TOPlist

Swiftly Switch: nejlepší funkce z Galaxy Edge pro každého

Swiftly_Switch_ico

Vlajková loď jihokorejského Samsungu – Galaxy S7 Edge – přináší jistě řadu zajímavých vlastností a funkcí, nicméně jedním z nejtypičtějších rysů je zahnutý displej a „Edge Apps“ – aplikace, které lze vyvolat přejetím prstu od okraje obrazovky. Je to přirozené, intuitivní a praktické gesto, což potvrzuje i řada aplikací třetích stran, které se snaží tuto funkci s větším či menším úspěchem napodobit. K těm nejlepším „napodobitelům“ patří určitě vývojáři z de-studio, jejichž aplikace Swiftly Switch nejen dobře vypadá, ale také nabízí bohatou sadu funkcí, propracovanost a robustnost. Stranou bychom neměli nechat ani široké možnosti konfigurace, díky kterým plovoucí panel snadno přizpůsobíte svým představám a požadavkům.

Co Swiftly Switch slibuje?

Aplikace Swiftly Switch se zaměřuje na uživatele, kteří používají mnoho aplikací najednou a nebaví je pomalé přepínání mezi nimi. Usnadňuje také ovládání telefonů s větším displejem jednou rukou. Nástroj zpřístupňuje nedávno používané programy, oblíbené aplikace a usnadňuje rychlé vyvolání posledního programu. Vše, co musíte udělat, je tah prstem z okraje obrazovky, přičemž toto gesto funguje v jakékoli aplikaci.

Podívejme se na přehled základních funkcí:

  • Přepínání mezi poslední používanými aplikacemi, oblíbenými programy a rychlý návrat do poslední spuštěné aplikace.
  • Navigace: rychlý přechod na domovskou obrazovku a alternativa k tlačítku Zpět.
  • Zobrazení notifikační oblasti tahem prstu shora dolů.
  • Rychlé nastavení: zapnutí/vypnutí Wi-Fi, Bluetooth, otáčení obrazovky.
  • Rychlá a jednoduchá na používání, mnoho možností úprav.
  • Respektuje soukromí: nevyžaduje práva roota, nemá přístup k internetu a neobsahuje žádné reklamy.

Představu si můžete udělat také z následujícího videa.

Swiftly switch – best multitasking app for android

Swiftly switch - best multitasking app for android

Jak Swiftly Switch funguje v praxi?

Aplikaci ve verzi 2.1.14 jsme nainstalovali na redakční telefon Sony Xperia Z3 s oficiálním Androidem 5.1.1 Lollipop. Aplikace po prvním spuštění vyžaduje přístup ke statistikám použití a usnadnění, který jí musíte udělit v systémovém nastavení.

Pak se již můžete pustit do nastavení toho, jak vlastně bude váš postranní panel vypadat – k tomu slouží ozubené kolo u položky Edge 1. V nastavení můžete ovlivnit třeba umístěni a velikost spouštěcí oblasti nebo její citlivost; náhled přitom vždy vidíte ve formě růžového proužku po pravé straně obrazovky. V placené verzi si volitelně můžete zapnout a nastavit také druhou oblast Edge 2 na levé hraně displeje.

Když nyní přejedete prstem od pravé hrany obrazovky, můžete si vyzkoušet, jak se aplikace chová. Ve výchozím nastavení zobrazí nabídku s několika zástupci posledních spuštěných aplikací. Když nad některou z položek podržíte prst, zobrazí se další nabídka – tentokrát Favorite shortcut setting, neboli nastavení oblíbených aplikací.

Jestliže chcete tento seznam upravit, klepněte na tlačítko plus a vyberte programy ze seznamu. V placené verzi lze také ovlivnit velikost mřížky a počet sloupců.

Pokud byste v první nabídce chtěli mít místo posledních spuštěných programů ikonu své oblíbené aplikace, použijte volbu Pin apps to recent. V seznamu pak vyberete aplikace, které chcete mít v nabídce, následně pak budete moci ovlivnit jejich pořadí.

Tímto jste do postranní nabídky dostali své nejdůležitější programy a můžeme se podívat na to, jak Swiftly Switch dále vyladit. Možnosti nastavení najdete v sekci More Settings, kde například můžete povolit a zakázat vibrační odezvu, zobrazování hodin, nastavit rychlé akce prostřednictvím gest, ovlivnit velikost ikon a barvu pozadí, zapnout/vypnout animace a v případě placené varianty i použít balíček ikon („icon pack“). Tím byste měli nastavit panel rychlého spuštění podle svých představ.

Když nyní aplikaci ukončíte, můžete vyzkoušet Swiftly Switch v praxi: přejeďte z pravé hrany obrazovky směrem doleva, čímž vyvoláte oblouk s nabídkou. Kýženou aplikaci spustíte jednoduše tak, že nad ní přetáhnete prst a následně ho uvolníte.

Pokud potáhnete prstem mimo oblouk s ikonami, zobrazí se nabídka, kterou dobře znají uživatelé alternativní ROM Paranoid Android jako PIE. Z ní se můžete vrátit na domovskou obrazovku, zobrazit poslední spuštěné aplikace, otevřít notifikační oblast či provést návrat zpět. Je to jednoduché, rychlé a intuitivní, skoro přesně jako na Samsungu Galaxy Edge.

Resumé

Swiftly Switch vychází z konceptu, který je dobře znám uživatelům Samsungů řady Galaxy Edge. Svou snahu napodobovat neskrývá – ostatně najdete ji i v názvu aplikace, kde je slovo „Edge“ použito.

Úvodní nastavení včetně detailních možností je otázkou několika mála minut a ve výsledku získáte velmi rychlou a návykovou nabídku, ze které můžete spouštět aplikace mnohem rychleji, než je na Androidu obvyklé.

Některé funkce jsou zpoplatněné, nicméně i bezplatná verze je velice dobře použitelná pro běžné nasazení. Věříme, že většině uživatelů bude stačit bez toho, aby museli sáhnout do peněženky. Swiftly Switch ve variantě zdarma si dosud stáhlo více než deset tisíc uživatelů a jeho průměrná známka v Obchodě Play je 4,2. Instalační balíček velký 5,7 MB lze použít na telefonech a tabletech s Androidem 4.4 a vyšším.

Placená verze přijde na bezmála padesát korun a dosud si ji zakoupilo více než tisíc uživatelů, kteří ji v průměru hodnotí známkou 4,7.

Side bar screen Swiftly Switch
Side bar screen Swiftly Switch

Swiftly switch - Pro
Swiftly switch - Pro

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (4)