Clickfree Mobile Backup: Rychlá a jednoduchá záloha dat

clickfree_mobile_backup_ikona

Čeho budete litovat více v případě ztráty, odcizení nebo neopravitelné poruchy telefonu: samotného zařízení, nebo v něm uložených dat? Většina uživatelů pravděpodobně odpoví „B je správně“, protože pořídit nový telefon nebývá až tak těžké, ale získat zpět ztracená data může být v mnoha případech nemožné. Přitom do telefonů dnes ukládáme a nosíme v nich informace, které jsou leckdy cennější než ty, jež máme uložené v počítači.

Android sice nativně podporuje ukládání některých dat do cloudu – nepřijdete tak o kalendář, seznam kontaktů, e-maily, možná ani o fotky, některá nastavení a nainstalované aplikace. Můžete také použít software od výrobce vašeho telefonu nebo tabletu, pokud je k dispozici – pak stačí připojit zařízení k počítači pomocí USB kabelu či Bluetooth a spustit aplikaci. Tímto způsobem lze nejen zálohovat data, ale často také sledovat a instalovat aktualizace. Žádný způsob zálohy dat ale není 100%, proto existuje celá řada alternativních aplikací. Majitelé rootnutých telefonů se mohou spolehnout na automatizovaná řešení – například velmi úspěšný a funkční Titanium Backup.

Pro uživatele, kteří z nějakého důvodu nemají rootnutý telefon, je tu relativně nový (v Obchodě Play se objevil v polovině května) zálohovací program Clickfree Mobile Backup. Vyznačuje se jednoduchostí a rychlostí, přitom zálohuje vše podstatné.

Aplikace se nevynořila z hlubin fóra XDA Developers, ani odnikud jinud, ale jde o osvědčený nástroj, vycházející z úspěšného zálohovacího programu Clickfree PC Content Backup Software pro PC. Firma Storage Appliance teď připravila jednoduchou a snadno použitelnou mobilní variantu, se kterou bez rootu zazálohujete všechna důležitá data, která máte uložená ve svém telefonu či tabletu, a to třeba i na více míst.

Co Clickfree Mobile Backup slibuje?

Pojďme se podívat na to, jaké funkce a vlastnosti slibují autoři této aplikace:

  • Zálohování na paměťovou kartu a/nebo do cloudového úložiště (podporovány jsou služby Dropbox, Box, SkyDrive, Disk Google a SugarSync).
  • Funkce zálohy jedním tapnutím: stačí klepnout na tlačítko „Backup Now“ a automaticky se spustí zálohování.
  • Zálohování fotografií, hudby, videí, dokumentů, aplikací, záložek, kontaktů a kalendáře.
  • Možnost použít stejnou SD kartu pro zálohování více zařízení.
  • Kontrola zálohovaných položek.
  • Automatický výpočet prostoru pro zálohu a obnovení.
  • Pro kompletní obnovení veškerého zálohovaného obsahu na původní místo vystačíte s pouhými dvěma tapnutími.
  • Jednoduchá migrace, kdy zálohovaný multimediální obsah můžete snadno přenést do nového zařízení.

Jak můžete vidět z výše uvedeného seznamu, aplikace nabízí širokou škálu funkcí a možností. Vezmeme-li v úvahu, že je nabízena zcela zdarma, můžeme začít přičítat první kladné body.

Prostředí aplikace

Prostředí programu Clickfree Mobile Backup můžeme označit jako graficky zdařilé, snadno pochopitelné pro začátečníky i pokročilé, a orientované na snadné použití.

Při prvním spuštění se zobrazí licenční ujednání, které je nutné odsouhlasit, abyste mohli s programem pracovat.

Při prvním spuštění se zobrazí licenční ujednání

Při prvním spuštění se zobrazí licenční ujednání

Pak se již dostanete na úvodní obrazovku, která kromě uvítaní nabídne kvarteto tlačítek.

Na úvodní obrazovce najdete kvarteto tlačítek

Na úvodní obrazovce najdete kvarteto tlačítek

My se v první řadě podíváme na nastavení, skrývající se pod tlačítkem Backup Options.

