TOPlist

VERZO Kinzo – mobil k luxusnímu příslušenství

verzo_kinzo2

Před dávnými časy, v zemi za sedmero horami a devatero řekami, si skupinka prostých lidí země České řekla, že se pokusí udělat náramný smartphone, který si bude tvořit sama komunita. A tak vznikla firma nesoucí název VERZO. Jejich první model, který nese název s trochu asijským nádechem Kinzo měl nakročené správnou nohou, aby zažil úspěch. Ale …

phone-3-en

… přes tunu příslušenství, kdy k mobilu nebudete vůbec nic potřebovat dokoupit, přes nádherně propracované balení, uchu lahodící sliby o naslouchání komunitě, to celé padá na tom nejdůležitějším, a tím je mobil samotný. Navíc byl výrobek ve svém domácím prostředí poměrně negativně přijat, když se začali laici bavit o tom, že VERZO pouze tzv. rebranduje no-name mobil z Číny a lepí na něj své logo, to vše dovršeno nyní již předpotopním Androidem 2.2 s nejistou aktualizací do budoucna. Pojďme se tedy tomuto vyděděnci podívat na zoubek.

Obsah balení:  Velikáni se mohou učit

První co vás překvapí, jsou rozměry krabice. VERZO jde tak nějak proti proudu neustálého zmenšování balení a při zakoupení mobilu tak dostanete opravdu obří krabici, jejíž design je spjat s designem telefonu. Celá krabice tak dokázala pojmout veškeré příslušenství, které k telefonu dostanete. A co že se uvnitř této bedny, která je rozdělena do několika „pater“, nachází? Inu, je toho spousta.  Hned po sundání víka budete překvapeni umístěním telefonu. Ten se nenachází v klasickém papírovém platu, ale v poloprůhledném plastu s logem VERZO, a tak se dostaví vynikající první pocit, co že jste si to vůbec koupili za výjimečný produkt. Po vyjmutí tohoto patra na vás vykoukne kožené pouzdro (opravdu kožené, původně jsem si myslel, že je pouze koženkové, no v obchodě s oblečením mně přesvědčili o pravosti tvrzení, že se jedná o kůži), pod kterým se nachází 2 kusy folií, jedna lesklá a druhá matná. Tyto folie bohužel nejsou nijak označeny a tak je poměrně štěstí, že si vyberete zrovna tu, kterou si chcete nasadit. Hned v další přihrádce pod tímto příslušenstvím se nachází poměrně tlustá příručka rychlého použití a při jejím vyjmutí naleznete voucher s kódem na aktivaci map Evropy a Ruska do offlinové navigace Sygic.

P1030082 – kopie

Jakmile vyjmeme i toto patro, dostáváme se k již poslednímu, kde se nachází to základnější příslušenství, které je vzorně poskládáno do malých krabiček. Nalezneme zde microUSB kabel, velmi kvalitní kovová sluchátka, ke kterým ještě dostanete sadu výměnných špuntů. Uprostřed tohoto „podlaží“ nalezneme baterii o kapacitě 1530 mAh vyráběnou firmou Sony, vedle ní je miniaturní nabíječka, pouzdro s 8GB microSD kartou a adaptérem a auto-nabíječka z broušené oceli. Pokud se ptáte, kde je GPS držák do auta, ten dostanete mimo balení a mobil drží za pomoci nanopodložky. Této technologii moc neholduji, zvláště v případě drsnějšího terénu, kdy auto skáče z jedné strany na druhou a párkrát se mi stalo, že podložka mobil už neunesla a tak spadl na palubní desku.

P1030085 – kopie

Design a konstrukce: Je libo plastový diamant?

Design telefonu dělalo české studio Novague (pravděpodobně se to vyslovuje [novák]) a autor se nechal údajně inspirovat diamantovým řezem. To se podepsalo především na krajích telefonu, které jsou zajímavě zkosené, jako by se skládaly ze 4 trojúhelníků, a pomáhají k dobrému úchopu v ruce. Přístroj je veden pouze v černé a šedé barvě, což je podle mě vzhledem k použití už od pohledu velmi levných plastů, poměrně na škodu. Celému čelnímu panelu jinak vévodí 4,3“ LCD displej s rozlišením WVGA, tudíž 800×480. Zobrazovací kvalita displeje je velmi dobrá, barvy se ani při ostrých úhlech nemění a tak můžete své fotky z akcí ukazovat i více lidem najednou bez sníženého komfortu. Nad displejem se nachází reproduktorek pro hovory, senzory jasu a přiblížení a webkamera pro videohovory.

