Nvidia Shield TV: špičkové multimediální centrum a konzole v jednom (recenze)

Nvidia Shield TV recenze

Společnost Nvidia je možná známá hlavně pro své grafické čipy, v posledních letech však svou pozornost čím dál více soustředí také na výrobu a prodej zařízení a služeb pro koncové zákazníky. V současnosti si tak od tohoto výrobce můžete pořídit Nvidia Shield Tablet K1, který jsme pro vás v minulosti již recenzovali, nebo výkonnou konzoli Nvidia Shield TV s Androidem na palubě, na kterou se podíváme v dnešní recenzi. Samotným hardwarem však vše teprve začíná.

Obsah recenze

Obsah balení

Nvidia Shield TV k nám dorazila ve stylové bílé krabici, která obsahuje vše potřebné pro připojení konzole k televizi a následnému hraní. Vedle samotné konzole jsme tak v balení nalezli ještě také napájecí adaptér, herní ovladač Shield Controller, 1,2m HDMI kabel a stejně dlouhý USB kabel pro nabíjení herního ovladače. Nabíječku pro ovladač v balení nehledejte, k tomu si budete muset vystačit s vlastní nabíječkou například od telefonu nebo ovladač nabíjet z USB portu v počítači. Pro test jsme měli k dispozici také ovladač Nvidia Shield Remote a kovový stojan Nvidia Shield Stand, obě tyto položky lze dokoupit jako volitelné příslušenství.

Nvidia Shield TV obsah balení

Design a konstrukce

Své zaměření na hráče konzole prozrazuje už samotným vzhledem. Design kombinující matné a lesklé trojúhelníkové části, navíc spojený se světelnou indikací zapnutého zařízení v typické „Nvidia zelené“ jsme si na první pohled zamilovali. V porovnání s konvenčními konzolemi, jako například Xbox One či PlayStation 4, je navíc Nvidia Shield TV poměrně malé zařízení. Její rozměry činí 210 x 130 x 25 mm.

Nvidia Shield TV bez stojanu

Když už jsme se dostali ke srovnání s běžnými konzolemi, zmínit musíme také chlazení. Nvidia Shield TV sice obsahuje aktivní chlazení formou větráčku, to je však velmi tiché a i při vysoké zátěži  jej lze slyšet, až když se nalézáte těsně vedle konzole. Nemusíte se tak obávat, že vás při hraní či sledování filmů bude rušit zvuk ventilátoru. Ruku v ruce s nízkým tepelným vyzařováním jde také nízká spotřeba, která se běžně pohybuje mezi 5 a 10 W.

Nvidia Shield TV + televize

Pro zapínání konzole slouží senzorové tlačítko ukryté v plastickém logu Nvidia. Raději bychom na konzoli však viděli klasické mechanické tlačítko, jelikož senzor reaguje velmi citlivě a občas se nám stalo, že jsme konzoli zapnuli omylem. Na dálku konzole nejde zapnout. Uspanou konzoli však lze probrat pomocí dokoupitelného dálkového ovladače. Pokud se vám nelíbí umístění Nvidia Shield TV naležato, kdy zabírá relativně dost místa, můžete si dokoupit také stylový kovový stojan, který má navíc na své spodní části nálepku, pomocí které jej můžete pevně přilepit na vybrané místo.  Nvidia Shield TV stojan

Konektivita

V zadní části Nvidia Shield TV nalezneme vedle výdechu chlazení také všechny potřebné konektory. Vedle toho se zde nachází také dvojice klasických USB 3.0, micro USB 2.0, HDMI 2.0, gigabitový Ethernet a slot pro microSD paměťové karty. Na přední straně zařízení se pak ukrývá infračervený přijímač kompatibilní například s dálkovými ovladači Logitech Harmony. Díky podpoře HDMI CEC zase můžete konzoli ovládat také pomocí ovladače od vaší televize – tedy za předpokladu, že tento protokol podporuje i televize. Co se bezdrátové konektivity týče, chybět nesmí rychlá Wi-Fi 802.11ac pracující v pásmu 2,4 a 5 GHz. Přítomno je pochopitelně i Bluetooth, a to konkrétně ve verzi 4.1. Nvidia Shield TV podporuje technologii Google Cast, díky čemuž dokáže fungovat také jako populární zařízení pro bezdrátový přenos obrazu Google ChromeCast.

Obraz a zvuk

Konzole Nvidia Shield TV sice nenabídne vlastní displej ani reproduktory, přesto však výrazným způsobem ovlivňuje výsledný obraz a zvuk na připojené televizi. Jednou z nejzajímavějších specialit je podpora HDR videa až ve 4K rozlišení. Díky tomu si na své HDR televizi budete moci užít video s širokým rozsahem kontrastu a jasu. Nvidia Shield TV také podporuje celou řadu zvukových formátů a nabízí také řadu certifikací. Mezi to nejzajímavější patří například podpora 7.1kanálového zvuku a u streamovaného obsahu si užijete například i prostorový zvuk Dolby Atmos.

