Vývojáři ROM CyanogenMod: s Androidem L čekáme na finální kód

cm12

Google koncem června v rámci vývojářské konference Google I/O prezentoval „vývojářský náhled“ (developers preview) Androidu L, který následně vydal k instalaci pro telefony Nexus 5 a tablety Nexus 7 (2013). Na novou verzi Androidu přitom netrpělivě čekají nejen uživatelé – majitelé chytrých telefonů a tabletů – ale také vývojáři alternativních ROMek, nevyjímaje tu nejpopulárnější – CyanogenMod. Její autoři nyní na oficiálním blogu vydali stanovisko k uvolnění Androidu L pro účely testování. Novinka je prý zajímavá a je „vzrušující vidět, co se děje“, nicméně vývojáři dále zdůrazňují, že nejde o finální sestavení a mnohé se ještě může změnit. Nikdo přitom netuší, kolik a jak významných změn ještě Google do konečného vydání provede. „Je mnohem rozumnější počkat na finální a stabilní zdrojové kódy,“ konstatují vývojáři, přičemž dodávají, že majitelé Nexusů 5 a 7, kteří si nainstalovali Android L, potvrzují celou řadu chyb a nedostatků, mimo jiné například nemožnost smazání všech oznámení z notifikací.

Vývojáři ROM CyanogenMod: s Androidem L čekáme na finální kód Vývojáři ROM CyanogenMod: s Androidem L čekáme na finální kód

Ačkoli tedy uvolnění zdrojových kódů v rámci projektu Android Open Source Project (AOSP), ke kterému došlo minulý týden (informovali jsme v aktualitě Google publikoval zdrojové kódy Androidu L pro řadu Nexus), může posloužit jako základ alternativních ROMek, CyanogenMod se zatím nehodlá pouštět do žádných „větších akcí“ s tímto kódem. Pochopitelně to neznamená, že by vývojáři vydání „zdrojáků“ zcela ignorovali – hodlají je podrobně studovat, kontrolovat, hledat v nich případné mezery a pracovat na řešení vedoucí k jejich odstranění.

Zdrojové kódy také poslouží ke zjištění, které funkce CyanogenModu fungují pod Androidem L, a prověření, jak se změní seznam oficiálně podporovaných zařízení, pro která CyanogenMod připraví novou verzi své ROM. Lze také předpokládat, že včasné uvolnění materiálů pro programátory urychlí proces uvolnění aktualizované ROMky po vydání finálního sestavení Androidu L.

V nejbližších dnech tedy můžeme očekávat vydání CyanogenModu ve verzi 11 M8, postavené na Androidu 4.4.4. ROM, vycházející z Androidu L, pravděpodobně ponese číslo verze 12.

Zdroje: Android Community, CyanogenMod.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (20)