P1030152

Pod displejem se nachází 4 standardní (pro starší verze Androidu) senzorová tlačítka Menu, Domů, Hledat a Zpátky. Senzory občas dělají velkou neplechu, našemu prvnímu přístroji, který jsme měli na recenzi, nefungovalo tlačítko Domů, druhý kus občas dotknutí detekuje jako podržení na senzoru, navíc při nastavení zpětné odezvy telefon vibruje velmi slabě a prakticky vibraci ani neucítíte. Displej ani senzory nejsou vycentrované, spodní hranu oživuje šedý proužek s logem VERZO. Záda telefonu jsou vyvedena v černé barvě. Velkou nevýhodou krytu je fakt, že lze velmi špatně nasadit zpět a na poprvé se to nepodařilo prakticky nikomu, komu jsem to dal vyzkoušet. Na zádech nalezneme posléze velké logo VERZO, čočku 5Mpx foťáku se schopností natáčet HD 720p video a LED diodu. V oblasti čočky záda začala po asi týdnu používání mírně vrzat. Po stranách přístroje očekávejte klasiku. Uprostřed spodní strany zařízení najdeme pouze nešikovně umístěný hlasitý reproduktor a obráceně usazený microUSB konektor. Na pravé straně nic, na levé potom tlačítka hlasitosti a 3,5mm jack. Na vrchu zařízení pak už nalezneme jen a pouze tlačítko na uzamknutí přístroje. Rozměry přístroje samotného jsou pak 132 x 70 x 12 mm a váží 155 g.

P1030157

Hardwarové parametry a výkon: ze skromnějšího kraje, ale postačí

  • Displej:  4,3″ LCD, 2× multitouch
  • Procesor: 1GHz Texas Instruments OMAP 3630 + IFX XMM 6160
  • Paměť: Vnitřní paměť 512 MB + 8 GB microSD/SDHC, 512 MB RAM
  • Paměťové karty: microSD/SDHC (až 32 GB)
  • Fotoaparát: 5 MPx, auto-focus, 720p, 0,3MPx webkamera
  • Konektivita: A-GPS, Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth 2.1 (EDR+A2DP), 3,5mm jack, microUSB
  • Android OS: 2.2 Froyo + VERZO GUI (možnost přechodu na čistý AOS 2.2)
  • Podporované sítě:  GSM 850, 900, 1800, 1900 MHz; UMTS 850/1900/2100 MHz
  • Baterie: Udávána 1590 mAh (na baterii uvedeno 1530 mAh ;))
  • Rozměry:  132 x 70 x 12 mm
  • Hmotnost: 155 g

shot_000053 (2)

Co se týče střev telefonu, za cenu 4 799 Kč vč. DPH nemůžeme čekat žádné zázraky (i když telefon loni začínal s cenou lehce nad 10 000 Kč) a tak se v telefonu nachází hardware z předloňských high-end zařízení. Srdcem zařízení je jednojádrový CPU z dílny Texas Instruments, který nese označení OMAP3630. Ten je architektury Cortex-A8 a tiká na tradiční frekvenci 1 GHz. Díky tomuto chipsetu můžeme očekávat podporu Adobe Flash Playeru 11.1 a nalezneme zde i poměrně výkonné GPU, a to konkrétně PowerVR SGX530, které naprosto postačí k běžnému hraní většiny současných her. Rovnou si ale vyškrtněte hry od Gameloftu (ten nepodporuje ani některé známější a rozšířenější výrobky). Jako operační paměť posloužilo plně dostačujících 512 MB RAM a za celou dobu testování jsem se nesetkal s jejím nedostatkem, běžně jsem měl volných kolem 250 MB, reálně bylo přitom dostupných celkově 490 MB. K uložení vašich aplikací poslouží 512 MB ROM. To není moc, ale vzhledem k možnosti přesouvání aplikací na microSD kartu to běžnému uživateli plně postačí. V případě konektivity zde nalezneme androidí klasiku a to Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth 2.1 a A-GPS. Bluetooth navíc podporuje EDR+A2DP a tak budete moci poslouchat své oblíbené písně i přes bluetooth headset, já zkoušel svůj a byl jsem spokojen, i když lidé, se kterými jsem volal, byli občas mírně frustrováni kvalitou hovoru, ale to mohla být chyba právě daného headsetu. Pomineme-li podprůměrnou kvalitu zpracování, pochybná senzorová tlačítka a přítomnost staré verze systému Androidu 2.2 Froyo, jedná se v dané cenové relaci o naprosto konkurenceschopný přístroj, který má jen nevýhodu, že kterýkoli mobil v rozmezí 4-5 tisíc Kč bude lépe zpracován, a tím nenarážím jen na Sony Ericssony, ale třeba i Huawei.

