TOPlist

Portál YouTube už 10 let patří Googlu. Původně to měla být seznamka

youtube_10_let_ico

V neděli mohli zapálit svíčku na pomyslném narozeninovém dortu všichni, kdož znají a používají video portál YouTube. Uplynulo totiž přesně deset let od akvizice YouTube společností Google. Od té doby se událo mnoho změn, které z tehdy perspektivního projektu udělaly nejpopulárnější stránky pro sdílení videí.

Zakladatelé YouTube Chad Hurley, Steve Chen a Jawed Karim Zakladatelé YouTube Chad Hurley, Steve Chen a Jawed Karim

Historie před Googlem nebyla dlouhá. Projekt YouTube založili bývalí zaměstnanci společnosti PayPal Chad Hurley, Steve Chen a Jawed Karim v roce 2005. Doména s tímto názvem byla registrována 15. února. Zajímavostí je, že celý projekt byl původně zamýšlen jako video seznamka, nicméně tento koncept se nesetkal s očekávaným ohlasem.

Portál YouTube byl původně video seznamkou Portál YouTube byl původně video seznamkou

Nakonec tedy zakladatelé povolili nahrávání jakéhokoli obsahu, vytvořeného uživateli. První video bylo nahráno 23. dubna 2005, jmenovalo se „Me at the Zoo“ („Já v zoo“) a na server ho vystavil jeden ze zakladatelů Jawed Karim. Ačkoli má pouhých 18 sekund, zaznamenal snímek 33 milionů zhlédnutí.

Me at the zoo

Me at the zoo

Veřejnosti se brány budoucí jedničky v oboru otevřely o měsíc později – v květnu 2005, v té době fungoval ještě jen jako veřejná beta verze. K oficiálnímu zahájení ostrého provozu pak došlo v prosinci téhož roku. V následujících měsících rostl portál YouTube doslova jako z vody a v létě roku 2006 se mohl chlubit zhruba dvaceti miliony uživatelů a více než 100 miliony videí. Tentýž rok 9. října Google oficiálně položil základní kámen spolupráce s YouTube. Tehdejší generální ředitel Eric Schmidt prohlásil: „Tým kolem YouTube vybudoval poutavou a bohatou multimediální platformu, která doplňuje poslání společnosti Google uspořádat svět informací a učinit ho univerzálně přístupný a užitečný.“

Portál YouTube stvořil „YouTubery“

Posuňme se nyní v historii rychlým krokem do května roku 2007. V té době se portál YouTube začíná profilovat jako poskytovatel video obsahu v té podobě, v jaké ho známe dnes. Byl spuštěn partnerský program, který přinesl finance tvůrcům populárních videí – dnes dobře známým pod označením „YouTuber“. Protože jedním z primárních zdrojů příjmu Googlu je reklama, představil gigant koncem roku 2007 svou novou strategii a způsob zobrazování reklamních sdělení v rámci videí.

O tři roky později začal YouTube nabízet půjčování filmů – nicméně toho jsme se u nás v Česku nedočkali. Zpočátku bylo k dispozici jen pět titulů nezávislých filmařů, a ani přes pozdější rozšíření nabídky nedokázal portál YouTube konkurovat zavedeným velikánům v oboru v čele s Netflixem. Další zajímavostí roku 2010 byly přímé přenosy nejvyšší indické celostátní soutěže v kriketu Indian Premier League, kterou bylo možné sledovat zdarma.

Jak rostla sledovanost videí s více než miliardou zhlédnutí Jak rostla sledovanost videí s více než miliardou zhlédnutí

V únoru 2015 přišel projekt YouTube Kids, zaměřený na rodiny s dětmi. Do konce roku pak následovaly YouTube Gaming a YouTube Music. Následovala placená služba YouTube Red, která zákazníkům za 10 dolarů měsíčně nabízí web a videa bez reklam spolu s přístupem k offline obsahu. Zde se Google inspiroval vlastní službou Hudba Google Play.

Současné sídlo Youtube v kalifornském San Brunu Současné sídlo Youtube v kalifornském San Brunu

Nejsilnější reklamní platforma

V současné době je portál YouTube jednou z největších internetových stránek na světě a jeho cesta tím zdaleka nekončí. Google si nyní klade za cíl získat další miliardu uživatelů, k čemuž má mimo jiné přispět i samostatná aplikace cílící na indický trh. YouTube je také jednou z nejsilnějších platforem pro zobrazování reklamy, kterou má Google ve svém portfoliu. Je jisté, že vývoj se nezastaví – pokud se podíváme na YouTube před deseti lety a dnes, je více než evidentní. Otázkou ale je, jakým směrem se bude dále vyvíjet. Bude to platforma pro filmy spojené s virtuální realitou? Nebo něco jiného?

Co myslíte, jakým směrem by se měl portál YouTube ubírat v dalších deseti letech? Co vám dnes chybí a jaké funkce, možnosti a schopnosti byste u něj rádi viděli? Pusťte uzdu své fantazii v diskuzi pod tímto článkem!

Zdroje: androidheadlines.comen.wikipedia.org.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)