TOPlist

Štvou vás mrazivé dny? Zjistěte si, kdy skončí

Už-vás-nebaví-mrazivé-dny-Zjistěte-si,-kdy-skončí!

Aplikace Weather Underground je nejen na Androidu „klasikou“, nicméně přesto jsme se jí dosud nevěnovali. Pojďme to tedy napravit a podívejme se na to, kdy podle tohoto programu skončí mrazivé dny.

Obsah článku

Co Weather Underground slibuje?

Autoři programu hrdě prohlašují, že jejich dílko poskytuje nejpřesnější meteorologické předpovědi na světě. Dále se můžete těšit na interaktivní radarové snímky, satelitní mapy a upozornění na špatné počasí. Součástí projektu je také komunita amatérských meteorologů, poskytujících data z vlastních meteorologických stanic. Tyto údaje pak pomáhají při generování lokálních předpovědí.

Jako hlavní funkce a vlastnosti jsou jmenovány:

  • Zobrazení aktuální teploty a počasí v notifikacích.
  • Aktuální podmínky z místní meteorologické stanice zahrnují teplotu, pocitovou teplotu, rychlost a směr větru, vlhkost, rosný bod a viditelnost.
  • Denní a hodinové předpovědi na následujících deset dní.
  • Interaktivní mapa zobrazující všechny meteorologické stanice ve vašem okolí s animovanými radarovými a satelitními snímky.
  • Oblíbená místa a rychlý přístup k nedávnému vyhledávání.
  • Světlý nebo tmavý grafický režim.
  • Informace, vztahující se ke zdraví: kvalita ovzduší, riziko UV záření a lokální ohniska chřipky.
  • Přizpůsobitelné widgety.
  • Upozornění na extrémní počasí s varováním v notifikacích.

Kdy skončí mrazivé dny?

Potěšující je hned první spuštění, kdy se aplikace hezky česky zeptá, na jakém místě chcete zjistit počasí. Na výběr máte mezi aktuální polohou dle GPS a ručním zadáním místa. V našem případě se zobrazila předpověď pro Moravské Vlkovice, což je katastrální území v novojičínském okrese. Zvolili jsme tedy raději manuální zadání místa, po kterém jsme si mohli vybrat konkrétní meteorologickou stanici. Dále jsme se podívali do nastavení, kde jsme museli ručně přenastavit jednotky: stupně Fahrenheita na stupně Celsia, palce na milimetry a rychlost větru z mil na kilometry v hodině. Přeci jen po rozmazlení jinými meteorologickými aplikacemi bychom očekávali, že když už Weather Underground umí česky, nastaví si také správné jednotky, což se nestalo.

Na úvodní obrazovce najdete údaje o aktuální, pocitové, nejvyšší a nejnižší očekávané teplotě. Následuje stručný slovní a grafický popis situace, informace o pravděpodobnosti srážek, rychlosti a směru větru. Níže je zobrazena předpověď počasí, a to buď denní, nebo hodinová na dalších deset dní. Z ní vyplývá odpověď na otázku z nadpisu této recenze: mrazivé dny skončí počátkem příštího týdne, kdy se denní teploty mají pohybovat mezi 4 a 6 stupni Celsia nad nulou. V sekci Souhrn pak najdete slovní popisy očekávané meteorologické situace.

Chytré předpovědi pro vaše aktivity

Ještě o něco níže jsou podrobnosti o aktuální situaci, jako je úhrn srážek, vlhkost vzduchu, rosný bod, viditelnost a tlak vzduchu včetně tendence. Jednou z funkcí, kterou Weather Underground hodně komunikuje, jsou chytré předpovědi. Ty se snaží odhadovat vhodné počasí pro různé sportovní aktivity. Sami si například můžete nastavit, jaké podmínky považujete za ideální respektive přijatelné pro jízdu na kole, běh, či jakoukoli (i vlastní) outdoorovou aktivitu. Aplikace pak formou grafu vyhodnocuje předpověď a porovnává ji s nastavenými podmínkami, díky čemuž budete mít přehled o tom, kdy bude nejvhodnější moment na vaše koníčky.

Nechybí data o východu a západu Slunce a Měsíce, z faktorů ovlivňujících zdraví je k dispozici bohužel jen UV index, zatímco informace o kvalitě ovzduší a chřipce aplikace pro naše území nezobrazuje. Přes postranní nabídku lze rychle přepínat mezi více sledovanými místy. V kontextovém menu můžete upravovat zobrazované dlaždice nebo vstoupit do nastavení aplikace.

Resumé

Aplikace je poměrně pěkně zpracovaná – sází na koncept dlaždic a čistý design, podobně jako například Chytré karty Google. Přesnost předpovědí nebudeme hodnotit, protože tento parametr může být specifický pro různé oblasti. Z neobvyklých funkcí nás zaujaly především grafy vhodného počasí pro nejrůznější outdoorové aktivity. Kladem je i relativně dlouhodobá předpověď na dalších deset dní hodinu po hodině, nicméně samozřejmě zde platí, že přesnost takových předpovědí nepřímo úměrně klesá s časem.

V aplikaci narazíte na nepříliš agresivní reklamní proužky, kterých se můžete zbavit za 40 korun ročně. Po více než sedmi letech se Weather Underground může chlubit více než pěti miliony instalacemi a velice hezkou známkou 4,6. 33 MB velký instalační balíček lze použít na zařízeních s Androidem 4.1 a vyšším.

Weather data & microclimate :
Weather data & microclimate :
Jakou aplikaci na předpovídání počasí preferujete?
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)