DigiHUD Speedometer: vylepšete si své auto tachometrem promítaným na sklo

digihud_ico

Funkci HUD (Head-up Display), tedy promítání obrazu odrazem skrze čelní sklo automobilu, jsme si podrobně představili ve článku Sygic Head-up Display: Navigace na čelním skle. Dnes vám ukážeme relativně jednoduchou aplikaci DigiHUD Speedometer, která funguje jako digitální tachometr, který si můžete promítat do čelního skla.

Co DigiHUD Speedometer slibuje?

Autoři na prvním místě v popisku v Obchodě Play kladou důraz na skutečnost, že aplikace je zdarma a bez reklam. Ve své podstatě se jedná o tachometr, měřící rychlost pohybu prostřednictvím družicového systému GPS. Odrazem v čelním skle ukazuje, podobně jako HUD, rychlost a další užitečné informace. Aplikaci určitě oceníte v případě nefunkčnosti tachometru ve vašem voze, může ale třeba pomoci i s porovnáním skutečné a udávané rychlosti. Hlavním přínosem je ale zvýšení bezpečnosti – řidič nemusí pohledem těkat mezi přístrojovou deskou a vozovkou jen proto, aby zjistil, jakou rychlostí jede. Údaje jsou navíc zobrazeny formou snadno a rychle čitelných LED číslic.

Head-up Display Bosch ve vozech BMW Head-up Display Bosch ve vozech BMW

Aplikaci lze využívat nejen v režimu HUD, ale také standardním způsobem, kdy údaje budete odečítat přímo z obrazovky zařízení. V takové situaci je ale vhodné myslet na bezpečnost a instalovat telefon či tablet do zorného pole. DigiHUD lze také spustit v plovoucím okně nad jinou aplikací. Ačkoli se autoři snaží, aby všechny údaje co možná nejvíce přesné, vždy záleží na přesnosti senzoru GPS vašeho přístroje, jehož data lze považovat za orientační (nicméně obvykle přesnější než tachometr ve voze).

Jaké údaje DigiHUD Speedometer zobrazuje?

  • Aktuální rychlost (v kilometrech za hodinu, mílích za hodinu, či knotech).
  • Průměrnou rychlost od posledního resetu.
  • Maximální rychlost od posledního resetu.
  • Tři měřiče vzdálenosti.
  • Kompas.
  • Počítadlo ujetých kilometrů (naleznete v sekci Statistics).
  • Aktuální čas.
  • Změnou barvy na červenou upozorní na překročení nastavené rychlosti.
  • Indikátor stavu baterie.
  • Ikonu stavu GPS.

Více než tucet dalších funkcí s mnoho dalšími plánovanými pak získáte v placené verzi DigiHUD Pro.

Jak DigiHUD Speedometer funguje v praxi?

Aplikaci ve verzi 1.3.11 jsme nainstalovali na redakční telefon Sony Xperia Z3 s oficiálním Androidem 5.0.2 Lollipop. V seznamu nainstalovaných programů nám přibyly dvě ikony: DigiHUD a DigiHUD Window. Zatímco první spustí program ve standardním režimu, druhá ho vyvolá v plovoucím okně, které můžete umístit nad jinou aplikaci. Pokud tedy například vaše oblíbená navigace neumí zobrazovat aktuální rychlost, může být DigiHUD Speedometer snadným a elegantním řešením.

Po prvním spuštění se formou dialogu nejprve dozvíte, že při dlouhodobém používání aplikace může dojít k vypalování displeje. Po potvrzení se ještě zobrazí okno se seznamem posledních provedených změn (changelog). Aplikace může běžet jak v režimu na výšku, tak na šířku.

Ovládání se odehrává následujícím způsobem:

V plnohodnotném režimu je připraveno následující rozložení informací:

  • V levém horním rohu aktuální čas.
  • V pravém horním rohu tři počítadla vzdálenosti, mezi kterými lze přepínat klepnutím. Dlouhým podržením aktuální počítadlo vyresetujete.
  • Pokud má aplikace dostatek informací, zobrazuje pod těmito údaji kompas – přesněji řečeno směr pohybu.
  • Uprostřed vpravo je největším písmem zobrazena rychlost a jednotky. K vidění je také ukazatel stavu baterie.
  • Vlevo dole je maximální dosažená rychlost. Dlouhým podržením ji můžete vymazat.
  • Vpravo dole je průměrná rychlost. Opět ji lze vymazat dlouhým tapnutím. Vedle je tlačítko pro reset všech údajů.

Co najdete v kontextové nabídce?

Resumé

Budeme-li hodnotit funkci promítání informací do čelního skla, dojdeme k prakticky stejným závěrům, jako v případě Sygic Head-up Display: kvalita zobrazení závisí na mnoha faktorech, jako jsou vzdálenost zařízení od čelního skla, sklon a především okolní podmínky. Ve dne za jasného slunce jsou sice údaje čitelné, nicméně ve srovnání s palubním HUD například ve vozech BMW ne tak kontrastní. V noci a při zatažené obloze je situace citelně lepší.

Aplikace je sama o sobě jednoduchá a poskytuje asi vše, co bychom od ní očekávali. Uživatelské rozhraní je snadno pochopitelné, ale prospěla by mu lokalizace a možná i trochu aktuálnější prostředí, odpovídající posledním trendům. Kladně hodnotíme skutečnost, že aplikace je zdarma a bez reklamy. Placená verze Pro za 45 Kč se odlišuje širšími možnostmi.

DigiHUD Speedometer si zatím stáhl více než milion uživatelů a průměrná známka 4,2 svědčí o jejich převažující spokojenosti. 1,1 MB velký instalační balíček můžete použít na zařízeních s Androidem 2.2 a novějším. Za spokojené uživatele citujme závěrem komentář Radovana Vlka, který v Obchodě Play udělil nejvyšší možné hodnocení: „Dobrá appka. Obzvlášť, když nefunguje tachometr v autě. :) Ještě by to chtělo 3 úrovně nastavení „speed warning“ (50, 90, 130 km/h) a lepší reakci na změnu rychlosti (ale to je asi záležitost GPS) a bylo by to dokonalé… Hlavně nepřidávat reklamu. Díky. “

DigiHUD Speedometer
DigiHUD Speedometer
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (13)