TOPlist

Služba Google Voice dostává novou aplikaci i webové rozhraní

sluzba-google-voice-nova-ap

V první lednové dekádě jsme informovali, že web Google Voice naznačuje zásadní novinky. Informace vyplývala z informačního pruhu ve webovém rozhraní, který zval k testování nové verze. Odkaz však ve skutečnosti nikam nevedl. Rozjasnění přišlo včera, kdy služba Google Voice dostala novou aplikaci i web.

Od poslední aktualizace aplikace Google Voice pro Android uplynulo již několik let. Skoro to vypadalo, jako by ji vyhledávací gigant postavil na vedlejší kolej. Nyní však přichází s novým uživatelským rozhraním a řadou dalších vylepšení.

Služba Google Voice s novou tváří

Součástí nového prostředí jsou samostatné karty pro textové zprávy, hovory a hlasové zprávy ve schránce Google Voice. Nově jsou také podporovány skupinové textové konverzace, které se tak stávají alternativou k Google Hangouts. Konverzace jsou prezentovány obvyklou formou chatu, takže uvidíte všechny zprávy od jednotlivých kontaktů na jednom místě. To do jisté míry podporuje původní vizi, že zatímco Hangouts se budou zaměřovat spíše na podnikovou sféru, služba Google Voice bude mířit na širokou veřejnost. Dalším kamínkem do skládačky je podpora MMS v rámci aplikace Voice či podpora rychlých odpovědí přímo z oznámení.

Služba Google Voice přináší řadu novinek Služba Google Voice přináší řadu novinek

Tím ale novinky nekončí. Google totiž spolupracuje s poskytovateli bezdrátových služeb na budoucí implementaci podpory RCS („Rich Communication Services“). RCS je (dle Wikipedie): „sada vylepšených telekomunikačních služeb a zároveň globální iniciativa pro nasazení těchto služeb, aby je bylo možné používat i při komunikaci účastníků různých operátorů a při roamingu. RCS poskytuje účastníkům kromě hlasových služeb a SMS také instant messaging nebo chat, živé sdílení videa a přenos souborů mezi libovolnými zařízeními, v jakékoli síti, s jakýmkoli jiným účastníkem.“

Aktualizace je na cestě

Velká aktualizace aplikace Google Voice přichází jako první na Android, následovat bude verze pro iOS a nové webové rozhraní. Nový vzhled a funkce by měly být k dispozici všem uživatelům v průběhu nadcházejících týdnů. Vyhledávací gigant navíc přidává informaci, že aktualizace služby Google Voice budou nyní pravidelné, takže na další snad uživatelé nebudou muset čekat pět let.

What is Google Voice?

What is Google Voice?

Služba Google Voice byla spuštěna v roce 2009 a v rámci USA nabízela k účtům Google telefonní číslo zdarma a bezplatné volání na linky ve Spojených státech a Kanadě. Mezinárodní telefonáty do dalších zemí byly velmi levné, navíc zde fungovalo bezplatné volání z počítače na počítač a hlasová schránka. Cílem bylo vytvořit „jedno číslo pro celý život“. Tedy telefonní číslo, které je vázáno na uživatele, nikoli na jediné zařízení nebo lokalitu. V Česku služba hlasových hovorů bohužel nebyla a není k dispozici.

Google Voice
Google Voice
Oslovila vás služba Google Voice? Využili byste ji, kdyby byla dostupná v Česku?

Zdroje: androidauthority.com, blog.google.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (0)