Vylepšete mapy pro navigace aplikací StreetComplete

Vylepšete-mapy-pro-navigace

Pokud používáte nějakou offline navigaci, která je dostupná zdarma, pak je s největší pravděpodobností postavená na mapových podkladech OpenStreetMap. Tyto mapy vytváří, udržuje a spravuje komunita dobrovolníků, která to činí bez nároku na odměnu. Právě proto mohou být tyto podklady a na nich stojící navigační aplikace zadarmo. Pokud se chcete podílet na aktualizaci a doplňování údajů v mapách OSM, nainstalujte si aplikaci StreetComplete a pusťte se do práce!

Obsah článku

Co StreetComplete slibuje?

V Obchodě Play se dočtete, že aplikace StreetComplete slouží k vylepšování mapových podkladů OpenStreetMap. Mapy je možné upravovat v poměrně dobře provedeném webovém editoru, nicméně k náročnějším úpravám již budete potřebovat nějakou praxi. Proti tomu aplikace StreetComplete sází na znalosti lokálních uživatelů a předkládá jim údaje, které je možné doplnit nebo rozšířit (do jisté míry zde lze nalézt paralelu s programem Místní průvodci Map Google). Z hlediska ovládání je podstatně jednodušší než webový editor, ovšem ani zdaleka nenabízí tolik funkcí, což není na škodu.

StreetComplete zobrazuje v mapě značky míst, kde chybí nebo by bylo vhodné doplnit nějakou informaci. Uživatel je vytěžován prostřednictvím jednoduchých otázek. Zadané informace jsou pak přímo přidávány do OpenStreetMap pod vaším jménem, aniž byste museli používat editor.

Jak StreetComplete funguje v praxi?

Po spuštění aplikace požádá o přístup k aktuální poloze, následně zobrazí mapu s tlačítky pro vycentrování, přiblížení a oddálení. V mapě jsou pak zobrazovány značky míst, která můžete editovat. Úkoly jsou poměrně pestré – například můžete být požádáni o určení jména ulice. Kromě zadání názvu je také možné volit z dalších přednastavených odpovědí – třeba že se nejedná o ulici, či daná komunikace nemá žádné jméno. Časté je určování povrchu vozovky, nastavování rychlostních limitů či doplňování čísel popisných, narazili jsme také na otázku, zda je ulice osvětlená.

Po provedení první úpravy budete požádáni o ověření účtem OSM, který si můžete vytvořit přímo na webu. Všechny další odpovědi jsou pak neprodleně odesílány do OpenStreetMap (pokud tedy v nastavení nezakážete automatickou synchronizaci).

Každou odpovědí přispějete ke kvalitě mapových podkladů, používaných v celé řadě navigačních aplikací. Údaje o nejvyšší povolené rychlosti poslouží při výpočtu času jízdy, informace o povrchu vozovky jsou využívány při plánování trasy (v řadě navigací lze například vypnout jízdu po nezpevněných komunikacích). Pokud takovou navigaci sami používáte, dříve či později se vámi doplněné informace projeví po aktualizaci map, takže z nich budete těžit i vy sami.

Pomůžete komunitě i sami sobě

Je samozřejmě na každém, jakým způsobem používá „otevřené zdroje“, zpracovávané komunitou. Pokud však cítíte potřebu zapojit se či vrátit alespoň část úsilí v podobě vlastní práce, je aplikace StreetComplete jednoduchou a funkční cestou. Přeci jen ne každý má čas a chuť věnovat se učení ne zrovna jednoduchého mapového editoru. Doplňovat a opravovat údaje přitom můžete, kdy se vám to bude hodit – třeba při čekání na autobus či během přestávky ve škole, když budete mít místo hraní her náladu dělat něco smysluplnějšího ;)

Oceňujeme jednoduchost, pěkné grafické provedení a lokalizaci aplikace do češtiny. K většímu zájmu uživatelů by možná přispěl nějaký systém odměn, případně žebříčky, ve kterých by se mohli srovnávat mezi sebou. Na druhou stranu je nutné brát v úvahu, že v úpravách mapových podkladů nejde ani tak o kvantitu, ale o kvalitu. Právě proto OSM staví na lokálních uživatelích, které nejlépe znají své okolí. Rozhodně je to ale dobrý a obecně prospěšný počin.

Aplikace StreetComplete je v Obchodě Play od července tohoto roku. Za tu dobu díky neustálým vylepšením její průměrná známka stoupla z původních 4,4 až na velmi pěkných 4,8 z 5,0 možných. 30 MB velký instalační balíček můžete použít na telefonech a tabletech s Androidem 4.2 a novějším.

StreetComplete
StreetComplete

Z navigací, postavených na podkladech OSM, jmenujme například MapFactor Navigator, Dynavix, Be-On-Road a celou řadu dalších.

Používáte navigaci, která je založena na mapových podkladech OpenStreetMap?

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)