TOPlist

Ovládněte výchozí aplikace na Androidu s nástrojem Better Open With

asociace_ico

Operační systém Android vyniká mimo jiné svými možnostmi přizpůsobení. Už jste ale někdy zkoušeli nastavit či změnit výchozí aplikaci pro nějakou operaci? Jde to, ale není to právě jednoduché. Přitom mnohdy pro konkrétní činnost budete používat jeden a ten samý program, nicméně budete-li ho později potřebovat změnit, nevyhnete se vstupu do systémového nastavení.

Dnes vám představíme aplikaci s názvem Better Open With, která může být v tomto směru šikovným pomocníkem. Podobně, jako AppChooser pomůže s pročištěním nabídky pro sdílení, tento nástroj dovoluje snadnou úpravu výchozích aplikací, asociovaných s různými typy souborů.

Jak odstranit aplikaci jako výchozí?

Nejprve se podívejme, jakým způsobem na Androidu odstraníte přiřazení aplikace k nějaké akci – například k otevření určitého typu souborů.

  1. Vstupte do systémového nastavení.
  2. Přejděte do sekce Aplikace.
  3. Vyberte program, kterému chcete odebrat výchozí nastavení.
  4. Na stránce se posuňte směrem dolů, kde byste měli najít sekci Spouštět jako výchozí.
  5. Klepněte na tlačítko Vymazat výchozí nastavení.

Tip: chcete-li zjistit, které aplikace jsou nastaveny jako výchozí k nějaké akci, pomůže vám nástroj Default App Manager Lite. Tento program zobrazuje výchozí aplikace pro některé typy úloh (zvuk, streamování audia, webový prohlížeč, kalendář, fotoaparát), jakož i všechny, jež jsou nastavené coby výchozí pro nějaký typ akce. Pokud budete chtít používat program Better Open With, doporučujeme tímto způsobem odebrat výchozí volbu všem aplikacím, u kterých ji máte nastavenou.

Co Better Open With slibuje?

Aplikace vás zbaví otravné nabídky, dotazující se, zda hodláte zvolený program pro danou akci používat jako výchozí jen jednou, nebo vždy. Při pokusu o otevření nějakého typu souboru zobrazuje dialog podobný nabídce „otevřít s“, ve kterém nabídne aplikace, jež jsou k dispozici. Liší se především v tom, že nabízí jen uživatelem zvolené programy. Okno je zobrazeno po dobu několika sekund (5 ve výchozím nastavení, ale hodnotu lze změnit) a na rozdíl od systémového provedení nevyžaduje nutně interakci s uživatelem – jestliže k otevření nechcete použít jinou aplikaci, stačí počkat na automatické „odklepnutí.“

Dialog nabízí poměrně široké možnosti přizpůsobení:

  • Výběr mezi zobrazením v mřížce či seznamu.
  • Nastavení velikosti textu, možnost zobrazit pouze ikony (bez textu) a další.
  • Světlé a tmavé grafické téma.

Better Open With se může hodit v následujících případech:

  • Pokud uživatel používá více prohlížečů, ale obvykle upřednostňuje jednu aplikaci.
  • Dáváte přednost jedné aplikaci pro prohlížení souborů PDF, fotografií a dalších souborů, ale někdy používáte jinou aplikaci pro jejich úpravu.
  • Obvykle chcete odkazy na videa otevřít přehrávačem, ale občas používáte jiné aplikace, které umožňují stáhnout či editovat soubor.

A Better Way to Open Files on Android

A Better Way to Open Files on Android

Nesporným pozitivem programu je skutečnost, že je zcela zdarma, bez reklam a nevyžaduje žádná oprávnění.

Jak Better Open With funguje v praxi?

Aplikaci ve verzi 1.4 jsme nainstalovali na redakční telefon Sony Xperia Z3 s oficiálním Androidem 5.0.2 Lollipop. Po prvním spuštění se nejprve zobrazil seznam posledních provedených změn, následně jsme se ocitli v prostředí programu, které je částečně lokalizované do češtiny.

Skrze jednotlivé položky může uživatel nastavit preferované aplikace pro:

Po klepnutí na zvolenou položku se otevře nabídka všech programů, ve které lze hvězdičkou označit jeden program, jež byste rádi používali jako hlavní. Tlačítkem s okem naopak skryjete všechny ty, které používat nechcete.

Přes tlačítko s tužkou je možné nastavit časový limit (1 až 120 sekund), po jehož uplynutí se spustí preferovaná aplikace, případně je možné okamžitě spouštět výchozí program bez zobrazení nabídky.

Při prvním otevření daného typu souboru či akce je nejprve nutné zvolit ze systémové nabídky Lépe otevřít s, ideálně pak nastavit, aby se k tomuto typu používal program Better Open With vždy.

Když pak budete otevírat například obrázek, nezobrazí se výchozí systémová nabídka, nýbrž upravený dialog s výběrem aplikací dle vašeho gusta, který vyčká po stanovenou dobu a v případě, že nezvolíte jiný program, automaticky spustí vámi preferovaný.

Nabídka aplikace Better Open With Nabídka aplikace Better Open With

Nutno konstatovat, že ačkoli zní celý proces poměrně složitě, tak po úvodní konfiguraci je vše naprosto jednoduché. Jediné, nač budete potřebovat trpělivost, je předání informace, že hodláte vždy používat Better Open With.

Možnosti nastavení

Nastavení najdete pod tlačítkem v horní nástrojové liště. Je zde připraveno jen několik voleb, jimiž můžete ovlivnit chování aplikace.

Resumé

Nástroj řeší relativně jednoduchý problém – asociaci typů souborů a akcí s příslušnými aplikacemi – a dalo by se říci, že zdokonaluje to, co samotný operační systém Android zvládá docela dobře. Po krátkém používání ale musíme konstatovat, že na způsob, kterým Better Open With pracuje, se snadno zvyká a je silně návykový.

Autorům se povedlo skloubit pohodlné ovládání, jednoduchou konfiguraci a přesto relativně široké možnosti nastavení. K celkovému pozitivnímu dojmu přispívá i částečná lokalizace programu do češtiny. Snad jediná drobná výtka zazní na relativně krátký seznam podporovaných akcí a formátů, kvůli kterému budete i nadále poměrně často narážet na výchozí systémový dialog.

Aplikaci Better Open With si stáhlo více než deset tisíc uživatelů a jeho průměrná známka v Obchodě Play je 4,2. Pouhých 526 KB velký instalační balíček můžete použít na zařízeních s Androidem 4.0.3 a novějším.

Mezi spokojené uživatele patří například Petr Motyčka, který ke svému hodnocení pěti hvězdičkami napsal: „Aplikace nemá chybu, a pokud jsem něco našel, okamžitě ji autor opravil. Pokud máte nějaký nápad, pište. Určitě se na tom zapracuje :-)“ Uživatelé se ale shodují v tom, že by ocenili ještě více podporovaných typů souborů.

Better Open With
Better Open With
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (2)