V roletkovém menu Where to backup vyberete, kam bude uložena záloha – na výběr jsou již vyjmenovaná cloudová úložiště, nebo paměťová karta v zařízení (položka This device).

Zatržítkem pak určujete, jestli se má záloha provádět pouze při připojení k Internetu přes Wi-Fi, což bude v našich FUPem sužovaných krajích asi automatická volba.

Níže je sekce What to backup, kde si zvolíte, jaká data chcete zálohovat. Na výběr jsou: fotky, hudba, videa, dokumenty, aplikace, záložky, kontakty a kalendář.

Nastavení je zakončeno sekcí Advanced kde lze odstranit zálohu, odeslat systémový log vývojářům, nastavit, že nemají být zálohována data z SD karty a možnost zálohování souborů, k nimž je nutné mít práva roota.

Zcela na konci pak najdete informaci o verzi aplikace, odkaz na oficiální webové stránky a odkaz na Obchod Play, kde můžete Clickfree Mobile Backup oznámkovat.

Zálohujeme

Zálohování zahájíte stiskem zeleného tlačítka Backup Now. Nejprve budete dotázáni, kam má být záloha uložena, přičemž jako výchozí je aktivní možnost, kterou jste zvolili v nastavení. V případě, že chcete zálohu uložit do cloudu, budete požádáni o povolení přístupu k dané službě. Při dalším zálohování se program na cílové úložiště již neptá a automaticky zálohuje do posledního zvoleného místa.

Při záloze do cloudu budete požádáni o přístup

Při záloze do cloudu budete požádáni o přístup

Pokud například vyberete zálohu do Dropboxu, bude zde vytvořena složka Apps\CFBackup\, kam budou ukládány soubory se zálohou.

V případě zálohy na paměťovou kartu najdete své soubory ve složce clickfree\data.

V následujícím kroku můžete vybrat, jaká data chcete zahrnout. Stejně, jako v nastavení, jsou to fotky, hudba, videa, dokumenty, aplikace, záložky, kontakty a kalendář. V čem je tento přístup výhodný? Pokud například máte zapnuté automatické nahrávání fotek na Picasu, nebo do Dropboxu, je zbytečné je zálohovat ještě jednou do dalšího úložiště (ačkoli slovo „zbytečné“ v tomto případě berte s nadsázkou, protože čím více nezávislých záloh máte, tím menší je riziko jejich případné ztráty či nedostupnosti).

Po tapnutí na tlačítko Next proběhne nejprve připojení ke zvolenému úložišti, následně aplikace shromáždí informace o tom, kolik souborů a jaké velikosti bude zálohováno. Poté proběhne samotná záloha. Na redakčním Samsungu Galaxy S II s 1,5 GB dat v bezmála 3000 souborech trval celý proces zálohy na interní SD lehce přes třicet minut.

V případě zálohy do Dropboxu byla za stejných podmínek doba několikanásobně delší – limitujícím faktorem byla pochopitelně rychlost připojení k Internetu, zejména pak rychlost uploadu do Dropboxu, která obecně není příliš vysoká.

První záloha bude patrně nejdelší, další by ale měly trvat méně času, neboť aplikace podporuje přírůstkové zálohování, což v praxi znamená, že pokaždé neukládá celý obsah telefonu, ale jen nové a změněné položky.

Záloha již jednou zálohovaného telefonu trvala jen dvě nebo tři minuty, nicméně vždy samozřejmě záleží na tom, jak velké změny se v systému odehrají od poslední zálohy, především pak jaký objem dat v telefonu přibude.

Praktické je, že i v průběhu zálohování můžete s telefonem pracovat, a do aplikace se kdykoli vrátíte přes notifikační lištu. Škoda jen, že v oznamovací oblasti není žádným způsobem indikováno, jak zálohování pokračuje.

O dokončení zálohování budete informováni jednoduchým dialogovým oknem. V případě, že během procesu zálohy dojde k problému, ujme se vás průvodce, který se pokusí ho za vaši asistence vyřešit.

