Android pro začátečníky #1: Než poprvé spustíme nový telefon

Android pro začátečníky 1

Jaké kroky podniknout po vybalení nového telefonu z krabičky? Jak se k novému přístroji zachovat tak, aby nás příjemně přivítal? Co vše potřebujete jako nový uživatel vědět? To vše si povíme v novém seriálu Android pro začátečníky, který vás provede všemi základy používání chytrých telefonů. Některý z tipů v našem seriálu může zaznít také v novém projektu Mobile Master, ve kterém soutěžíme o skvělý Nexus 6.

Rozbalujeme telefon z krabičky

V úvodu prvního dílu si představme Tomáše – začínajícího uživatele s chytrými telefony, který dosud vlastnil „hloupou“ Nokii. Nyní dostal k narozeninám nový chytrý telefon s Androidem a neví, jak vlastně začít. Pojďme mu to ukázat!

Před samotným rozbalením krabičky a nahlédnutím do útrob by měl Tomáš zkontrolovat, zda není prodejní balení žádným způsobem poškozeno či „otlučeno“. Pokud nejeví balení žádné známky poškození, může se Tomáš pustit do rozbalování. Co tam najde?

Balení musí obsahovat:

  • samotný přístroj + baterii (může být i součástí telefonu a není na první pohled vidět)
  • nabíječku (pouze samotný adaptér do zásuvky bez kabelu)
  • USB kabel, který slouží pro nabíjení a propojení s počítačem
  • manuál

Balení dále může obsahovat nadstandardní položky v podobě:

  • ochranného pouzdra
  • fólie na displej
  • redukce pro připojení Flash Disku
  • šňůrku
  • sponku pro vysunutí slotu pro SIM či paměťové karty
  • a další
Huawei P8 - obsah balení

Kontrola balení a obsahu

Než telefon poprvé spustíme, vrhněme se na kontrolu balení a jeho obsahu. Žádné důležité položky by neměly chybět (jejich seznam prozradí manuál).

Jak ochránit telefon před pádem, poškrábáním a nečistotami?

Tomášova stará Nokie snesla i opakované pády na zem – telefon se sice často rozletěl na více kusů, po složení ale zase fungoval na jedničku. Tomášovy obavy s novým telefonem jsou oprávněné – dnešní moderní telefony jsou mnohem choulostivější. Většinu plochy telefonu dnes totiž tvoří dotykový displej, který je pokryt ve většině případů tvrzeným sklem. To sice ochrání displej před poškrábáním běžnými věcmi (klíči v kapse například), může ale po pádu telefonu na tvrdou zem prasknout. Slavný „pavouk“ na displeji může vytvořit jediný nešikovný pád telefonu. Měli bychom být tedy opatrní a naučit se telefon držet pevně a jistě.

android pro začátečníky prasklý displej

Ochranné fólie na displej

„Jak tedy displej ochránit?“ ptá se Tomáš jako první. Jednou z možností jsou ochranné fólie. Tvrzené sklo sice zachytí většinu snah o poškrábání, s drobnými smítky prachu či písku si ale poradit nemusí. Na displej se tedy velmi často lepí tzv. ochranné fólie, které se sice po čase také poškrábou, ale uchrání sklo displeje. Tento ochranný prvek většinou nijak neomezuje používání telefonu a kvalitní fólii skoro ani nezaznamenáte. Použitou (poškrábanou) fólii pak můžeme snadno z displeje odlepit a nalepit novou. Pokud se rozhodnete pro nákup takové fólie, vždy hledejte produkt přímo pro váš telefon, jednotlivé fólie z jiných telefonů nejsou zaměnitelné. Na trhu se dnes prodávají dokonce matné fólie, které snižují odrazy displeje, či temperované sklo, které může ochránit displej před prasknutím při pádu.

android pro začátečníky ochranná fólie

Při vybalování svého prvního telefonu s Androidem Tomáš objevil fólie, které byly na telefonu přilepeny z obou stran. Jedná se o ochranné fólie a máme je na telefonu nechat? Fólii na zadní straně odstraníme, jedná se pouze o převozní fólii. Přední stranu displeje může klidně krýt ochranná fólie, kterou poznáme snadno – je čirá (bez potisků), velmi dobře přilnula k displeji (nejsou zde žádné bubliny) a nebrání vám v používání telefonu. Takovou fólii můžeme na displeji klidně ponechat.

„Quad Core CPU, 2 GB RAM, Full HD – jsou takové nápisy na fólii normální?“, ptá se Tomáš podruhé. Ano, jsou, ale pouze u převozních fólií. Pokud jsou podobné informace na fólii displeje vytištěny, jedná se 100% pouze o převozní fólii, kterou z displeje odstraníme.

Fólie na displej se hodí, není ovšem nezbytná

Tvrzené sklo displeje „pochytá“ většinu snah o poškrábání a ochranné fólie nejsou nezbytné. Pokud ale chceme displej na 100 % ochránit, použití ochranné fólie se hodí.