Zde jsou zprůměrované výsledky některých benchmarků:

  • Antutu benchmark: 2659
  • Quadrant: 1186
  • Nenamark 1: 25,1 FPS
  • Nenamark 2: 14,5 FPS
  • Neocore: 46,3 FPS
  • Smartbench 2011: produktivity 827, game index 1857

shot_000052

Co se her týče, vyzkoušel jsem klasiku, ale i nějaké náročnější tituly:

  • Angry Birds (co k tomu dodat :-), tahle hra obvykle jede plynule i na 600MHz low-endu)
  • Blood & Glory (naprosto plynulé, jen displej nedokáže snímat rychle po sobě jdoucí gesta)
  • Frontline Commando (plynulé)
  • Shadowgun (občas zásek, jinak hratelné)

 

K výkonu a hardwaru se nepochybně řadí i výdrž baterie. Ta dosahuje kapacity 1530 mAh, což je dnešní průměr, a při klasickém využívání se prakticky dostanete na dva celé dny občasného volání, smskování a internetu přes Wi-Fi. Při náročnějším využívání ale vypadala spotřeba přibližně takto:

  1. Náročná práce – prohlížení webu přes Wi-Fi, hraní her, psaní e-mailů + dokumentů, film v DVD kvalitě – baterie vydržela cca 5 hodin, to vše při automatickém jasu.
  2. Středně náročná práce – hraní (Angry Birds), 20 minut volání Skype, občasné prohlížení webu, Facebooku, Twitteru, hovory, smsky – to vše při automatickém jasu, baterie atakovala výdrž 1 dne.
  3. Nenáročná práce – minimální činnost, občas web, informování o příchozích zprávách, mobil byl v pohotovostním stavu, Wi-Fi aktivní včetně automatických aktualizací, jas nastavený na automatický – Kinzo dokázalo vydržet přes 2 dny.

 

Prostředí systému: Je libo VERZO GUI či holý Android 2.2?

Jak jste si v recenzi už několikrát přečetli, VERZO Kinzo spoléhá na starší operační systém Android 2.2. Firma si již od svého počátku stála na tom, že novější verze systému pro koncového zákazníka prakticky nic nepřináší, v čemž si dovolím oponovat. Jelikož jsme bičováni antivirovými společnostmi o tom, že na Play Storu se nachází šíleně velké číslo všemožných virů, přináší novější verze Androidu několik bezpečnostních záplat. VERZO si navíc Androida 2.2 přizpůsobilo svým VERZO GUI, o kterém by mohl mít člověk chvíli pocit, že se snad jedná o nějakou obří nadstavbu, něco na způsob HTC Sense. Jenže opak je pravdou. VERZO GUI je hrozné a je to přitom pouze launcher. A tím hrozné myslím ve všech směrech. Ať už je to o plynulosti, grafice prostředí, či jeho funkčnosti. Ikony působí jako omalovánky, do spodní lišty rychlého přístupu se nedají dát vlastní aplikace. A co horší, jejich funkce je napevno daná. Takže jestli si nainstalujete jinou aplikaci pro SMS, nebudete ji moci z rychlé nabídky aplikací vůbec používat, protože systém se vás ani nezeptá, kterou aplikaci pro tuto akci chcete použít.

