TOPlist

Orbot: Proxy with Tor – surfujte anonymně a bezpečně

orbot náhled

Také vás znepokojují zprávy o kontrole internetu a sledování jednotlivých uživatelů? Pak je zde aplikace Orbot: Proxy with Tor právě pro vás. Ta nám totiž umožní skrýt komunikaci našeho chytrého telefonu s cílovým serverem, čímž se toto připojení stane takřka nesledovatelným. V případě Orbot: Proxy with Tor se jedná o obdobu známější aplikace určené pro klasické počítače. Funkce však zůstává stále stejná, hlavním cílem je tak uchovat naši identitu v bezpečí a anonymizovat připojení.

Jak to vlastně funguje?

Samotná aplikace Orbot: Proxy with Tor je pouze klientem, přes kterého se můžeme připojit do sítě vytvořené velkým množstvím počítačů umístěných po celém světě. Jakmile tak učiníme, bude veškerá naše komunikace probíhat od klienta k cílovému serveru zabezpečeně díky serverům Tor. Docílíme tak toho, že naši komunikaci je takřka nemožné sledovat nebo ji zablokovat pomocí brány firewall, neboť prochází velkým množstvím serverů a navíc dochází k jejímu šifrování.

Jak na to?

Zaujala vás myšlenka skrytého připojení? Pojďme se tedy společně podívat na to, jak ho aktivovat.

Stažení a následná instalace aplikace

V první části povedou naše kroky do obchodu Google Play. Zde najdeme aplikaci s názvem Orbot: Proxy with Tor, kterou následně zdarma nainstalujeme. Při instalaci si můžeme povšimnout, že aplikace nevyžaduje takřka žádná oprávnění.

Orbot: Tor for Android
Orbot: Tor for Android

První spuštění a aktivace

Při prvním spuštění samotné aplikace nás přivítá velice jednoduché uživatelské rozhraní. Náš zrak tak ve většině případů bude směřovat na velké tlačítko uprostřed obrazovky, které slouží pro spuštění anonymního režimu. Ten tedy aktivujeme delším stisknutím již zmíněného tlačítka. Jakmile tak učiníme, staneme se součástí sítě Tor a naše komunikace s cílovým serverem bude šifrovaná. Tento režim lze využít také pro některé aplikace viz. záložka „APPS“ v pravém dolním rohu. Změnit můžeme také Tor server, ke kterému jsme připojeni, to učiníme pouhým přetažením prstu přes aktivační tlačítko nacházející se ve střední části obrazovky.

Široké možnosti nastavení

V pravém horním rohu se nachází ikona, která nás přenese do nastavení samotné aplikace. Jak můžeme vidět, možností je zde opravdu mnoho. My se tedy zaměříme pouze na ty nejdůležitější, které se nacházejí v kolonce „Hlavní“. Zde najdeme možnost nastavení notifikací, jazyku nebo startu aplikace při spuštění telefonu. V nastavení dále můžeme najít funkce, jako přístup ke skrytým službám, transparentní proxy, přemostění vašeho připojení a mnoho dalšího. Nic nám tedy nebrání přizpůsobit si aplikaci k obrazu svému.

Detailní Log

Jako poslední se dnes podíváme na Log skrývající se pod ikonkou v levém horním rohu. Ten nám poskytne detailní výpis všech akcí, které aplikace vykonává, a jakým směrem se ubírá naše šifrované připojení.

Orbot: Proxy with Tor - Log

Vyzkoušeli jste aplikaci Orbot: Proxy with Tor?

Kuba Drhlík
O Autorovi - Kuba Drhlík

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (15)