Sony Xperia Z1 – voděodolné dělo se skvělým fotoaparátem [recenze]

Sony-Xperia-Z1-lifestyle-004

Čtyřjádrový procesor, Full HD displej, 20 MPx fotoaparát, voděodolnost a krásný design. To je krátký výčet předností Xperie Z1, kterou jsme pro vás otestovali. Podle papírových předpokladů tento telefon míří opravdu velmi vysoko. Jak se nám ale osvědčil v praxi? O tom si povíme v dnešní recenzi. Vítejte.

Obsah recenze

Obsah balení

Do redakce nám tahle kráska dorazila v černo-bílé krabičce, kam se kromě samotného telefonu vešla ještě nabíječka a uživatelský návod. Sluchátka k námi testovanému kousku přibalena nebyla.

Vzhled a dílenské zpracování

Na první pohled přístroj zaujme luxusním dojmem. Kvalitní hliníková konstrukce, skleněná záda, „zedjednička“ je opravdu designový skvost. Kostra je pevná, nikde nic neskřípe. Na pravém boku přístroje najdeme tlačítko pro vypnutí, ovládání hlasitosti a dvoupolohovou spoušť fotoaparátu. I když tlačítka pro hlasitost nejsou nijak extra vystouplá, bez problému se mi je podařilo nahmatat i v kapse. K vypínacímu knoflíku mám jednu výhradu. Má kolem sebe celkem hodně prostoru, takže se viklá do všech směrů. Když s telefonem intenzivněji zatřesete a budete u něj mít ucho, uslyšíte tiché chrastění, které způsobuje právě pohyb tohoto tlačítka. Není to žádný zásadní problém, ale u jinak precizní konstrukce se jedná o kaňku na kráse. Chyba se nejspíše vyskytuje jenom u námi testovaného modelu. Chybí mu stříbrný kroužek, který by tlačítko stabilizoval. Skleněná záda si také ráda pamatují všechny otisky vašich prstů.

<Digimax S1000 / Kenox S1000>

Telefon má rozměry 144 × 74 × 8,5 milimetrů a hmotnost 170 gramů. Z letošních vlajkových lodí (HTC One, Samsung Galaxy S4, LG Optimus G2) je suverénně nejtěžší. Pod i nad displejem, který má úhlopříčku 5 palců, je celkem hodně místa, a díky tomu je telefon opravdu velký. Do reproduktoru pro hovory SONY zakomponovalo notifikační diodu, která má několik barev, podle toho, co se nám snaží sdělit. Reproduktor pro ostatní činnosti je umístěný na spodní straně telefonu.

<Digimax S1000 / Kenox S1000>

Rozměry telefonu jsou podle mého názoru opravdu hraniční. Díky příjemně zaobleným bokům přístroj dobře padne do ruky, stále jsem ho byl schopen pohodlně ovládat jednou rukou, ale je to opravdu na doraz. Pro někoho s menší rukou, už to pravděpodobně bude problém.

Jednou z dalších předností konstrukce je jistě její odolnost. Vzhledem k certifikaci IP55/58 se klidně se svým telefonem můžete sprchovat a nic se mu nestane. K dosažení voděodolnosti slouží trojice krytek, které překrývají přihrádku pro micro simkartu, slot na paměťovou kartu a otvor pro připojení nabíječky. Zdířka na 3,5 mm jack žádný kryt nemá.

<Digimax S1000 / Kenox S1000>

Hardware a displej

O nekompromisní přísun výkonu se stará výkonný procesor od firmy Qualcomm – Snapdragon 800. Jedná se o čtyřjádrového draka, kterého neuženou ani náročné aplikace a hry, taktovaného na 2,26 GHz. Kromě toho v útrobách najdeme grafiku Adreno 330 a operační paměť s velikostí 2 GB, přičemž dostupná část je zhruba 1,75 GB. Pokud máte spuštěny aplikace na pozadí jako Facebook či Viber, pořád vám zbude přes cca 800 MB paměti na další aplikace či hry. O nedostatek paměti se tedy nemusíte bát.

