TOPlist

Práce snů? Sygic Travel nám prozradil, jak točí 360° videa po celém světě

Sygic Travel

V minulém roce jste možná zaznamenali, že brněnský Sygic Travel nabízí práci snů, a to cestovatele po celém světě. Nakonec vyhrál Michal Gálik, který tak létá po světě křížem krážem. A to kvůli natáčení 360° cestovatelských videí. Prozatím procestoval 22 zemí, a i tento malý počet zemí stačil k tomu, aby se společnost Sygic Travel stala největším producentem 360° cestovatelských videí na světě. Momentálně jich nabízí více než 1 300.

Sygic Travel nabízí již více než 1 300 videí pro virtuální realitu

Pro mnohé to zní jako práce snů, kdy cestují po celém světě a natáčí videa. To se díky Sygic Travel splnilo Michalu Gálikovi, který doposud ve světě strávil 140 dní. Za tu dobu natočil 360° videa na více jak 500 místech v 22 zemích světa. Během té doby bylo vytvořeno více než 1 300 videí z měst a nejrůznějších míst celého světa jako je Barcelona, Dubaj, Bangkok, Kuala Lumpur, Singapur nebo Austrálie. Brzy pak přibude Řím, Paříž, Amsterdam a Londýn, což jsou jedny z nejvíce navštěvovaných destinací v Evropě. Na podzim se pak chystá Michal Gálik do USA.

Explore & Fall In Love With Our New 360° Videos!

Explore & Fall In Love With Our New 360° Videos!

„Během natáčení si vždy vyhlédnu nejlepší místo a jakmile spustím kameru, odběhnu se na minutu skrýt. Jsou ale místa, kde mě lidé v záběru uvidí, jako například v pozemní lanové dráze v Hong Kongu nebo na loďce v Kambodži. Zvláštní pozor na kameru jsem musel dávat během indického festivalu Holi, kdy po sobě lidé házejí barevný prášek. Což ale nebylo nic proti tomu, když mi kameru se šesti čočkami vzala opice,” popisuje zážitky Michal Gálik, cestovatel Sygic Travel. V Sygicu se vytvořila i taková mini soutěž, kde hledají Michala na každém záběru. Dokážete ho najít také? :) 

360° videa se točí na GoPro Omni

Sygic Travel vyzkoušel mnoho různých produktů na natáčení videí ve 360°. Nakonec se zvolila technologie GoPro Omni, která spojuje 6 GoPro akčních kamer do jedné velké 360 kamery. A to z důvodu kvality, například Gear VR od Samsungu je mnohem skladnější a hodil by se pro cestování po světě, ale výsledná kvalita není dostatečná.

Jak nám ale vysvětlovali, ani GoPro Omni není ideální, v první řadě to je právě velikost. V některých částech světa není zrovna jednoduché ho převážet. Dále se musel vyřešit problém se zvukem, který se dá v tomto řešení brát pouze z GoPro kamery a ne externího mikrofonu.

U většiny pořízených videí si také můžete všimnout, že kamera stojí na stativu a nehýbe se. To je z toho důvodu, že stabilizace videí ve virtuální realitě je s dnešními technologiemi téměř nemožná. Hýbáním s kamerou se snižuje kvalita záznamu a také ve virtuální realitě to není ideální, když je obraz roztřesený. Ale i přesto některá videa jsou v pohybu, problém se dá částečně vyřešit použitém vozidla, takže můžete najít videa z lanové dráhy, loďky nebo z balónu.

Přehrávání funguje téměř na každém zařízení

Virtuální realita už se pomalu začíná dostávat do většiny zařízení, toho Sygic využívá. Všechna videa najdete na YouTube, ale také v aplikaci Sygic Travel. V aplikaci Sygic Travel si lidé zobrazí 360° videa ve vytvořených výletech, a to u konkrétních míst, která mají na úvodní fotce bílou zatočenou šipku. Ke spuštění nejsou potřeba ani brýle pro virtuální realitu.

Gear-VR-S6-review-5-970-80-752×493 Sygic Travel podporuje i Gear VR od Samsungu

Pro virtuální realitu je připravena aplikace Sygic Travel VR, o kterou můžete zažádat na stránkách Sygicu. Momentálně jsou kompatibilní s brýlemi Samsung Gear VR a Google Cardboard. To jsou dva nejrozšířenější headsety pro VR. Sygic Travel je ale otevřený i pro jiné platformy. Videa se dají také prohlédnout přes webový plánovač, stačí zadat do vyhledávacího pole “360” a ukážou se všechna místa, pro které jsou VR videa dostupná. K přehrání je potřeba prohlížeč Google Chrome.

Sygic Travel Maps Trip Planner
Sygic Travel Maps Trip Planner

Jak se vám líbí 360° od Sygicu?

Zdroje: TK, TZ

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)