Android 2.4 přijde v létě a ponese název Ice Cream Sandwich

No Image-02

Zatímco Android 3.0 Honeycomb bude orientován na zařízení s větším displejem (tablety, netbooky), uživatelé mobilních telefonů mohou s napětím očekávat jako další vývojový krok Android s číslem verze 2.4. V uplynulých dnech se spekulovalo nad tím, jaké ponese slovní označení (připomeňme, že Android 1.5 byl pojmenován Cupcake, 1.6 Donut, 2.0/2.1 Eclair, 2.2 Froyo a 2.3 Gingerbread), přičemž nejčastěji zmiňovaným názvem byl Ice Cream (zmrzlina).

Jak dnes v noci uvedl server TechCrunch, následující generace Androidu je vyvíjena pod názvem Ice Cream Sandwich – tedy v překladu něco jako zmrzlina mezi dvěma sušenkami (viz například výklad tohoto spojení na Wikipedii). Informace má přitom pocházet z úst Andrewa Rubina – spoluzakladatele a výkonného ředitele Androidu. Pokračuje se tedy v abecedním pořádku, podle kterého se jednotlivé verze jmenují po nějaké pochutině (cupcake=košíček, donut=kobliha, éclair=obdoba našeho banánku, froyo=zkratka pro mražený jogurt, gingerbread=perník, honeycomb=medová plástev). Otázkou je, zda je toto označení definitivní, neboť v roce 2009 to byl právě Andrew Rubin, kdo pro nástupce Eclairu použil označení Flan, přičemž finální název je nakonec Froyo.

Google uvedl, že v harmonogramu nových verzí Androida nastává čas zpomalení. Ostatně zatím poslední Android 2.3 Gingerbread přišel víceméně jen se změnou uživatelského rozhraní a minimem vylepšení. Dá se předpokládat, že verze 2.4 přinese na mobilní telefony některé věci, které budou přítomny v tabletové edici 3.0. Uvolnění Androidu 2.4 je očekáváno počátkem letošního léta, tedy v červnu nebo červenci.

Zdroj: TechCrunch, PhoneArena, Android Community a Cell Phone Exploration.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (54)