NVIDIA SHIELD Android TV – RULE THE LIVING ROOM

NVIDIA SHIELD Android TV – RULE THE LIVING ROOM

Nvidia Shield Controller

Aby uživatel mohl využít herní potenciál konzole naplno bez nutnosti cokoli dokupovat, neobdrží v základním balení klasický dálkový ovladač, nýbrž gamepad Nvidia Shield Controller. Vedle něj pochopitelně Nvidia Shield TV spolupracuje také s univerzálními bezdrátovými gamepady, oproti nim má však tento originální několik výhod. V první řadě obsahuje tlačítka domů a zpět pro ovládání prostředí operačního systému.  A ocenit musíme také použití touchpadu, který představuje stříbrná ploška mezi páčkami a tlačítky pro regulaci hlasitosti. Další výhodou oproti běžným bluetooth ovladačům je pak spárování s konzolí pomocí Wi-Fi, díky čemuž je zajištěna okamžitá odezva bez nežádoucího zpoždění.

Ovladač je na první pohled poměrně mohutný, takže uživatelé s menšíma rukama (či děti) s ním mohou mít z počátku trochu problém. Nám však do rukou padl dobře a z pohledu ergonomie jsme si tak neměli na co stěžovat. Jediné, na co jsme si museli delší dobu zvykat, byl chod analogových páček, který nebyl tak plynulý, jak bychom si přáli. Je však možné, že po čase hraní se mechanismus „zaběhne“ a hraní pak bude pohodlnější. Přítomen je zde také mikrofon a 3,5mm audio jack konektor. Baterie je zabudovaná v ovladači a její napájení probíhá přes microUSB. Chybět pochopitelně nemohou ani vibrační motorky dodávající další odezvu z hraní.

Nvidia Shield TV controller

Nvidia Shield Remote

Pomocí gamepadu, který obdržíte v základním balení, lze sice konzoli plnohodnotně ovládat, pokud však chcete Nvidia Shield TV využít jako multimediální centrum, je mnohem pohodlnější použít originální ovladač nazvaný Shield Remote, který však musíte dokoupit zvlášť. Tento ovladač na první pohled připomíná hodně zjednodušený ovladač od domácího kina či jiného zařízení, zdání však klame. Shield Remote je poměrně sofistikované zařízení, které s konzolí komunikuje pomocí Bluetooth a dokáže ji tak například i vzbudit z režimu spánku.

Nvidia Shield TV ovladač

Na vrchní straně ovladače se nalézá mikrofon, kruhový čtyřsměrný ovladač s potvrzovacím středem, tlačítka domů, zpět a podsvícené tlačítko pro hlasové ovládání. Ploška pod těmito tlačítky se pak na první pohled zdá jako nevyužitá, posouváním prstu po ní však regulujete hlasitost zvuku konzole. Pro napájení ovladače slouží microUSB na jeho spodní hraně. Vedle microUSB zde však nalezneme také 3,5mm jack konektor, díky němuž si budete moci užívat hudbu a filmy také se sluchátky.

Nvidia Shield TV ovladač, konektory

Příjemně nás překvapilo skvěle použitelné hlasové zadávání, i v češtině si s nadiktovaným textem Nvidia Shield TV poradila v naprosté většině případů správně. Škoda je, že toto hlasové zadávání lze použít jen v aplikacích k tomu uzpůsobených. Oproti mobilní klávesnici totiž softwarová klávesnice na konzoli neobsahuje podporu hlasového zadávání a ve většině aplikací tak při zadávání textu budete odkázání na vyťukávání jednotlivých písmen pomocí navigačních tlačítek na ovladači.

Hardware

Nikoho nejspíš nepřekvapí, že Nvidia Shield TV patří mezi opravdu výkonná zařízení. Za tuto skutečnost vděčí chipsetu Nvidia Tegra X1, který obsahuje procesor se čtyřmi jádry Cortex-A57 a grafickému čipu Nvidia Maxwell s 256 grafickými jádry. Grafický výkon se v tomto případě má rovnat 1 teraflops – pro představu Xbox One má výkon 1,31 teraflops a PlayStation 4 nabídne 1,84 teraflops. Operační paměť má kapacitu 3 GB.

Nvidia Shield TV existuje ve dvou paměťových variantách. Námi testovaná verze nabízí 16GB flash úložiště, zakoupit však lze také verzi s 500GB HDD. Ani u 16GB verze se však nedostatku místa obávat nemusíte. Konzole podporuje microSD karty do velikosti až 256 GB a připojit lze také externí HDD. V obou případech pak můžete externí paměťové médium připojit tak, aby se chovalo jako interní úložiště, na které lze také instalovat aplikace. V tomto případě však doporučujeme použít rychlou paměťovou kartu a externí disk s USB 3.0.

