TOPlist

Pump Express 3.0: rychlé nabíjení přes USB-C od MediaTeku

pump_express_30_ico

Sen, kdy baterie v chytrém telefonu vydrží několik dnů, se sice skutečností jen tak nestane, přesto (nebo možná právě proto) je tu další technologie, která alespoň zkrátí dobu pobytu v nabíječce. Zatímco Qualcomm nazývá své řešení Quick Charge, Oppo má Super VOOC, ASUS označuje rychlé nabíjení jako BoostMaster a MediaTek Pump Express. Nově představená verze 3.0 poprvé používá funkci Power Delivery dle standardu USB Type-C místo dosavadního VBUS.

Pump Express 3.0: z 0 na 70 % za 20 minut

První výhodou Pump Express 3.0 má být výrazné snížení přehřívání při nabíjení, kterého je dosaženo obcházením všech obvodů uvnitř telefonu. Řešení od MediaTeku umožňuje, aby proud proudil z adaptéru přímo do baterie, a tím snižuje ztráty výkonu o 50 % ve srovnání s Pump Express 2.0. Druhou výhodou je obousměrná komunikace mezi telefonem a adaptérem s více než 20 bezpečnostními mechanismy, které monitorují teplotu a nastavují napětí pro dosažení optimálních časů nabíjení.

S Pump Express 3.0 lze nabíjet proudem vyšším než 5 A s nízkou impedancí, přičemž nabíjení telefonu z 0 % na 70 % by mělo trvat jen dvacet minut. MediaTek však v tomto příkladu nezmiňuje, pro jakou kapacitu baterie uvedená hodnota platí, takže toto číslo je poněkud obtížné interpretovat (je velký rozdíl, zda byla nabíjena 2000mAh, nebo 3500mAh baterie). Tisková zpráva srovnává s konkurenčními řešeními, když tvrdí, že zpravidla potřebují 40 a 100 minut k dosažení stejného výsledku. Ani v tomto případě však není zřejmé, s jakou technologií rychlého nabíjení MediaTek vlastně srovnává. Nejasností je více, takže na data o skutečné účinnosti nové technologie si budeme muset počkat až do jejího uvedení.

https://www.youtube.com/watch?v=mfWrF2NdkKQ

Kromě informace o nové technologii je zajímavé vidět, jak jednotlivé společnosti inovují rychlé nabíjení přes USB-C Power Delivery. Zatímco Quick Charge 3.0 od Qualcommu nesplňuje specifikaci USB-C, vypadá to, že konkurenční MediaTek byl měl být schopen dodávat vysoký proud a přitom se stále bude držet norem.

Technické specifikace Technické specifikace

Podpora rychlého nabíjení Pump Express 3.0 by se měla objevit v zařízeních s čipem Helio řady P20, která je očekávána koncem tohoto roku. V dalších čipsetech se pak ukáže na začátku roku 2017.

Pokud vás technologie rychlého nabíjení zajímají blíže, doporučujeme náš článek na toto téma Jak fungují rychlonabíječky?

Zdroje: androidpolice.commediatek.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (4)