Top telefony roku 2015 budou mít 4 GB operační paměti

4gb_ram_ico

Zatímco letošní vlajkové lodě předních výrobců nabídly dva respektive tři gigabajty operační paměti, v roce 2015 budou začínat na 4 GB RAM.

Jihokorejský Samsung oznámil, že se stane prvním výrobcem, který zahájí sériovou produkci čipů LPDDR4 s kapacitou 4 GB. Požadavky na větší RAM kladou především stále náročnější aplikace a přispívá k nim také Android 5.0 Lollipop s vylepšenou podporou 64bitových instrukcí a již rozjetá výroba 64bitových procesorů.

8gigabitová šířka pásma nových pamětí například umožní zařízením pořizovat UltraHD videa, nebo fotografie v rozlišení vyšším než 20 Mpx. Samsung navíc podotýká, že jím vyráběné čipy jsou rychlejší, než moduly určené pro stolní počítače, přitom spotřebovávají méně elektrické energie – údajně až o 40 % méně než čipy LPDDR3.

Je jen otázkou času, kdy se 4 GB RAM stanou standardem. Většina smartphonů a tabletů, vyrobených v roce 2014, disponuje operační pamětí s velikostí maximálně 2 GB. Jen pár vyvolených nabídlo svým uživatelům 3 GB RAM. Dokonce i vlajková loď Samsungu Galaxy S5 má „jen“ 2GB operační paměti, na 3 GB se vyšplhala až podzimní novinka Samsung Galaxy Note 4. Zahraniční zdroje předpokládají, že jedním z prvních mobilů se 4 GB RAM bude připravovaný Samsung Galaxy S6.

Kolik RAM měly letošní „top modely“?

  • HTC One (M8) – 2 GB RAM
  • LG G3 (16 GB) – 2 GB RAM
  • Samsung Galaxy S5 – 2 GB RAM
  • Samsung Galaxy Note 4 – 3 GB RAM
  • Sony Xperia Z3 – 3 GB RAM

Prodlevu v masovějším nástupu čtyřgigabajtových pamětí může způsobit také orientace Samsungu na výrobu 30nm 2GB čipů, po kterých je mezi výrobci největší poptávka.

Zdroje: Phandroid, 4PDA.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (32)