10 aplikací, které by neměly chybět na letním výletě

fresh-nature1

Počasí je sice v posledních dnech jako na houpačce, ale prázdniny začínají a spousta z vás již začíná plánovat letní výlety. Mobilní telefony nosíme stále s sebou – proč by nám nemohly na výletě pomoci a celý zážitek zpříjemnit? Poradíme vám 10 aplikací, které by na letním výletě neměly chybět.

Google Maps

Pokud se chystáte za svým cílem cestovat, skvěle se hodí navigace od Googlu, která je zdarma a nabídne velmi dobré pokrytí našich končin. U drtivé většiny mobilních telefonů s Androidem by měla být součástí systému, v druhém případě se nachází zdarma na Google Play. V čem navigace od Googlu vyniká? Kromě zmíněných nulových nákladů za mapové podklady především ve velmi dobrém vyhledávání či například propojením se službou Google Street View, pomocí které si lze prohlédnout spoustu míst přímo z mobilního telefonu. Google Mapy mají ovšem i jednu nevýhodu – plnohodnotné fungování vyžaduje internetové připojení, což může být pro mnohé uživatele problém. Lze ji ovšem podle našeho návodu použít i v režimu offline, potom už ovšem pouze se základními funkcemi.

aplikace Google-Mapy (3)

Google Maps
Google Maps

Pubtran

Spousta výletů se bez vlastního automobilu obejde – lze využít jiných dopravních prostředků. V tomto případě doporučujeme aplikaci Pubtran, která prozradí, na jaký vlak či autobus máte nasednout, aby vás dovezl do cíle. Tato jednoduchá aplikace sice vyžaduje internetové připojení, na druhou stranu nabízí vždy čerstvé informace o aktuálních spojích, jejich zpoždění či ceně za lístek. Jízdní řády pokrývají téměř celou Českou republiku, navíc je aplikace od českého autora a nestojí ani korunu.

aplikace Pubtran: nastavení data cesty

Pubtran
Pubtran

Mapy.cz

Doba papírových map začíná být tak trochu minulostí – mobilní telefony totiž nabídnou kvalitnější mapové podklady a dokonce vám díky GPS mohou bleskově prozradit, kde se zrovna nacházíte a kam směřujete. Velmi dobré mapové podklady pro turisty nabízí Seznam.cz se svou aplikací Mapy.cz, která zahrnuje dokonce i cyklotrasy a tipy na zajímavá místa. Aplikace ke svému běhu navíc nepotřebuje mobilní internet, pokud si celou Českou republiky stáhnete do paměti mobilního telefonu. Jako ostatní služby od Seznamu jsou i Mapy.cz zdarma.

   Mapy.cz: stažení map pro offline použití

Mapy.cz: maps & navigation
Mapy.cz: maps & navigation

Locus Map

O něco propracovanějším pomocníkem v přírodě je aplikace Locus Map. Tento mocný nástroj nabídne velké množství mapových podkladů, které je možné čerpat v reálném čase pomocí internetového připojení, nebo využít některých z „offline map“ a stáhnout mapové podklady do paměti telefonu. Locus Map navíc nabídne plnohodnotnou navigaci, GPS tracking, jednoduchou předpověď počasí, podporu Geocachingu, POI bodů či další velmi užitečné pluginy. Základní verze aplikace je k dispozici zdarma, ale některé funkce jsou omezeny. Plná verze pak přijde na necelé dvě stovky.

Locus

Locus Map 3 Classic
Locus Map 3 Classic

SmartMaps

Velkým konkurentem na poli mapových podkladů a navigací je SmartMaps. Tento velmi povedený software nabídne výborné offline mapové podklady (stejné jako v případě aplikace Mapy.cz) a hlavně pak plnohodnotnou navigaci pro cestování autem, na kole i pěšky. Poradí si v přírodě i ve městě, v českých i slovenských končinách. SmartMaps vám dovolí importovat také vlastní trasy a body, ukládat oblíbená místa a zaznamenávat své sportovní aktivity. Samotná aplikace je zdarma, stejně tak mapové podklady, které vyžadují internetové připojení. Pokud byste ovšem chtěli využít offline mapy, musíte mapové podklady zakoupit.