shot_000030

Seznam aplikací je orientován pouze vertikálně a nejde nastavit do horizontální polohy. Pozadí ikon i ikony samotné byly přepracované a snaží se ladit s designem telefonu. Omezují se například jen na odstíny šedé a modré a celé grafické prostředí tak působí trochu mdle. Pohyb v menu provází animace, která se nepěkně seká a při skrolování k okraji skáče, tento efekt se bohužel nedá vypnout. Zamrzí také fakt, že seznam aplikací nelze nijak upravovat. Pokud v seznamu aplikací stisknete tlačítko menu, bude vám nabídnuta stejná nabídka jako na pohotovostní obrazovce. Některé položky v nastavení launcheru nejsou dokonce ani počeštěny. Bez úprav rovněž zůstala notifikační lišta, což považuji za největší prohřešek, protože rychlé ovládání hardwaru telefonu tak, jak to známe u naprosté většiny velkých výrobců, tam prostě má mít své místo. A co láme VERZO GUI vaz jsou celkové záseky systému. Čas od času si telefon prostě rozmyslí (je to přeci chytrý telefon), že na příkazy uživatele reagovat nebude a rozhodne se vás, stejně jako mě, připravit o nervy. Naštěstí nám VERZO ale nabídlo menší záchranu. Tato firma jako jediná nabízí možnost přechodu na čistý Android, i když stále ve verzi 2.2 Froyo.

shot_000001 – kopie

Díky tomu si můžete okusit svižnost čistého systému bez jakékoli uživatelské nadstavby a ten si pak naprosto přizpůsobit obrazu svému s větší uvolněnou pamětí. Instalace čistého Androidu je velmi jednoduchá, stačí nahrát soubor z oficiálních stránek na root microSD karty, vypnout mobil a zapínat ho s držením tlačítka hlasitosti dolů. Mobil se pak sám dotáže, jestli má danou akci provést, pak už můžete vesele jet na čistém systému bez balastu od výrobce a přizpůsobit si ho od naprostého začátku, jak jen budete chtít. Ovšem i tady se objevuje jeden neduh, stejně jako v případě GUI firmwaru, a to je přehřívání v oblasti kolem čočky fotoaparátu a stále poblázněné senzorové klávesy. Upřímně, žádný jiný mobil, ba dokonce ani iPad 3 (s první generací chipsetu), by vás takto nezahřál :-).

shot_000014 – kopie

Volání, SMS a organizace času: Tady je Android doma

Seznam kontaktů najdete v položce rychlého přístupu či v menu pod názvem aplikace Kontakty. Na první pohled sice vše vypadá trochu jinak, než je tomu u originálního Androidu, ale brzy zjistíte, že výrobce použil jen jiný grafický obal na známé rozvržení. Vše se tedy větví do čtyř položek. Na první je číselník, na druhé výpis zmeškaných či odchozích hovorů, kontakty se nachází na třetí položce a čtvrtá položka je vyhrazena vašim oblíbeným kontaktům, které si do této skupiny musíte sami přidat, což je škoda a uvítal bych, kdyby se tam přidávaly po určitém počtu volání za nějaké časové období automaticky. Možnosti nastavení jsou naprosto identické, jako na kterémkoliv jiném Androidu. Zvolit si můžete způsob řazení, zda se má první zobrazovat jméno či příjmení. Při tvorbě kontaktů můžete přidávat několik čísel, e-mailových adres či účtů na sociálních sítích. Kvalita hovoru je pak na zcela dostačující úrovni a ani signál mi za celou dobu testování během hovoru nevypadl.

shot_000023

U SMS zpráv nic nového nečekejte. Přijaté a odeslané zprávy se vrství klasicky do konverzací. Zprávy můžete vytvářet díky výrobcem mírně upravené QWERTY klávesnici a vzhledem k velkému displeji nebudete dělat výraznější překlepy, ale i tak jsem rád přešel na svou oblíbenou Go Keyboard, na které jsem psal rychleji a přesněji. Překlepy vám dělat ani nedoporučuji, protože posouvat se mezi písmeny bez posuvníku, se kterým přišel až Android 2.3 Gingerbread a v nadstavbě bohužel chybí, to si vyškubete všechny vlasy.

shot_000019

A-GPS jela bez problémů, fixace byla sice poněkud pomalejší a musel jsem si počkat mnohdy i 2 minuty, když jsem měl vypnutou asistenci sítí, ale nikdy nebyl problém se sílou signálu. Pokud vám telefon zrovna neblbne, je velká šance, že s ním dojedete do svého cíle.

