Umíte sdílet polohu v Mapách Google? Ukážeme vám, jak na to!

umite-sdilet-polohu-v-mapach-google-ukazeme-vam–jak-na-to

Víte, že Mapy Google umí sdílet polohu s dalšími uživateli? V tomto článku se podíváme na to, jak sdílení funguje v praxi, jak ho zapnout a nastavit podle svých potřeb.

Sdílení polohy v reálném čase oznámil Google jako novinku minulý týden. Nedočkaví uživatelé si však většinou museli počkat až do včerejšího odpoledne. Právě včera se v aplikaci i na webu objevila nová položka Sdílet polohu. Nabízí přesně to, co slibuje.

Share your real-time location with the people you want, for exactly as long as you want

Share your real-time location with the people you want, for exactly as long as you want

Jak sdílet polohu s dalšími uživateli?

Pro tento návod použijeme patrně nejčastější způsob, kdy uživatel sdílí svou pozici z mobilního telefonu. Přeci jen sdílení ze stolního počítače asi bude méně časté.

V Mapách Google tedy klepněte na tlačítko v levém horním rohu (tři vodorovné čárky ve vyhledávacím poli). Následně z postranní nabídky zvolte Sdílet polohu. Uvítá vás dialog s textem “Ukažte přátelům, kde právě jste. Informujte rodinu a přátele o své poloze v reálném čase. Oni mohou udělat totéž.” Ten potvrdíte tlačítkem Začít.

Při prvním spuštění budete muset ještě zapnout sdílení polohy. Následně se dostanete do rozhraní, ve kterém zvolíte jak dlouho a s kým chcete polohu sdílet. Na výběr máte buď z nastaveného času (15/30/45 minut/1 až 12 hodin/1 až 3 dny), nebo můžete použít možnost Dokud tuto funkci nevypnete.

Dalším krokem je volba lidí, kterým poskytnete informaci o své poloze. Pokud chcete vybrat uživatele z adresáře kontaktů, zvolte Vybrat lidi, a buď vyberte z rychlých voleb, nebo použijte vyhledávání. Sdílet polohu tímto způsobem můžete s více lidmi najednou. Po dokončení výběru stačí klepnout na tlačítko Sdílet.

Sdílení polohy přes další aplikace

Další variantou je sdílení pomocí odkazu. Stačí klepnout na nabízenou aplikaci (v našem případě Textra), zvolit příjemce a odeslat. Příjemce pak obdrží odkaz na mapu s vaší aktuální polohou. Ten lze otevřít na počítači, notebooku i telefonu.

Konečně poslední volba se skrývá pod nabídkou se třemi tečkami. Zde si můžete vybrat prakticky jakoukoli aplikaci, podporující sdílení odkazů. Snadno tak třeba pošlete svou polohu do svého oblíbeného “kecálka”, e-mailem či třeba na sociální síť.

V případě sdílení přes kontakty se příjemci zobrazí oznámení, že s ním sdílíte svou pozici. Pokud má Mapy Google s touto funkcí, může zase na oplátku sdílet polohu s vámi.

Pokud použijete ke sdílení pozice odkaz, může si vaší polohu zobrazit kdokoli, kdo ho zná – a to i bez nutnosti vlastnit účet Google.

Takto vidí polohu na webu příjemce odkazu Takto vidí polohu na webu příjemce odkazu

V horní liště pak můžete přepínat mezi uživateli a ostatními způsoby, přes které sdílíte pozici, a v případě potřeby sdílení ukončit.

Sdílení trasy

Sdílet můžete také informace o své poloze v průběhu naplánované trasy. To využijete například, když jedete k někomu na návštěvu. Běžným způsobem si tedy zvolíte cíl cesty a spustíte navigaci.

V nabídce pod šipkou v dolní liště pak najdete novou položku Sdílet údaje o cestě. Další postup je pak stejný, jako ve sdílení polohy bez naplánované trasy. Vyberete tedy uživatele nebo aplikace, přes které má být sdílena poloha, následně budete o tomto faktu informováni jak oznámením, tak ikonkou s modrým panáčkem ve spodní liště. Sdílení cesty je ukončeno automaticky po dosažení cíle, případně ho kdykoli můžete vypnout i manuálně.


Maps - Navigate & Explore
Maps - Navigate & Explore

Budete sdílet polohu v Mapách Google?
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

S překonanou čtyřicítkou je s náskokem nejstarším členem redakce :-). Před několika lety hypoteticky vymyslel operační systém svých snů, aby následně zjistil, že přesně na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (6)