GeForce Now

Jedním ze způsobů, jak si na Nvidia Shield TV zahrát, je streamování her ze serverů výrobce. Tato služba se nazývá GeForce Now a měsíční členství vás bude stát přibližně 270 Kč (9,9 €). V tomto předplatném je zahrnut přístup k přibližně 70 her. K dalším titulům se pak dostanete přes jednorázový nákup, takto dostupných je dalších 39 titulů.

Pokud si zakoupíte jednu konkrétní hru, tak ji budete moci hrát nejen na konzoli Nvidia Shield TV, ale dostanete i druhou licenci pro hraní na PC. Škoda jen, že většina takto dostupných her se prodává za citelně vyšší cenu než jejich verze pro PC. Na druhou stranu, čas od času lze na slevy narazit i na GeForce Now. Smířit se také budete muset s faktem, že na zbrusu nové tituly si budete muset obvykle počkat déle než hráči na PC a konvenčních konzolích. Aplikace GeForce Now je v případě Nvidia Shield TV plně přizpůsobena pro ovládání na televizi a uživatel se tak zde může velmi rychle zorientovat.

Nvidia Shiedl TV GeForce Now

Kvalitní internet nutností

Vzhledem k tomu, že hry jsou streamovány přes internet, je potřeba mít dostatečně kvalitní připojení. Dle samotné Nvidie je ke bezproblémovému hraní při rozlišení 1080p a snímkovací frekvenci 60 FPS potřeba přinejmenším internetové připojení s rychlostí 50 Mbit a odezvou maximálně 60 ms. GeForce Now v rozlišení 720p by však mělo fungovat již na internetovém připojení s rychlostí 20 Mbit. Doporučeno je také 5GHz Wi-Fi připojení.

My jsme GeForce Now na Nvidia Shield TV testovali prostřednictvím 200Mbit internetu a připojení přes Ethernet. V tomto případě bylo hraní při rozlišení 1080p naprosto bezproblémové a maximálně plynulé. Zrovna tak bylo připojení bezproblémové při připojení na kvalitní 5GHz Wi-Fi. GeForce Now jsme však již testovali také na tabletu Nvidia Shield Tablet K1, a to při různě kvalitním Wi-Fi připojení. Ve všech případech byl router ve stejné místnosti jako herní zařízení.

  • 150 Mbit, 2,4 GHz Wi-Fi: Hry fungovaly na rozlišení 1280 x 720 px. Docházelo jen k občasnému a krátkodobému snížení rozlišení streamovaného obrazu a snížení snímkovací frekvence. Hry byly s lehkými výhradami hratelné.
  • 300 Mbit, 2,4 GHz Wi-Fi: Hry běžely i ve FullHD rozlišení, ale v průběhu hraní občas docházelo k citelnému propadu snímkovací frekvence. Při HD+ (1600 x 900 px) fungoval stream bezproblémově.
  • 900 Mbit, 5 GHz Wi-Fi: GeForce Now fungovalo bezproblémově i při Full HD rozlišní. Ke zpomalení docházelo jen opravdu výjimečně.

Jak taková streamovaná hra vypadá se pak můžete podívat na následujícím videu:

Nvidia Shield TV – ukázka GeForce Now

Nvidia Shield TV - ukázka GeForce Now

GameStream

Dalším ze způsobů, jak si na Nvidia Shield TV zahrát hry pro PC. Pokud totiž vlastníte stolní počítač s jednou z podporovaných grafických karet od Nvidie, můžete si prostřednictvím internetového streamingu zahrát hry běžící na vašem PC. Pomocí GameStreamu se však hry nemusí pouze zrcadlit, ale můžete hrát také s dalším hráčem v kooperačním režimu. Nvidia Shield Tablet K1 Gamestream

Streaming podporují grafické karty Nvidia GTX řady 600 a výš. Celá řada her podporuje přímo herní ovladač Nvidie, hrát však můžete také s připojenou klávesnicí a myší. Seznam her podporujících herní ovladač Nvidie naleznete na oficiálních stránkách. Hry můžete hrát nejen na lokální sítí, ale také přes internet. Gamestream jsme otestovali v rámci lokální sítě a vše fungovalo bez nejmenších problémů.

Shield Games

Další aplikací sdružující hry na konzoli Nvidia Shield TV je pak Shield Games. Tato aplikace na první pohled vypadá velmi podobně jako GeForce Now, oproti tomu zde však naleznete seznam Android her, které jsou optimalizovány pro Nvidia Shield TV a nabízí podporu gamepadu. Vedle popisu hry a screenshotů z ní zde pak naleznete odkaz do Obchodu Play, ze kterého si danou hru můžete stáhnout.

