Prodej chytrých telefonů poprvé v historii klesl

prodej chytrych telefonu

Během roku 2017 se po celém světě prodalo podle agentury Gartner celkem 408 milionů chytrých telefonů. Prodej chytrých telefonů klesl o 5,6 procent. V roce 2016 se jich totiž podle údajů stejné agentury prodalo 432 miliónů. Jde o první pokles v prodeji chytrých telefonů od roku 2004, kdy Gartner začal sledovat prodej chytrých telefonů, v té době ještě spíše PDA.

Prodej chytrých telefonů klesá, nasytil se již trh?

Podle ředitele Anshula Gupty ze společnosti Gartner jsou dva faktory, které vedou k poklesu prodejů. Hodně lidí mělo totiž přestat kupovat nejlevnější telefony, místo toho si připlatili za výkonnější a kvalitnější telefony. Kvůli tomu tak nemusí brzy měnit telefon za nový, protože jím dostačuje. Dává to smysl, dnešní nižší střední třída již nabízí dostatek výkonu, kvalitní zpracování i velmi dobré fotoaparáty. A to i po delší době používání.

prodej chytrych telefonu pokles

Druhou věcí jsou vlajkové modely, kde uživatelé mají příliš velká očekávání. Chtějí stále lepší a lepší vlastnosti, ve výsledku to ale znamená, že cena těchto telefonů raketově letí nahoru. Pro velké množství lidí už to jsou ale velké částky, takže buď si tyto vlajkové modely koupí jednou za pár let, případně vybírají v menší cenové kategorii.

Samsung byl opět na vrcholu prodejů chytrých telefonů. Druhé místo obsadil Apple. Obě společnosti však oproti minulému roku zaznamenaly pokles. Vítězem jsou rozhodně společnosti Xiaomi a Huawei, kteří dokázali oproti minulému roku zvýšit prodej svých telefonů.

Kupujete již chytré telefony méně častěji, než v minulosti?

Zdroj: gsmarena.com

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (0)