Screenshot_2013-10-07-20-18-27

Velikost vnitřního úložiště je na papíře 16 GB, ve skutečnosti je ale k dispozici necelých 12 GB, což rozhodně není nejlepší. Celou situaci však zachraňuje přítomnost slotu na paměťové karty typu MicroSDXC. Paměť tak můžete přifouknout o dalších 64 GB a to si myslím, že už je slušná porce.

Hardware v bodech:

  • Displej: 5 palců s Full HD rozlišením (1920 x 1080 pixelů)
  • Procesor: čtyřjádrový Snapdragon 800 s frekvencí 2,26 GHz
  • GPU: Adreno 330
  • Paměť: 2 GB RAM, 16 GB vnitřní
  • Fotoaparát: 20,7 MPx zadní, 2 MPx přední
  • OS: Android 4.2.2
  • GPS: Ano
  • Wi-Fi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot
  • Bluetooth: 4.0 (LE)
  • NFC: Ano
  • Baterie: 3000 mAh
  • Rozměry: 144 × 74 × 8,5 milimetrů
  • Hmotnost: 170 gramů
Katalog Android zařízení

Katalog Android zařízení

Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání...

Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.

Displej

Jak už bylo řečeno displej má rozlišení 5 palců a Full HD rozlišení, což dává jemnost 441 ppi. V praxi tedy jednotlivé pixely rozhodně nerozeznáte. SONY do mobilu zakomponovalo několik softwarových vychytávek, které mají pomoci, co nejlepšímu zobrazení. První je X-Reality, které pomáhá při zobrazení fotek. Další je Triluminos, který by měl zaručit přirozenější podání barev. Samozřejmostí je přítomnost automatické úpravy jasu podle světelných podmínek.

Čitelnost na přímém slunci je opravdu dobrá. Pozorovací úhly už na tom tak dobře nejsou. Již při nepříliš velkém náklonu dochází ke značné deformaci barev.

<Digimax S1000 / Kenox S1000>

Dále budu pokračovat trochu subjektivně. Celkově se musím přiznat, že na mě displej žádný „wow efekt“ neudělal. Věřím, že barevné podání je opravdu věrné, ale mě barvy přišly lehce mdlé. Například obraz na HTC One mi přijde opravdu „namalovaný na skle“, zde se podobný pocit nedostavil. Kontrast a podání černé hodnotím velmi kladně.

Spousta lidí se mnou možná nebude souhlasit, ale kdybych volil pouze podle displeje, HTC One by se mi líbilo víc.

Test výkonu (benchmarky)

Benchmarky nám umožňují měřit a porovnávat výkonnost našich zařízení. Z1 se výkonem řadí na absolutní špici a benchmarky nám to jenom potvrdily.

AnTuTu

Screenshot_2013-10-06-22-44-31

3DMark

Screenshot_2013-10-06-22-45-21

Herní výkon

Většina z nás si nekupuje ty nejnadupanější stroje jenom tak pro parádu, ale za nějakým účelem. Jeden z těch častých je rozhodně hraní her. Jak si tedy Xperia povede?

Pro testování poslouží následující hry: Real Racing 3, Grand Theft Auto: Vice City, Modern Combat 4: Zero Hour

Real Racing 3

Tato hra je svou grafikou a realističností na samé špici současných her. Bohužel je také známa svou špatnou optimalizací. Xperia si s ní poradila s grácií.  Zádrhy se sice občas objevovaly, ale hrálo se nám velmi dobře.

Screenshot_2013-10-01-17-09-58

Grand Theft Auto: Vice City

GTA také nepatří k nejlépe optimalizovaným hrám a nutno uznat, že při nastavení všech grafických možností na maximum se hra lehce trhala. Hrát se, ale stále dala poměrně dobře. Po mírném snížení nároků už vše běželo hladce.

