Trápí vás alergie? Zkuste aplikaci Pylové zpravodajství

Trápí-vás-alergie-Zkuste-pylové-zpravodajství

Alergie neboli přecitlivělost na běžně neškodné látky, jako jsou prach, pyl nebo některé potraviny, dokáže nemocným nepříjemně komplikovat život. Zatímco některé rizikové faktory lze předvídat s ohledem na okolnosti (například alergie na srst, projevující se při kontaktu se zvířetem), v jiných hraje roli roční období, počasí a další vlivy. Své o tom jistě dobře vědí alergici s alergií na pyl. A právě jim chce pomoci měsíc stará aplikace Pylove zpravodajstvi.

Obsah článku

Co aplikace Pylove zpravodajstvi slibuje?

V Obchodě Play je k dispozici jen následující stručný popisek: „Aplikace přináší každý týden aktualizované personalizované informace o koncentraci pylů – alergenů v ovzduší v místě, kde se nacházíte. V aplikaci naleznete užitečné informace o alergenech a alergii a tipy pro její zvládnutí.“

Nelze si nevšimnout ikony aplikace, která nejen svým grafickým provedením, ale i nápisem odkazuje na volně dostupný lék na alergie. Do Obchodu Play program publikovala společnost Bayer AG – významná německá agrochemická a farmaceutická společnost, stojící za výrobou zmiňovaného léku. Můžeme tedy od takové aplikace čekat víc, než jen doporučení, kdy si „zobnout prášek“? Na to se pokusíme odpovědět v naší recenzi.

Zadejte své alergie a sledujte předpověď

Po prvním spuštění vás čeká odsouhlasení podmínek použití aplikace, které jsou k našemu překvapení přeložené do češtiny. Dalším krokem je založení uživatelského profilu. Jistým paradoxem je skutečnost, že zde se již hovoří o účtu Claritine. Příslibem za registraci je poskytování informací o změnách koncentrace pylů rostlin, na které máte alergii.

V prvním kroku si můžete nahrát profilovou fotku, zadat jméno či přezdívku, vybrat rok narození a zvolit, zda jste žena, nebo muž. Na následující obrazovce pak budete na škále od jedné do tří hvězdiček volit stupeň alergií na jednotlivé vybrané rostliny. Následuje otázka, zda chcete dostávat oznámení o koncentraci pylů, které u vás mohou vyvolávat silnou alergickou reakci. V případě, že chcete program používat ve více lidech, není to problém – můžete si vytvořit další profily. Nakonec zadáte město, ve kterém přebýváte, a můžete se pustit do analýzy situace.

Aplikace zobrazuje aktuální meteorologickou situaci v podobě ikony a údaje o teplotě. Poněkud nás však překvapilo, že zobrazované pylové zpravodajství bylo datováno mezi 9. a 15. duben 2018, tedy v okamžiku testování bylo bezmála deset dní staré. Přes roletovou nabídku lze měnit město, pro které chcete zobrazovat údaje. To nejdůležitější se skrývá v dolní polovině okna aplikace – pomocí květinek jsou na stupnici od jedné do pěti hodnoceny koncentrace pylů jednotlivých rostlin a stromů v ovzduší. Aplikace očividně bere ohled na místní podmínky – data pro Ostravu jsou jiná než například pro Prahu. Kromě aktuální situace je formou ikony prezentován také trend – klesající, setrvalý, rostoucí a prudce rostoucí.

Další funkce najdete v postranní nabídce, kde je například Předpověď počasí na dalších pět dní, či Deník alergika, do kterého můžete zadávat svůj subjektivní stav. Součástí programu jsou také Informace o alergii či První pomoc při anafylaktickém šoku. Svou trošku polévky si samozřejmě přihřála i firma, která celou jednu sekci věnovala propagaci svého antialergika.

Resumé

Nejrůznější pylové kalendáře vídají alergici u svých odborných lékařů snad už od dob OÚNZ. Nápad převést je do formy mobilní aplikace je určitě chvályhodný, stejně jako využití informací o specifických alergiích pacienta a upozornění na zhoršení podmínek. Za to bychom snad i odpustili poněkud vlezlou propagaci jednoho konkrétního léku na alergie.

Co však nelze přehlédnout, je zjevné zanedbání, spočívající v zobrazování bezmála dva týdny starých dat. Alergik přeci jen nepotřebuje vědět, co bylo, ale co ho v následujících dnech čeká. Předpokládáme, že se jedná jen o nějaké opomenutí – ať už v aktualizaci, nebo v nepřepsání data předpovědi.

Po měsíci v Obchodě Play si program Pylove zpravodajstvi stáhlo přes pět stovek uživatelů a jeho průměrná známka je velmi pěkných 4,8. Balíček velký 28 MB lze instalovat na telefony a tablety s Androidem 4.1 a vyšším.

Pylove zpravodajstvi
Pylove zpravodajstvi
Trápí vás pylová alergie? Pokud ano, využíváte nějaký pylový kalendář?
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (2)