O dokončení zálohy budete informováni dialogem

O dokončení zálohy budete informováni dialogem

Další možnosti

První dvě tlačítka domovské obrazovky jsme si již prohlédli, takže víte, že první slouží ke spuštění zálohy a druhé k nastavení parametrů. Podívejme se letmo na zbývající dvě:

Žádné další nabídky Clickfree Mobile Backup neskrývá, a to ani pod hardwarovou klávesou [Menu], kde obvykle najdeme možnosti „pro starší a pokročilé“. Celé rozhraní aplikace skutečně sestává jen z těchto čtyř tlačítek na jedné obrazovce.

Co by šlo vylepšit?

Samozřejmě nic není zcela dokonalé a i v případě této povedené aplikace vidíme prostor pro další zlepšování. Líbila by se nám synchronizace zálohy s aktuálním stavem zařízení, kdy by například po odinstalaci aplikace nebo fotografie došlo také k jejímu odstranění ze záložních souborů. V současném stavu se v případě obnovy dostanete přesně do stavu, v jakém jste prováděli zálohu, a přijdete tak o všechny následné změny.

Úplně nejvíc ale chybí možnost plánování automatické zálohy, kterou bychom od produktu, jež má přímo v názvu „Clickfree“, čekali. Takto je stále na uživateli, zda, kdy a jestli vůbec si na zálohování vzpomene a provede ho.

Ocenili bychom také zálohu textových zpráv, nicméně pro tyto účely je možné použít jinou aplikaci (například SMS Backup+). Bylo by ale dobré, kdyby kompletní zálohu řešil jeden program.

Chyběla nám také možnost zabezpečit soubor se zálohou heslem (pochopitelně včetně možnosti šifrování souboru), protože takto teoreticky stačí k získání všech dat z vašeho mobilu pouze otevřít zálohu na jiném zařízení.

Storage Appliance aplikaci průběžně vylepšuje a minimálně jednou měsíčně vydává novou verzi, takže můžeme předpokládat, že zmíněné funkce budou dříve či později doplněny.

Resumé

Clickfree Mobile Backup je snadno použitelná, rychlá a jednoduchá aplikace, která bude vyhovovat jak pokročilým uživatelům, tak začátečníkům. Nejlepší informace se skrývá v názvu – je zcela zdarma!

Klady

  • Jednoduché, čisté a snadno pochopitelné uživatelské rozhraní.
  • Záloha (kromě té první) je rychlá, stejně tak i obnova (v případě uložení do cloudu toto platí omezeně).
  • Velký počet možností, kam můžete svá data uložit.
  • Snadná kontrola toho, co bude zálohováno.

Zápory

  • Nedostatky uvedené v sekci „Co by šlo vylepšit?“ Nejvíce chybí automatická záloha v zadaném intervalu.
  • Ocenili bychom prohlížeč zazálohovaných souborů.

Pokud se ptáte, proč raději nepoužít Titanium Backup, odpověď je následující: k zpřístupnění všech možností je potřeba koupit plnou verzi za více než sto korun (ano, je nám jasné, že data v telefonu mají daleko vyšší hodnotu) a především: pro začátečníka, který vystačí se zálohováním fotek, videí, dokumentů a několika databází, je Titanium zbytečně složité. Navíc je, s ohledem na požadavek zálohování, tak trochu kanónem na vrabce.

Aplikace Clickfree Mobile Backup a Titanium Backup jsou na pomyslné škále každá na jiném konci – dnes recenzovaný produkt oceníte, jestliže chcete jednoduše zálohovat důležitá data, bez ohledu na to, zda jste na Androidu začátečníkem, nebo ostříleným vlkem. Titanium je určeno pro pokročilé uživatele, kteří si budou vědět rady s jeho konfigurací, za což poskytne ještě širší možnosti zálohy a obnovy.

Koneckonců: je víceméně jedno jak zálohujete – důležité je, zda vůbec zálohujete.

Android Backup

Android Backup


d68564de05af4d1accab80534d5fc227?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (13)