Screenshot_2013-10-06-13-48-37

Modern Combat 4: Zero Hour

Modern Combat také patří na současnou špičku, co se grafiky týče. Hrálo se nám krásně, nic se ani v nejmenším nezasekávalo.

Screenshot_2013-10-06-14-10-37

Připojení k počítači

Připojení k počítači je realizováno přes USB kabel. SONY pro nás přichystalo program s názvem PC Companion, který nám usnadní správu zařízení z počítače. Program má několik velmi praktických funkcí – umožní nám provádět zálohu, importovat a exportovat mediální obsah, kontakty a tak dále.

Rychlost přenosu souborů

Pro test jsme zvolili přenos souboru o velikosti 1,27 GB. Přenos z počítače do zařízení trval 68 vteřin, což dává průměrnou rychlost okolo 18,7 MB/s.

Přenos ze zařízení do počítače byl o čtyři vteřiny rychlejší. Trval tedy 64 vteřin. Průměrná rychlost byla 19,8 MB/s.

Konektivita

Datové sítě

Přístroj disponuje všemi dostupnými technologiemi pro mobilní data. Od stařičkého EDGE a GPRS po modernější HSPA+. K dispozici je také technologie LTE, kterou snad již v blízké budoucnosti budeme moct vyzkoušet i v praxi.

Wi-Fi

Telefon si poradí s drtivou většinou všech existujících standardů, avšak citlivost antény mi nepřišla na nejlepší úrovni. V podmínkách, kde HTC One i Google Nexus 7 signál Wi-Fi stále držely, Xperia už přepnula na mobilní data. Rozdíl určitě nebude nijak markantní, ale zaznamenal jsem ho.

Bluetooth

Bluetooth fungovalo naprosto spolehlivě. Soubory se dařilo bez problému přenášet a i spárování s bluetooth reproduktory proběhlo bez problémů. Dodejme, že technologie je v nejnovější verzi 4.0 Low Energy, což má při některých úkonech přinést zásadní úsporu baterie.

NFC

U Highend telefonu tohoto typu jistě nepřekvapí přítomnost zatím nepříliš rozšířené technologie NFC. Vyzkoušeli jsme ji v praxi – po přiložení telefonů zády k sobě proběhl přenos souboru bez problému.

GPS

Telefon samozřejmě obsahuje i GPS modul. S nalezením polohy nebyl žádný problém. Vzhledem k tomu, že se věnuji běhu a telefon používám jako „měřák“, mohl jsem ho vyzkoušet i v terénu. V průběhu tréninku signál nevypadával a trasa tak byla změřena naprosto přesně.

Baterie a výdrž telefonu

Baterie je alfou a omegou všech současných zařízení. Co na tom, že máte nejmodernější a nejvýkonnější telefon, když jste bez šťávy. Xperia Z1 má v sobě baterii o velikosti 3000 mAh, což je slušná porce. Největším žroutem baterie je samozřejmě displej.

Pokud si v nastavení rozklikneme položku správa napájení, zobrazí se nám několik režimů, které můžeme použít pro prodloužení výdrže baterie. Prvním z nich je režim STAMINA, který automaticky vypne Wi-Fi a mobilní data, pokud je obrazovka zhasnutá. Rozhodně to není špatný nápad, akorát musíte počítat s tím, že pokud například používáte Viber, žádná zpráva vám nepřijde do té doby, než opět rozsvítíte displej. Stejně tak jsou na tom e-maily či notifikace z Facebooku.

Screenshot_2013-10-07-20-29-07

Druhý režim už je v podstatě klasický úsporný profil, kde můžete omezit většinu žroutů energie, pokud baterie klesne pod vámi nastavenou úroveň.

