9 důvodů proč rootnout Android podle serveru Gizmodo

supersu

Server Gizmodo řešil minulý týden zajímavou otázku: rootnout, či nerootnout zařízení s Androidem? Ve zkratce se podíváme na to, proč by správnou odpovědí měla být ta kladná.

  1. Širší nabídka aplikací – jistě jste v Obchodě Play zaznamenali programy, které ke svému správnému fungování vyžadují root. Nemusíme chodit daleko – v našem seriálu Nejlepší aplikace pro rootnuté telefony jsme si jich představili několik desítek. Mnohé vám umožní provádět věci, které s nerootnutým telefonem či tabletem nikdy dělat nebudete – počínaje automatickým seřízením času a konče třeba vtípky s Network Spooferem. Také některé aplikace, jako je například Tasker, vám s rootem nabídnou mnohem širší paletu funkcí.
  2. Přesné seřízení času s aplikací ClockSync Přesné seřízení času s aplikací ClockSync

  3. Nejnovější aktualizace systému – jednou z nejčastějších stížností uživatelů Androidu je špatná či vůbec žádná podpora ze strany výrobců či operátorů. Mnozí se dodnes nedočkali ani aktualizace na Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Pokud telefon rootnete, budete moci instalovat firmware, který je již dostupný v jiných zemích, případně testovací sestavení.
  4. Čeští uživatelé Samsungu Galaxy S II na Android 4.1.2 teprve čekají Čeští uživatelé Samsungu Galaxy S II na Android 4.1.2 teprve čekají

  5. Pryč s grafickou nadstavbou – většina velkých výrobců dnes nad Android přidává vlastní grafickou nadstavbu – HTC má Sense, Samsung TouchWiz, LG Optimus UI, Huawei Emotion UI atd. Problém je, že ne vždy vám musí nadstavba vyhovovat – ať už z hlediska vzhledu nebo funkčnosti. Navíc právě nutnost sladit nadstavbu s novou verzí systému je často důvodem, proč jsou aktualizace opožděné i o několik měsíců. Tento problém řeší alternativní ROMky, které k poslední verzi systému často přidávají i pořádnou porci funkcí a možností nastavení navíc. Je jen na vás, zda si vyberete ROM s de facto čistým Androidem, nebo dáte přednost nějaké „omalovánce“.
  6. Vyhovují vám spíše omalovánky... Vyhovují vám spíše omalovánky…

    ...nebo preferujete čistý Android? …nebo preferujete čistý Android?

  7. Odstranění nežádoucích aplikací – kromě grafické nadstavby výrobci a operátoři často zaplevelují telefon aplikacemi, které není možné standardním způsobem odinstalovat (ano, v posledních verzích Androidu je lze zakázat). Pokud tyto programy nepoužíváte, zbytečně zabírají místo v paměti. Jakmile telefon rootnete, můžete nežádoucí programy odstranit – dobrý je v tomto směru například program Titanium Backup. Samozřejmě je ale vždy nutné dávat pozor, co odstraňujete, protože v případě smazání důležité aplikace můžete způsobit zhroucení celého systému.
  8. Odstranění nežádoucích aplikací Odstranění nežádoucích aplikací

  9. Vylepšení rychlosti systému a životnosti baterie – začal se váš telefon zadrhávat, nebo už nevydrží na jedno nabití alespoň do večera? S rootem můžete instalovat upravené kernely (zjednodušeně řečeno jde o software, umožňující komunikaci mezi systémem a hardwarem) s nejrůznějšími optimalizacemi. Některé kernely se zaměřují na co možná nejnižší spotřebu baterie, jiné naopak cílí na vyždímání maximálního výkonu. S aplikacemi, jako je například Set CPU, lze následně přetaktovat či naopak podtaktovat procesor telefonu.
  10. Nastavte si rychlost procesoru dle svých potřeb Nastavte si rychlost procesoru dle svých potřeb

  11. Větší možnosti přizpůsobení – jednou z velkých výhod Androidu proti konkurenčním systémům je vysoká míra přizpůsobitelnosti. Pokud vám již tak široké výchozí možnosti nestačí, můžete si stáhnout ROMky, které vlastně jako Android ani nevypadají – typickým zástupcem je třeba MIUI. Chcete své zařízení ovládat gesty? S rootem si můžete nainstalovat GMD Gesture Control. Vyhovuje vám jiná klávesnice při psaní na šířku a jiná na výšku? Ani to není problém – stačí mít aplikaci Keyboard Manager.
  12. S ROMkou MIUI ani nepoznáte, že používáte Android S ROMkou MIUI ani nepoznáte, že používáte Android

  13. Rozšíření funkcí – s rootem můžete nejen měnit, ale také rozšiřovat možnosti svého telefonu či tabletu. Jste skalními „pařmeny“ a rádi byste hráli na ovladači z PlayStation? Je to možné! Chcete nastavit pravidla pro příchozí hovory, aby se vám dovolali jen vyvolení? Ani to není problém! Nemůžete stáhnout z Obchodu Play aplikace, protože nejsou určeny pro naši zemi? Stačí Market Enabler a omezení je pryč. Bojíte se možného zneužití při připojení k veřejné Wi-Fi? Stačí si nainstalovat Wifi Protector a nemusíte se obávat ARP, DOS, a MITM útoků.
  14. S rootem se vám otevře nový svět :) S rootem se vám otevře nový svět :)

  15. Wi-Fi Hotspot zdarma – tuto vlastnost u nás v Česku neoceníme, protože naši operátoři byli tak laskaví a nezablokovali možnost šířit mobilní Internet formou Wi-Fi tetheringu. V zámoří si za tuto možnost někteří operátoři účtují deset dolarů měsíčně a více. S rootem lze omezení obejít tím, že se ke zprovoznění tetheringu použije alternativní aplikace.
  16. Wi-Fi tethering není v zámoří zdarma Wi-Fi tethering není v zámoří zdarma

  17. Lepší zálohování – existuje řada aplikací, které vám zazálohují kontakty, fotky a písničky. Co když ale chcete zálohovat celý systém? Takový Titanium Backup umí zálohovat všechny aplikace, jejich nastavení i data. Bez rootu ale nemáte šanci. Například při přechodu ze starého telefonu jednoduše uložíte zálohu, nahrajete ji na nový mobil a můžete pokračovat v započaté práci (a hraní :) ) tam, kde jste skončili.
  18. Titanium Backup je jedničkou v zálohování Titanium Backup je jedničkou v zálohování

    Titanium Backup je jedničkou v zálohování Titanium Backup je jedničkou v zálohování

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (48)