete si nastavit, jak se mají jmenovat soubory s nahrávkami

V sekci Sharing, media & playback lze vynutit používání jiného přehrávače (zatržítko Use external player), pokud by vám nevyhovoval ten, který je součástí aplikace. V případě, že máte v systému více přehrávačů, budete dotázáni na to, který si přejete použít.

Lze vynutit používání jiného přehrávače

Lze vynutit používání jiného přehrávače

Poslední sekce Troubleshooting obsahuje dvě nastavení pro případ, že by se diktafon choval nestandardně a nahrávání neprobíhalo bez problémů.

Resumé

Od hlasového záznamníku očekáváme jednoduchost a snadnost obsluhy. Easy Voice Recorder tyto podmínky splňuje. Pokud byste se chtěli zeptat, proč byste si měli místo výchozí aplikace nainstalovat právě tento program, vidíme tři hlavní možné důvody:

  • proti většině aplikací, jež najdete v telefonu od výrobce, tato nabízí podstatně širší možnosti konfigurace výstupního formátu souborů,
  • widgety pro okamžité nahrávání přímo z domovské obrazovky,
  • grafické rozhraní ve stylu Holo UI se sice nemusí líbit každému, nicméně přináší jisté standardy a subjektivně je graficky vyladěné.

Z možností, jež nabízejí klasické diktafony, ale vidíme jednu zásadní možnost pro další zlepšování – ocenili bychom automatickou aktivaci záznamu hlasem.

Hledáte-li jednoduchý a funkční program pro záznam porad, přednášek, jednání apod., rozhodně byste Easy Voice Recorder měli alespoň vyzkoušet!

Easy Voice Recorder
Easy Voice Recorder

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (5)