Při testování jsem se bez použití výše zmíněných režimů nedostal s výdrží výše než na jeden pracovní den. Telefon tedy končil v nabíječce každý večer s cca 30% baterie. V den, kdy po škole následoval ještě večerní koncert a návrat k nabíječce kolem druhé hodiny ranní, zbývalo telefonu asi 5% baterie. Samozřejmě se bavím o velmi aktivním používání telefonu. Přes dvě hodiny poslech hudby, brouzdání po internetu, krátkodobé hraní her, zapnutá synchronizace a také pořizování fotek i videí.

V případě, že se v používání značně omezíte, na dva dny výdrže se s trochou štěstí dostanete.

Uživatelské prostředí

SONY Xperia Z1 zatím běží na androidu 4.2.2, ale je nad slunce jasné, že updaty ji neminou. Zařízení neběží na čistém Androidu, ale má v sobě zakomponovanou grafickou nástavbu od SONY. Tu hodnotím jednoznačně kladně. Není nijak přeplácaná, celý systém je skvěle odladěný a nabízí několik zajímavých skutečností.

Screenshot_2013-10-07-20-31-48

Notifikační lišta

Jednou z výborných softwarových vlastností je možnost nastavit si, co chci a nechci mít v notifikační liště.

Screenshot_2013-10-05-20-27-17

Šikovné nástroje

Další softwarovou vychytávkou jsou „mini aplikace“ neboli šikovné nástroje, které nám můžou usnadnit práci. Potřebujete napsat poznámku? Stiskněte tlačítko pro vyvolání správce úloh. Kromě tradičního zobrazení spuštěných aplikací tu na nás ve spodní části displeje čeká lišta pro vyvolání poznámkového bloku, časovače, kalkulačky, internetu, hlasového ovládání a zachycení obrazovky. Výborné je, že aplikace se otevřou v plovoucím okně. Pokud zrovna brouzdáte po internetu a chcete si udělat poznámku, nic nemusíte zavírat, poznámku jednoduše napíšete v plovoucím okně.

Screenshot_2013-10-05-20-32-35

Nabídky

SONY nám v hlavním menu přichystalo novou obrazovku, kterou si zobrazíme posunem doleva. Obrazovka nám dává možnost prohledat či odinstalovat aplikace, seřadit je podle různých kritérií nebo si obstarat nové z Google Play nebo SONY Select.

Screenshot_2013-10-05-20-37-42

Jak už jsem předestřel, zadrhávání či zasekávání systému rozhodně není na denním pořádku a jedná se o opravdu výjimečný jev. Jinak běží systém krásně plynule a bezproblémově.

Softwarová výbava – nálož užitečných aplikací

Kromě již zmíněných „mini aplikací“ přichází Xperia s pořádnou dávkou předinstalovaných aplikací. Ne všechny jsou bohužel v ČR dostupné.

Náčrt

Aplikace pro kreslení s několika předpřipravenými kliparty.

Screenshot_2013-10-05-20-49-55

Socialife

Další z aplikací, která vám umožní číst obsah z různých serverů na jednom místě. Po přihlášení navíc můžete vidět i aktualizace z Facebooku, Twitteru a jiných sociálních sítí.

Screenshot_2013-10-05-20-51-54

SONY Select

Přehled tipů na hry a aplikace přímo od SONY. Na rozdíl třeba od Samsung Apps vás SONY pouze odkáže do Google Play. Služba má pěkný widget na domácí obrazovku.

Screenshot_2013-10-05-20-56-04

TrackID

Určitě znáte Shazam nebo Soundhound tedy aplikace, které vám podle úryvku písničky řeknou její název. Přesně takhle funguje i aplikace TrackID. Pokud ale používáte výše zmíněné, v podstatě nemáte důvod měnit. TrackID se mi po několika testovacích skladbách zdál méně spolehlivý. Samozřejmě opravdu profláklé popové šlágry našel bez problémů, ale když jsem ho zkoušel s elektronickou hudbou, několikrát se mi stalo, že vyhodil název úplně jiné písničky, popřípadě nenašel nic. A to se s Shazamem stává opravdu jenom výjimečně.

