Složte si projektor z kartonu a staňte se králem večera

Projektor pro smartphone – náhleďák

Jste milovníkem filmů? Pořádáte u sebe doma filmové párty pro přátele? A co takhle zkusit tomu dát nový rozměr, díky projektoru? Ne ne, nemyslíme klasický velký projektor, který stojí mnohdy i desítky tisíc a po určité době svícení mu odejde lampa. Máme na mysli projektor pro váš smartphone, který si sami složíte z kartonu, podobně jako Cardboard.

Projektor z kartonu si můžete vzít kamkoli s sebou

Výhodou takového projektoru je, že si ho můžete vzít s sebou kamkoli. Nepotřebuje totiž žádné externí napájení. O obraz i světlo se stará samotný smartphone, takže ani po čase neodejde žádná lampa nebo jiná elektronická komponenta. Jako promítací plocha pak snadno poslouží zeď domu či pověšené plátno. Výsledný obraz samozřejmě nebude tak veliký jako v opravdovém kině, ale rozhodně to bude mnohem lepší, než koukat na film na smartphonu. Takto si můžete udělat vlastní malé letní kino.

Jaké jsou možnosti?

V první řadě se můžete spolehnout na svou vlastní zručnost a použít některý z mnoha DIY (Do It Yourself – udělej si sám) návodů. Pokud jsou vaše ruce trochu šikovné a máte fantazii, výsledek nemusí vypadat vůbec zle. Stačí si ho trochu nazdobit. A samotných pomůcek k výrobě také nebude třeba mnoho.

ingredients_1000

Videí, která celý postup výroby ukazují, je po celém YouTube mraky. Nám se zalíbilo například následující.

Build A Smartphone Projector With A Shoebox

Build A Smartphone Projector With A Shoebox

Pokud ale nevěříte, že by něco tak důmyslného měly dokázat vyrobit vaše ruce, můžete si polovinu práce ušetřit. Na internetu se dá narazit na e-shopy, které podobné kartonové projektory nabízí jako jednoduchou stavebnici. Výhodu to má v tom, že jsou často hezčí, potisknuté jako opravdové retro projektory.

Smartphone Projektor

Jedním z takových projektorů je například kartonový „Luckies“, který nabízí e-shop Zoot. Problémem těchto projektorů je ale jejich cena. Vzhledem k tomu, že se jedná o jednu čočku a kus potisknutého kartonu, který si musíte sami poskládat a slepit vlastním lepidlem (není součástí), nám přijde cena 729,- Kč sakramentsky přestřelená. Připočítejte si poštovné a jsme skoro na tisíci korunách.

smartphone-projektor

Je teď opravdu na zváženou každého zájemce o takový projektor, zda raději utratíte takovouto částku za pouhý karton nebo si dodá odvahu a projektor si sám vyrobí. Ve finále to možná bude dokonce jednodušší, než složit ten zakoupený. No jen si vzpomeňte, jak dlouho jste skládali svůj první Cardboard (který byl na složení o 300% snazší).

Daniel Macho
O Autorovi - Daniel Macho

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (12)