SmartMaps: GPS Navigace a Mapy: parametry trasy

SmartMaps: GPS Navigation&Maps
SmartMaps: GPS Navigation&Maps

Runtastic

Zajímá vás, kolik kilometrů jste na posledním výletě nachodili? Jaké zdolali převýšení, s jakou rychlostí, v jakém a čase a kudy přesně vás nohy či jiný prostředek nesly? Pak byste neměli zapomenout na aplikaci Runtastic, která představuje jeden z nejlepších GPS trackerů. Co to znamená? Že váš mobilní telefon v pravidelném intervalu zaznamenává GPS souřadnice a dokonale tak „trasuje“ váš výlet. Po dokončení trasy si můžete udělat dokonalý obrázek o vašem výkonu. Základní verze Runtasticu je k dispozici zdarma.

Runtastic - úvodní obrazovka

adidas Running: Run Tracker
adidas Running: Run Tracker

Meteor (Počasí) » Aladin

Rozhodnutí, zda bude výlet povedený či nikoliv, může nést na svých bedrech také počasí. Vždy je dobré vědět co si pro nás matka příroda chystá a náš výlet tomu přizpůsobit. Skvělou aplikací je v tomto případě Aladin, který dokáže velmi rychle a přesně napovědět, jaké nás čekají teploty, srážky a další užitečné údaje o počasí. Rázem víte, jak naplánovat výlet tak, abyste se vyhnuli nepříjemným potížím s nepřízní počasí. Aladin prozradí informace o počasí v aktuálním místě, ale lze se dotázat i na další města a místa. K dispozici je navíc úplně zdarma, jen ke svému běhu potřebuje internetové připojení.

Aladin: očekávaný vývoj vlhkosti

Meteor (Počasí) » Aladin
Meteor (Počasí) » Aladin

c:geo

Jste fanoušky Geocachingu? Pak už nejspíše aplikaci c:geo znáte. Pokud ovšem patříte mezi uživatele, kteří o tomto sportu ještě neslyšeli nebo nezkoušeli, pak zbystřete. Geocaching představuje zajímavý sport, který spojuje cestování, poznávání zajímavých míst, bystrost, odvahu a někdy i adrenalin. O Geocachingu na Androidu se výborně rozepsal Karel Kilián. Aplikace c:geo patří mezi nejoblíbenější nástroje k provozu tohoto oblíbeného sportu, neboť nabídne všechny potřebné funkce a navíc je zdarma. Umožní vám zobrazit všechny „kešky“ v okolí, zjistit informace, navést na dané GPS souřadnice a po úspěšném nalezení také zalogovat. Co více si přát?

c:geo: keše v mapě

c:geo
c:geo

Atlas hub

Velmi často se při letních výletech vydáváme na lov hub, ať už cíleně, či neplánovaně během jiného výletu. Každý ovšem nenosí atlas hub v hlavě a většinou ani v papírové podobě. Proč se nezeptat přímo mobilního telefonu, který s tím velmi rád pomůže? Aplikace Atlas hub v sobě obsahuje databázi desítek hub, na které můžete v našich končinách narazit. Pokud si nejste jisti ani podle popisu, na kterou houbu jste právě narazili, pomůže nástroj se sérií otázek, pomocí kterých houbu odhalíte. Aplikace je opět k dispozici zdarma.

Atlas hub

Atlas hub
Atlas hub

První pomoc

Cestování v přírodě s sebou přináší i rizika – občas stačí drobná nepozornost a výlet se může změnit v boj o něčí život. I když doufáme, že tato situace nikoho z nás ani našich čtenářů nepotká, je dobré být připraven. Aplikace První pomoc představuje důležitého pomocníka, který vám ihned prozradí, jak v dané krizové situaci postupovat. V těchto chvílích hrajeme o vteřiny, a tak rychlá a šikovná rada může znamenat záchranu života. Z aplikace pak lze rovnou zavolat pomoc.

První pomoc

Závěr – chytré aplikace pomůžou, baterka ale nebude ráda

Není nutné zdůrazňovat, že výše zmíněné aplikace s plánováním a průběhem výletu do značné míry pomohou a mohou proměnit nudný výlet v nezapomenutelný zážitek. Na druhou stranu je používání těchto aplikací v terénu poměrně dost náročné na baterii ve vašem mobilním telefonu a měli bychom tedy myslet i na to, že v přírodě většinou není možnost si telefon průběžně dobíjet. A řešení? U telefonů, kde lze vyměnit baterii, vzít s sebou další kousek. Velice oblíbeným způsobem, jak „dodat šťávu“ vašemu telefonu, se staly externí nabíječky a baterie. Ty se jednoduše doma nabijí a na výletě z nich lze opakovaně (podle velikosti) dobíjet mobilní telefon.

Máte tip na užitečnou aplikaci, kterou používáte při svém cestování a na výletech? Podělte se s námi v komentářích.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (30)