Screenshot_2013-10-07-20-43-40

Další služby jako PlayStation Mobile, Reader by SONY či TrackID TV zatím nejsou v našich zeměpisných šířkách dostupné.

Klávesnice

Defaultní klávesnice ničím nepřekvapí. Rozložení je standardní, lze přepínat mezi QWERTZ a QWERTY zobrazením. Užitečné je i tlačítko pro rychlý přístup ke smajlíkům. Na klávesnici nemusíme písmenka jenom vyťukávat, můžeme používat tahy jako například u klávesnice Swype. Rozpoznávání je však určitě lepší právě v konkurenční aplikaci. Klávesnici také můžete nechat učit vaše slovní obraty ze zpráv či sociálních sítí.

Screenshot_2013-10-05-21-13-51

Screenshot_2013-10-05-21-18-26

Kontakty a telefonování

Začněme obrazovkou pro vytáčení čísel – dialerem. K dispozici jsou běžné funkce. Po zadání konkrétního čísla je možné ho následně vytočit, odeslat na něj zprávu či jej uložit mezi kontakty. O poznání zajímavější je funkce, která vám umožní vyhledávat kontakty v telefonu zadáváním čísel a písmen. Ukažme si na příkladu. Například pokud zadáte čísla 2272 – T9 z toho vyvodí Bára a najde vám všechny kontakty, s tímto jménem. Řetězec 66372 znamená v překladu Ondra a opět najde všechny kontakty tohoto jména. Funkce pracuje opravdu dobře, její použití trvá tak dvě vteřiny, a když si na ni člověk zvykne, myslím, že kontakty najde rychleji než brouzdáním v adresáři.

číslovník

Kontakty jsou zpracovány standardně a na žádná překvapení jsem nenarazil. Pokud máte více kontaktů na jednu osobu (např. mobil, Facebook), je k dispozici funkce spojení kontaktů, která vám všechny informace o dané osobě dá dohromady a ze tří kontaktů se tedy stane jeden.

Telefonování

Základní funkci každého mobilního přístroje jsme otestovali a nenašli jsme žádný problém. Telefon u ucha vypadá naprosto luxusně, takže kdekoli ho vytáhnete, určitě se stanete středem pozornosti!

Multimédia

Hudba a zvuk

K přehrávání hudby máme předinstalovanou aplikaci Walkman, která nabízí pěkně graficky zpracované prostředí. Příjemná je i funkce vizualizéru, tedy grafického doprovodu vaší hudby. Pravda, pokud telefon při poslechu nosíte v kapse, moc ji nevyužijete. V nastavení si můžete pohrát s ekvalizérem a dalšími vychytávkami, jako je ClearAudio+ nebo upravit možnosti prostorového zvuku. Opět musím říci, že ve finále mi je na poslech sympatičtější přednes hudebního přehrávače PowerAmp.

Screenshot_2013-10-06-10-26-31

Screenshot_2013-10-06-10-23-57

Kvalita výstupu obecně je na velmi dobré úrovni. V přímém porovnání s Beats Audio u HTC má, ale pořád co dohánět.

Reproduktor

Reproduktor, který je na spodní hraně telefonu, vás pravděpodobně neoslní. Nehraje ani moc nahlas, ani moc kvalitně. Na příchozí hovor vás samozřejmě upozorní, ale hudební orgie nečekejte.

Video

Pro přehrávání videí slouží v základu nainstalovaná aplikace Videa. Jedná se opět o pěkně zpracovanou aplikaci jednoduššího střihu. S podporou například titulků zde tedy nepočítejte.

