TOPlist

Používáte vyhledávač Google v telefonu? Těchto 5 triků byste měli znát

vyhledávač Google tipy a triky

Stolní počítače a notebooky jsou zatím pro práci nezastupitelné, v konzumaci běžného obsahu a zábavy jsou jim ale telefony již několik let zdatným soupeřem. Téměř každý pak v telefonu používá vyhledávač Google. Těchto pár triků byste měli rozhodně znát.

1) Používejte k vyhledávání svůj hlas. Ušetříte čas

Je to už ohraná písnička, ale při pohledu na běžné uživatele je jasné, že si na tento způsob ještě zcela nezvykle. Vyhledávač Google samozřejmě funguje až v momentě, kdy mu předložíme nějaká data k prozkoumání – tedy zadáme text. Na počítači k tomu slouží klávesnice, kde je psaní rychlé a pohodlné. O displeji mobilního telefonu to ale úplně říci nemůžeme, a to především v momentě, kdy používáme telefon za chůze, v MHD apod. Proč ale místo napsání textu nepoužít hlas? Google dnes disponuje velice dobrým rozpoznáváním hlasu, a tak je zadání takového dotazu do Googlu rychlé a snadné. Stačí spustit aplikaci Google (podržet tlačítko domů, říci Ok, Google nebo ťuknout na Widget) a v samotném řádku vyhledávání kliknout na ikonu mikrofonu.

2) Pro přesnější výsledky používejte operátory

Spustit vyhledávač Google, napsat do něj hledaný řetězec a stisknout enter dokáže každý. Ne vždy jsou nám ale naservírovány odpovědi, které vyžadujeme. Může se jednat o zprávy ze špatných zdrojů, nechtěná synonyma apod. K tomuto účelu jsou připraveny operátory, kterými můžeme hledání na Googlu velice zpřesnit. Stejná pravidla platí nejen pro vyhledávání na počítači, ale samozřejmě i v telefonu. Celý článek o operátorech jsme pro vás připravili již v roce 2014.

Příklady operátorů:

  • xiaomi mi a1 recenze site:svetandroida.cz – vyhledá na internetu dané spojení, ale omezí se ve výsledcích pouze na zadaném webu za operátorem site.
  • Jaguár rychlost -auto – odstranění synonyma, protože chceme hledat informace především o zvířeti a ne autě.
  • SvětAndroida -site:svetandroida.cz – vyhledá na internetu dané spojení, ale vyřadí z výsledků informace na zadaném webu za operátorem -site.
  • „rychlost telefonu Xiaomi“ – hledá přesně danou frázi a ne její modifikace.
  • více operátorů naleznete v nápovědě Google

 

3) Jak vyhledat, na kterých stránkách se daný obrázek nachází?

Většinou člověk hledá obrázky podle nějakých klíčových slov, což je rychlé a snadné. Co když ale potřebujeme přesný opak? Máme tedy obrázek a chceme jej zadat do vyhledávače, aby nám našel stránky, na kterých se nachází a s tím i nějaké informace. V tomto případě máme 2 tipy. Pokud obrázek najdete na nějaké webové stránce a chtěli byste zjistit, kde ještě je, stačí otevřít prohlížeč Chrome v telefonu, podržet na obrázku prst a stisknout Hledat obrázek pomocí Google. Druhou možností je přejít na web reverse.photos, který vám umožní nahrát fotografii přímo z paměti telefonu. Tlačítkem SHOW MATCHES pak v Googlu zobrazíte výsledky.

4) Použijte vyhledávač Google i k nalezení souborů v telefonu

Přestože je aplikace Google v telefonu stvořena hlavně pro vyhledávání informací na internetu, dokáže prohledávat i paměť telefonu. Je to však možná na první pohled trochu skryto. Pokud chci například hledat ve svém telefonu všechny PDF soubory, můžu využít operátor ext:pdf. Po zadání do aplikace se ovšem nejspíše nic nestane a Google žádné výsledky nenapíše. Pokud však pod řádkem vyhledávání přejedu úplně doprava, mohu kliknout na záložku Osobní. Rázem mi telefon nabídne výsledky z paměti telefonu nebo třeba konverzací v GMailu. Stačí kliknout na Dokumenty a již mám před sebou seznam PDF souborů uložených v paměti telefonu.

 

5) Používejte vyhledávač i jako převodník měn a kalkulačku

Budeme se opakovat, ale vyhledávač Google opravdu neslouží jen k vyhledávání webových stránek či obrázků. Může ale posloužit i třeba jako převodník jmen či kalkulačka. Proč se zdržovat zjišťováním aktuálního kurzu a provádět ruční výpočty, když se prostě stačí jen Googlu zeptat, kolik je 5 dolarů? Jednoduše napíšeme do Googlu „5 USD“. Pokud potřebujeme specifičtější převody, je ještě nutné doplnit, do jaké měny či jednotky chceme údaj převést. Druhou možností je pomocí Googlu provádět rovnou i jednoduché výpočty. Více informací opět prozradí nápověda Google.

Které tipy pro vyhledávač Google používáte vy?

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)