Šikovné pouzdro usnadní nošení a ochrání telefon

Tomáš chránil svou „hloupou“ Nokii ochranným pouzdrem, existuje tato možnost i nyní? Samozřejmě. Při výběru vhodného pouzdra si ale musíme dát pozor na rozměry telefonu či displeje. Spousta ochranných krytů je opět určena pouze pro jeden typ telefonu (některé dokonce nahradí zadní kryt), existují ale také univerzální pouzdra. Zde je nutné se podívat na rozměry telefonu a pouzdra, nebo nejlépe pouzdro před nákupem vyzkoušet.

android pro začátečníky ochranné pouzdro

Jak je to s ochranou displeje v pouzdře? Odpověď zde není tak jednoduchá a názory se často liší. Pokud se jedná o jednoduché pouzdro, kam se telefon celý vkládá, je ve většině případů displej chráněn více než bez pouzdra. U pouzder, které přilnou k telefonu a část překrývá displej, je to složitější. Pokud se totiž mezi pouzdro a displej dostane nějaká nečistota, může se paradoxně displej třením těchto ploch poškrábat i v kapse. Tyto kryty tedy příliš nedoporučujeme.

android pro začátečníky s cover

Přežije telefon pád do vody či v prašném prostředí?

Tomáš ví, že dnešní telefony přežijí i ve vodě či prašném prostředí. Zvládne to i jeho telefon? Na to není jednoznačná odpověď – dotykové telefony standardně nenabízí vyšší odolnost proti vodě či prachu než starší telefony. Možná spíše naopak – zatímco starou Nokii po pádu do vody stačilo většinou vypnout a důkladně vysušit, dnešní mobilní telefony již zpravidla nepřežijí. Na trhu ale existuje hned několik modelů, které si s vodou a prachem hravě poradí. Poznáte je tak, že se pyšní certifikací v podobách IP57, IP58, IP67 či IP68.

android pro začátečníky ochrana proti vodě

Ochrana proti vodě a prachu

Telefon bez zvýšené odolnosti (drtivá část trhu) ponoření do vody nepřežije, problémy způsobuje i prašné prostředí. Na trhu ale existují i modely se zvýšenou odolností.

Jak vložit kartu SIM, baterii a paměťovou kartu?

„Jak sundat zadní kryt? Kterou stranou vsunout kartu SIM do slotu, kam patří paměťová karta?“ Spousta otázek a nejasná řešení? Zde přichází na řadu manuál, jehož použití není rozhodně žádná ostuda, ale naopak. Uživatelská příručka nám na prvních stranách prozradí, zda lze u telefonu sundat zadní kryt (obrovské množství dnešních telefonů ani odnímatelný zadní kryt nemá), jak správně vložit baterii (pokud již není zabudována v telefonu), kartu SIM či paměťovou kartu. Při dodržení návodu jsou tyto úkony neskutečně snadné, na metodu pokus-omyl rovnou zapomeňte. Mohlo by dojít k nenávratnému poškození telefonu.

android pro začátečníky manuál

Návod není pro lamy

Podívat se do návodu je téměř nezbytné – právě tam se dozvíte, jak správně do telefonu vsunout kartu SIM či paměťovou kartu. Při nesprávném způsobu vkládání karet by mohlo dojít k nenávratnému poškození telefonu.

„Asi mi omylem přibalili také podivnou kancelářskou sponku.“ kroutí Tomáš nevěřícně hlavou a v ruce drží podivný drátek, který opravdu připomíná kancelářskou sponku. Není to ovšem žádný omyl, ale znamená to, že se slot pro SIM kartu skrývá v malé šachtě, ke které není na první pohled přístup. K otevření slouží právě tento přípravek, který se vsune do malého otvoru vedle šachty, čímž se vysune šuplík. Tuto informaci by nám ale prozradil zmiňovaný návod.

android pro začátečníky vyndání SIM

Velikost karet SIM se může lišit

Tomáš pečlivě nastudoval způsob vkládání karty SIM do nového telefonu, přesto se mu ale nedaří kartu do telefonu zasunout. V cestě stojí nečekaný problém – karta SIM se do slotu zkrátka nevejde. Na takovou situaci může narazit spousta uživatelů – zatímco starší telefony používají „velké“ karty SIM, novější přístroje již šetří místem a počítají s menšími kartami (MicroSIM či dokonce nanoSIM). Co s tím? Pokud jste domácí kutil, můžete si kartu podle našeho návodu upravit sami (jedná se o pouhé oříznutí). V opačném případě budete muset navštívit operátora, který vám kartu zdarma ořízne či vymění.

android-pro-začátečníky-velikost-SIM

Karty SIM mohou mít více podob

Nové telefony povětšinou používají menší formát karet SIM, než se používal ve starších telefonech. Kartu si můžete oříznout sami doma podle návodu, případně se obrátit na svého operátora (dojít na pobočku).

Seriál Android pro začátečníky startuje, co nás čeká příště?

V prvním díle jsme si pověděli, jaké kroky učinit při rozbalování telefonu, jak nainstalovat kartu SIM nebo jak telefon ochránit před vnějšími vlivy. V příštím díle, který vyjde ve stejnou dobu přesně za týden, si povíme, jak správně nabíjet telefon, jaké jsou druhy nabíječek a na co si dát při používání baterií pozor.

 

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (26)