Screenshot_2013-10-06-10-38-41

Obrázky

K procházení pořízených či stažených obrázků a fotek zde nenajdeme aplikaci Galerie, nýbrž Album. Než jsem ji poprvé našel, chvíli mi to zabralo. Jinak se ovšem jedná o velmi dobře fungující program, který vám umožní procházet fotky ze všech zdrojů na jednom místě nebo je přehledně rozčlenit do kategorií a alb.

Fotoaparát a natáčení videa

Jednou z největších předností Xperie Z1 je bezpochyby fotoaparát. Zadní má rozlišení 20,7 MPx a přední potom 2 MPx. Samozřejmostí je natáčení FullHD videa či LED dioda pro přisvícení. Kvalita fotek je opravdu výborná. Podařilo se nám pořídit dokonale ostré fotografie, za které by se někdy nemusel stydět ani kompaktní fotoaparát.

Při pořizování fotografií máme k dispozici několik režimů. Mezi standardní patří volba mezi automatickým či ručním. Dalším režimem je Časový posuv – série. Fotoaparát vyfotí dávku snímků a nechá vás vybrat ten nejlepší. Režim se hodí například pro zachycení rychle se pohybujících objektů. Pro hračičky je k dispozici režim Efekt AR, který rozpozná váš obličej a trošku ho vyšperkuje (přidá klobouk, brýle apod.). Do fotoaparátu je zakomponována i služba Info – eye, kterou bych přirovnal ke Google Goggles. Pobavit se můžete i s FX Guru nebo vytvořit krásné panorama.

Jak fotí

DSC_0035 Fotoaparát Xperie Z1 v akci

DSC_0039

DSC_0061

DSC_0049 Dobře obstála i za špatných světelných podmínek

AR_EFFECT_20131006205650 Režim efektů jsem vyzkoušel i na sobě :)

 

Jak natáčí

Kvalita videa je velmi dobrá. Trochu mě zklamala úroveň zvukového záznamu. Zašel jsem s Xperií na koncert, abych zjistil, jak si poradí s nahráváním ve velmi hlučném prostředí. Bohužel se moc neosvědčila. Ano, vím, že většina mobilních telefonů nepodává za těchto podmínek kdovíjaké výsledky, ale několik lepších modelů se rozhodně najde.

Sony Xperia Z1 – Testovací video

Sony Xperia Z1 - Testovací video

Sony Xperia Z1 – Testovací video (koncert)

Sony Xperia Z1 - Testovací video (koncert)

 

Voděodolnost, crash test, porovnání rozměrů a funkce Throw

Jak už bylo zmíněno. Telefon je voděodolný. Ve vodě by bez úhony měl přežít až třicet minut, pokud hloubka nepřesáhne 1,5 m. Musím uznat, že úplně poprvé jsem se to trochu bál otestovat. Nikdy jsem voděodolný telefon v ruce nedržel a tak pocit hodit ho do umyvadla je trošku zvláštní. O to víc se mi ulevilo, když opravdu obstál.

<Digimax S1000 / Kenox S1000>

Crashtest

SONY Xperii vybavilo zepředu i zezadu „nerozbitným“ a poškrábání odolným sklem, které v crash testu dopadlo velmi dobře. Nerozbilo se. Překvapení ovšem přichází, kdy se po sérii pádů nepodařilo telefon zapnout. Z toho plyne ponaučení. I když se sklo nerozbije, dávejte na svůj telefon opravdu pozor.

Sony Xperia Z1 Drop Test!

Sony Xperia Z1 Drop Test!

Porovnání rozměrů

Jen tak pro zajímavost jsem udělal pár fotek, na kterých srovnávám velikosti jednotlivých modelů. Na snímcích Samsung Galaxy S2, HTC One, SONY Xperia Z1.

<Digimax S1000 / Kenox S1000>

Funkce Throw

Sony Xperia Z1 – představení funkce Throw

Sony Xperia Z1 - představení funkce Throw

Kdy, kde a za kolik?

Telefon už je ve spoustě obchodů skladem. Podle Heureky cena startuje na 14 875 Kč.

