TOPlist

Retro hry ještě neřekly sbohem. Zahrajte si staré klasiky na svém mobilu

Retro hry a emulátory – náhleďák

Vzpomínáte na staré dobré časy, kdy jste jako kluci a holky sedávali u televize a pařili staré videohry? Měli jste nějakou natolik oblíbenou, že jste ji několikrát „otočili“ jenom proto, že vás prostě bavila? Podle mnohých hráčů té doby jsou ty časy definitivně pryč, protože současné hry nemají to kouzlo, které ty tehdejší měly. V žádném případě ale nezoufejte. Právě několik takových hráčů a zároveň vývojářů, kteří si retro hry zamilovali, vytvořili nejrůznější emulátory, díky kterým si své milované hry můžete zahrát i dnes na svém smartphonu. Představíme vám ty nejzajímavější z nich, a abyste nemuseli tolik hledat, přidáme nějaký ten zdroj s retro hrami. Tak jdeme na to!

MegaN64 (N64 Emulator)

MegaN64 už svým názvem napovídá, že se jedná o emulátor legendární konzole Nintendo 64. Aplikace je rychlá a stabilní. Jedná se o upravenou verzi Open Source projektu Mupen64+, přičemž vývojáři zapracovali zejména na výkonu a UI. Nejlépe by měla aplikace šlapat na smartphonech Nexus 4 nebo Samsung Galaxy S4, protože právě na nich vývojáři aplikaci testovali.

MegaN64
MegaN64 (N64 Emulator)
MegaN64 (N64 Emulator)

 

My Boy! Free – GBA Emulator

I tentokrát vypovídá o emulátoru už samotný název aplikace. My Boy! je emulátorem handheldu GameBoy Advance, který se proslavil svými legendárními Pokemon hrami. Ve své době byl GameBoy Advance herní mašinkou, kterou chtěl mít každý pařan. Aplikace by měla být velmi rychlá a nenáročná na baterii smartphonu. Navíc vývojáři slibují kompatibilitu s maximálním množstvím her, které byly na GBA vydány.

MyBoy!Free - GBA Emulator
My Boy! Lite
My Boy! Lite

 

Free NES Emulator

Ty nejznámější retro hry pocházely původně z konzole NES – Nintendo Entertainment System. Celosvětově se jí prodalo na 60 milionů a stala se tak nejúspěšnější 8bitovou konzolí. Pokud tedy se slzou v oku vzpomínáte na legendárního Maria, který po boku svého bratra Luigiho zachraňoval princeznu, nebo na střílečku Contra, i pro vás máme dobrou zprávu. Free NES Simulator nabídne například upravitelné rozložení ovládacích prvků nebo cheatování. Pracuje s nejmodernější emulační technologií, která může být pro emulaci NES her vůbec využita.

Free NES Emulator
Free NES Emulator
Free NES Emulator

 

PPSSPP – PSP emulátor

Nesmíme zapomenout ani na ne tolik starý handheld PSP od Sony. Přestože na některé odlehčené mutace můžeme dnes v obchodech stále ještě narazit, první verze vyšla už před dvanácti lety. Ve svých počátcích byla natolik úspěšná, že by nám bylo líto ji mezi retro konzole nezařadit. Aplikace PPSSPP – PSP emulátor je asi tím nejlepším a nejvýkonnějším emulátorem PSP her. Na méně výkonných smartphonech se sice můžou hry zadrhávat, na většině dnešních smartphonů by ale neměl být problém. Bohužel, aplikace si neporadí s každou hrou. Ty je také potřeba v počítači překonvertovat do formátu ISO nebo CSO.

PPSSPP - PSP Emulator
PPSSPP - PSP emulator
PPSSPP - PSP emulator

 

GENPlusDroid

Jediným emulátorem, který hned v názvu neprozrazuje, co bude emulovat, je GENPlusDroid a posledním důležitým zástupcem retro konzolí Sega. A právě na ně se GENPlusDroid specializuje. Dokáže rozběhat hry z konzolí Sega Mega Drive/Genesis a Sega Master System. Aplikace dokonce podporuje hru dvou hráčů. V ovládání je samozřejmostí pro Sega konzole typická šestice akčních tlačítek, které si můžete libovolně přesouvat dle potřeby. Podporována je spousta tabletů a smartphonů s Androidem od verze 2.0.

GENPlusDroid
GENPlusDroid
GENPlusDroid

 

Sbírky retro her jsou stále online

Pro každý z emulátorů existují sbírky her, které jsou často upravené do takové podoby, aby je bylo možné hrát právě například na mobilu nebo tabletu. Díky takovým sbírkám pak můžete vzpomínat na staré dobré časy u konzolí. Retro hry ještě nevymizely a podle nás je to jedině dobře. Najít tedy můžete hry pro Nintendo 64, GameBoy AdvanceNES. Stačí si konkrétní balíček uložit na paměťovou kartu nebo do paměti mobilu a v aplikaci emulátoru ho vyhledat. Hry na PSP vám zde bohužel z licenčních důvodů poskytnout nemůžeme. Budete si tedy muset najít ty své a sami si je překonvertovat nebo se podívat, zda jste si je v minulosti sami nezálohovali kamsi na internet.

Retro SuperMarioBrosNa jakou retro hru vzpomínáte nejvíce?

 

Daniel Macho
O Autorovi - Daniel Macho

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)