shot_000057

Multimedia: Jenom ten základ

V oblasti multimédií není Kinzo nijak silné. Obsahuje pouze holý androidí základ se všemi svými neduhy. Hudební přehrávač vypadá vůči novějším androidím verzím poměrně old-school, navíc toho umí pramálo. Interprety dělí dle ID3 tagů, umí opakovat skladbu případně skladby a hrát náhodně. Jakýkoli ekvalizér ale chybí a tak zvuk z repráčku mobilu je i nadále tristní. To se ovšem záhy mění po zapojení dodávaných kovových sluchátek. Ta mají velmi kvalitní basy, slušné středy a výšky a tak, pokud nejste nějaký šílený audiofil, který potřebuje sluchátka za 1000 Kč a výše, budete s reprodukcí hudby nadmíru spokojeni. Galerie zůstala beze změn a tak není nutné si ji blíže představovat.

shot_000026

Uživatele, kteří by chtěli sledovat video, nepotěší integrovaný přehrávač. Ten si neporadí s formáty AVI a s kodeky DivX či Xvid. Pokud byste ovšem rádi využili velký displej Kinza ke sledování svých oblíbených seriálů, sáhněte po některém z oblíbených videopřehrávačů, například MX Video Player, který využívám i já a na Kinzu si poradil s videem o rozlišení 720p. 1080p sice spustilo, ale video bylo již trhané a nebylo ke koukání.

shot_000066

Velkou výhodou může být, že telefon je dodáván s 8GB microSD kartou class 6 a tak budete mít poměrně dost místa na uložení svých skladeb a videí, ovšem velkou nevýhodou telefonu je, že kartu nelze vytáhnout za chodu přístroje a tak je nutné vytáhnout i baterii.

Co se týče fotek a videí, je to takový mírný podprůměr. Fotky jsou trochu pobledlejší, ale na momentky stačí. Horší je to se 720p videem. To se nesmyslně trhá, i když je natočeno se slušnými 30 snímky za vteřinu. Kde je chyba? Kdo ví… Navíc přední webkameru moc nepoužijete, protože ji Skype, který je v našich končinách nejrozšířenější službou pro internetové volání, vůbec nedetekuje, což je škoda.

IMG_20120509_134143

Jak natáčí telefon VERZO Kinzo?

Jak natáčí telefon VERZO Kinzo?

Ukázka fotografie webkamerky:

2012-05-09 14.09.19

Hodnocení, závěr

V předchozích řádcích jste si mohli přečíst příběh prvního českého telefonu na trhu. Upřímně – v prvních chvílích měl zaděláno na světový bestseller. Kdyby cena byla již od začátku taková, jako nyní, kdyby měl aktuální vyladěný software, kdyby nebyl poskládaný z velmi levných plastů… Jenže na „kdyby“ se nehraje. Telefon je designově poměrně povedený, zajímalo by mne, jak by podobný design zvládl vyrobit kdokoli z jiných velkých hráčů. Současná cena za Kinzo, 4 799 Kč vč. DPH, se mi zdá vzhledem k papírovým parametrům zcela přijatelná. Jakožto recenzent se ale musím hrabat i v těch nejmenších slabinách, v tomto případě je ale, troufám si říci, špatný přístroj. Zamrzávající displej a senzorová tlačítka, což jsou dvě nejznatelnější chyby, vám budou dělat vrásky na obličeji. Špičkou ledovce je pak přítomnost Androidu 2.2 s šíleným VERZO GUI, i když se dá nahrát jeho čistá verze. Co se slibů o komunitě týče, na oficiálních stránkách výrobce funguje sice forum po registraci zařízení, tam můžete hodnotit cizí nápady a vkládat své, ovšem kdyby firma skutečně naslouchala, už by poslechla těch několik desítek lidí, kteří dali palec nahoru o prosbu aktualizace na Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Já bych byl rád, kdyby se uživatelé dočkali aspoň updatu na stabilní verzi systému.

Na závěr mohu dodat jen to, co jsem napsal v nadpisu recenze. K luxusnímu balení dostanete mobil zdarma.

 

Klady

+ Nízká cena

+ Velmi bohaté příslušenství

+ Navigace Sygic zdarma

+ Hezký design

+ Velký a poměrně kvalitní displej

+ Možnost instalace čistého Androidu 2.2

+ Žádný předinstalovaný software

Zápory

– Nevyladěný, mrznoucí software

– Chabé zpracování, vrzající plasty

– Přehřívá se

– Android 2.2 Froyo bez jistoty aktualizace

– Špatné nahrávání videa

– Žádný předinstalovaný software

Adam Kováč
O Autorovi - Adam Kováč

Student IT, milovník Androida a všeho kolem něj :-) více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (17)