Dočkáme se již brzy rozšířeného obsahu na Google Play?

googleplay_devices

V uplynulých dvou dnech se rozléhaly českým internetem zvěsti o tom, že náhodný uživatel přistupující do obchodu Google Play z české IP adresy viděl celý obchod včetně sekcí, které jsou pro Českou republiku zatím zcela nedostupné. Dočkáme se brzy i my ostatní?

Je otázkou, co náhodné zobrazení kompletního Google Play způsobuje. Jedná se o chybu na straně Googlu? Nebo to nějak souvisí s testováním služby před spuštěním? Google pochopitelně mlčí, takže se zatím můžeme jen dohadovat. My jsme dostali potvrzující informaci od čtenáře Martina, který nám poslal i ukázku vystavenou na svém Google+. Ledacos by mohl napovědět fakt, že oni „vyvolení“ uživatelé neměli pravděpodobně ve svém profilu vyplněnou českou, nýbrž anglickou adresu a platební kartu.

Google-Play

Chyba v nastavení?

Vzhledem k tomu, že mám zaplacenou službu Unblock-Us pro využívání Netflix v České republice, zkusil jsem se na Google Play podívat osobně. Dokud jsem přihlášený ve svém vlastním účtu, zůstává obchod v klasické podobě, tak jak ho známe – tedy pouze aplikace a hry. Jakmile se však odhlásím a navštívím stránku přes americké DNS (skutečně se jedná o DNS, nikoliv VPN), Google Play se zobrazí sice česky, avšak s mnohem širší nabídkou. Problém je v tom, že stažení jakékoliv knihy, skladby, filmu či aplikace vyžaduje přihlášení – přičemž je zcela jasné, co se v případě úspěšného loginu stane. Ano, přečtete si pouze lakonickou hlášku, že obsah není ve vaší zemi dostupný. Pokusil jsem se samozřejmě změnit nastavení účtu tak, aby bydliště zahrnovalo zemi, kde jsou ostatní služby dostupné, ale bezvýsledně. Jediná sekce, která mi již několik měsíců funguje (díky trošce podvádění) je Google Music, která dokáže synchronizovat MP3 soubory napříč vašimi zařízeními.

184dedbd-04b8-488e-91d0-125524612be1

Je vůbec na co se těšit?

To záleží na vašem vkusu a hlavně bankovním účtu. Až se nám otevřou veškeré možnosti tohoto obchodu bohatého na multimediální obsah, dostane se vám například možnosti vypůjčit si film na měsíc za cenu dvou dolarů. Samozřejmě zatím nevíme, jestli budou k dispozici i české titulky nebo přímo dabing (o čemž asi lze s úspěchem pochybovat), tudíž je možné, že si užijí jen filmoví fanoušci znalí mluvené angličtiny. Kde se ale pravděpodobně chytne i neangličtinář, je sekce Knihy. Bylo by velmi překvapivé, kdyby Google zcela vynechal české – nebo do češtiny přeložené – tituly. Možnosti pohodlného nakupování v podobě aplikací sice existují, ale další hráč do konkurenční hry by se hodil tak jako tak. S knihami úzce souvisí i rozsáhlá nabídka časopisů a jiných periodik – že bych se konečně rozhoupal k předplatnému Wired? Hudbu, neboli Google Music, jsem již zmínil, ale rozhodně ji do našeho výčtu ještě zopakuji, protože přímá konkurence pro iTunes nám momentálně vážně dost chybí. Už aby tu byla! Poslední sekcí jsou pak zařízení, kde si můžete zakoupit nejnovější zařízení od Googlu – tedy řadu Nexus a pak i oficiální chromebooky. Ty jsou pochopitelně momentálně nabízeny za neodolatelné americké ceny. Řekněte, Nexus 4 za 299 dolarů (bez DPH) by se vám nelíbil? Samozřejmě nelze předpokládat, že bychom se takových cen dočkali i u nás, ale třeba budou o něco přívětivější než ty v českých obchodech.

googleplay_devices

 

Čekání na Godota

Pravdou zůstává, že na zprovoznění zbytku Google Play čekáme už pekelně dlouho. Sice už nyní vidíme světélko na konci tunelu, ale můžeme se dohadovat, zda je to skutečně denní světlo nebo naopak světlomet lokomotivy, která se řítí naším směrem, projede okolo, a pak bude zase dlouho tma. V květnu se dočkáme konference Google I/O a existuje naděje, že právě tam bude, krom jiného, vrženo trochu světla právě na datum zprovoznění chybějících služeb v různých zemích. Tak co, těšíte se? Nebo vás půjčovna filmů a knihy vůbec nezajímají? Podařilo se už někomu z vás obejít zabezpečení Googlu a koupit si třeba nějaký časopis? Patříte mezi ty uživatele, kteří v posledních dnech narazili na Google Play na rozšířenou nabídku? Podělte se s ostatními v komentářích!

Jan Olejník
O Autorovi - Jan Olejník

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (21)