Resumé

Je na čase, abychom si utřídili myšlenky a vynesli poslední soud.

Telefon vás na první pohled zaujme krásným, luxusním zpracováním. Opravdu je poznat, že se nejedná o telefon za pár korun, ale máte čest s tím nejlepším, co je v současné době na trhu k dostání. Na druhý pohled se na vás rozsvítí pětipalcový Full HD displej se spoustou softwarových vychytávek, které mají zajistit kvalitnější zobrazení. Jak už jsem zmiňoval výše, mě displej příliš nenadchl. Ne že by se jednalo o nepovedený kousek, ale osobně jsem příznivcem živějšího barevného podání, než „zedjednička“ nabízí. Na druhou stranu například na čitelnost na slunci si nemůžu stěžovat ani v nejmenším.

Jedním z možných důvodů pro koupi telefonu může být brilantní fotoaparát, který dokáže pořizovat velmi dobré snímky i za horších světelných podmínek. Opravdu k němu nemám výhrady. Foto i video je krásně ostré a na mobilním trhu se bezesporu jedná o špičku. Vzhledem k tomu, že vlastním telefon HTC One, měl jsem možnost porovnávat právě s tímto zařízením. SONY zde vítězí na celé čáře.

Xperia Z1 se také řadí mezi nejvýkonnější telefony na trhu. S čtyřjádrovým procesorem Snapdragonem 800 má výkonu na rozdávání. Spolu s perfektně odladěným systémem se jenom výjimečně setkáte s nějakým zádrhelem. Telefon sice momentálně běží na Androidu 4.2.2, ale aktualizace na 4.3 se jistě brzy dočká.

Další kapitolou je zvuk. Reproduktor nepodává žádné extra výkony, ale pro upozornění na tu či onu událost bohatě stačí. Kvalita výstupu do sluchátek je uspokojivá s několika zajímavými softwarovými možnostmi. ClearAudio+ či nastavení prostorového zvuku nejsou k zahození. Ovšem, co se zvuku týče, osobně je mi sympatičtější HTC One s BeatsAudiem.

Pro mnohé bude velkou předností zvýšená odolnost. Telefonu nebude vadit, když si s ním dáte sprchu, vlezete do vířivky nebo ho jen tak z hecu hodíte do sklenice, protože chcete kamarádům ukázat, že on to vydrží. Vydrží. V praxi je rozhodně příjemné, že se kontaktu s vodou jednoduše nemusíte bát.

Při testování jsem pociťoval slabší anténu Wi-Fi. V místech, kde se ostatní telefony ještě držely, Xperia už přešla na mobilní data. Co se výdrže týče, telefon končil v nabíječce každý večer. Považovat to za nevýhodu mi nepřijde adekvátní. Časy, kdy telefon vydržel klidně celý týden, jsou jednoduše pryč.

S cenou začínající kolem 15 000 Kč se rozhodně jedná o velmi konkurenceschopný kousek, který v hodně kategoriích konkurenci poráží a jen v některých zaostává. Zkrátka pokud pominu pár osobních preferencí, byla radost telefon používat.

+ Opravdu výkonný čtyřjádrový procesor
+ Perfektní fotoaparát s rozlišením 20,7 MPx
+ Voděodolnost
+ Krásné, luxusní zpracování
+ Notifikační dioda
+ Systémová nástavba
+ Slot na paměťové karty
+ Spousta předinstalovaných aplikací
+ NFC a LTE
+ Cena

– Reproduktor
– Slabší anténa Wi-Fi
– Vyšší hmotnost
– Zbytečně velké plochy pod a nad displejem

Matěj Machytka
O Autorovi - Matěj Machytka

Akční a věčně pozitivní člověk, studující svůj vysněný obor - marketingovou komunikaci a PR. Ujíždím na elektronické hudbě, zajímám se o DJing a jsem pravidelným… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (40)