TOPlist

Malware SonicSpy se dostal na Google Play. Může zneužít fotoaparát i mikrofon

sonicspy malware google play

Bezpečnostní agentura Lockout upozorňuje na malware SonicSpy, který se měl dostat i do aplikací, které jsou v obchodu Google Play. Menší chatovací aplikace mají být napadeny.

SonicSpy může mít přístup k fotoaparátu, mikrofonu i hovorům

Obecně je považováno, že aplikace z obchodu Google Play jsou bezpečné. Jenže aplikací je tolik, že zcela určitě některá dokáže proniknout kontrolou Googlu. A ve výsledku se pak objeví ke stažení škodlivá aplikace. To se nyní stalo u několika chatovacích aplikací.

Celkově bylo hlášeno, že SonicSpy napadl čtyři tisíce aplikací, hrstka z nich se dostala i na Google Play, na další se pak dá narazit na internetu. Na Google Play byly upravené chatovací aplikace, které normálně fungovaly, protože byly v podstatě modifikovanou verzí oblíbeného Telegramu. Jejich název byl Soniac, Troy Chat a Hulk Messenger.

malware sonicspy v google play

Jakmile uživatel nainstaloval tyto aplikace, tak původní ikona aplikace zmizí a je nahrazena skutečným chatem. Malware se tímto krokem skryje na pozadí. Následně pak může mít přístup k fotoaparátu, mikrofonu, volání, odesílání SMS atd.

Tyto tři aplikace už na Google Play nenajdete. Nicméně stále se na tento malware SonicSpy dá narazit na internetu, obzvlášť když stahujete aplikace z pochybných stránek.

Dáváte si větší pozor při instalaci aplikací mimo Google Play?

Zdroj: phonearena.com

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)