Pokud zde ale nějakou hru nenajdete, nemusí to nutně znamenat, že si ji na Nvidia Shield TV nezahrajete. Příkladem může být například GTA: San Andreas. Tuto hru dokonce nenaleznete ani přímo v aplikaci Obchod Play, která obsahuje jen tituly kompatibilní s Android TV. Přesto však lze hru oficiální cestou nainstalovat, a to prostřednictvím webového Obchodu Play, například z vašeho PC. Podobná situace nastává také u celé řady dalších aplikací.

Vedle titulů, které si běžně můžete zahrát i na svém telefonu, se zde nalézá také řada her, které mají svůj původ na PC či konzolích a byly na Android dodatečně portovány speciálně pro zařízení Nvidia Shield TV a Shield Tablet. Mezi takto portované hry patří například Half-Life 2, Portal, Doom 3 BFG Edition, Borderlands 2 či War Thunder. Nabídka podobných titulů je však v současnosti stále velmi omezená.

My jsme pochopitelně otestovali také Android hry a dle očekávání si konzole se všemi tituly poradila na výbornou. Zahráli jsme si například zmíněné GTA: San Andreas, Real Racing 3, Dead Effect 2. Nevynechali jsme ani zástupce z řad her portovaných speciálně pro zařízení Nvidia a otestovali jsme tak střílečku Doom 3: BFG Edition a leteckou akci War Thunder.

Systém

Nvidia Shield TV využívá operační systém Android TV, v tomto případě založený na Androidu 6.0. Celý systém je maximálně přizpůsoben pro ovládání pomocí dálkového ovladače.

Nalezneme tak zde kompletně předělaný launcher, který řadí jednotlivé položky do pásů pod sebe. První pás obsahuje různé doporučené položky jako například filmy, videa z YouTube či doporučené hry. Vedle toho se zde mohou ještě nalézat například nedokoukané filmy či právě hrající hudební přehrávač. Další pásy jsou věnovány vybraným aplikacím, hrám a zbylým aplikacím. Nakonec zde nalezneme také přístup do nastavení, připojení ovládacích periferií či menu vypnutí. Chybět nesmí ani implementace hlasového asistenta Google Now, který prostupuje celým systémem.

V podobném duchu jako launcher se pak nese i design některých aplikací. Vedle již zmíněných aplikací GeForce Now a Shield Games můžeme zmínit například aplikace YouTube, Obchod Play či oblíbený přehrávač videí VLC. Stejnou logiku ovládání pak dodržuje i samotné systémové nastavení. Ve výsledku je tak se systémem radost pracovat a jediná naše výtka tak směřuje k již výše zmíněnému hlasovému zadávání textu, které zde funguje jen ve velmi omezené formě a často tak budete odkázáni na zadávání prostřednictvím softwarové klávesnice. Opomenout nesmíme možnost streamování obrazu prostřednictvím služby Twich nebo možnost natáčení videí do úložiště.

Co se týče rychlosti a stability systému, nemáme si na co stěžovat. Dle očekávání byl systém po celou dobu rychlý a nesetkali jsme se ani s pády aplikací. Pochválit Nvidii musíme také za příkladnou podporu. Nejen, že Shield TV obdržela Android 6.0 již před delší dobou, výrobce prostřednictvím aktualizací také neustále přidává další funkce. Během testování tak například dorazila podpora 4K HDR videa.

Cena Nvidia Shield TV

Nvidia Shield TV se u nás prodává exkluzivně u Alza.cz, a to za následující ceny:

  • NVIDIA SHIELD TV 16GB –balení s konzolí a bezdrátovým gamepadem – 5 499 Kč s DPH
  • NVIDIA SHIELD TV 500 GB – balení s konzolí a bezdrátovým gamepadem– 7 999 Kč s DPH
  • NVIDIA SHIELD Remote –bezdrátový ovladač s mikrofonem a výstupem na sluchátka – 1 499 Kč s DPH
  • NVIDIA SHIELD Wireless –bezdrátový gamepad – 1 599 Kč s DPH
  • NVIDIA SHIELD Stand –kovový stojan pro vertikální umístění konzole   899 Kč s DPH

Závěr

Nvidia Shield TV je bezesporu velmi zajímavé zařízení, které si tak trochu vytváří vlastní kategorii. Běžným konzolím jako Xbox One či PlayStation 4 nabídkou her konkurovat nedokáže a herní choutky náruživých hráčů tak nejspíš neuspokojí – tedy minimálně pokud nevlastní herní počítač, ze kterého by si hry sami streamovali.

Na druhou stranu Nvidia stále intenzivně pracuje na tom, aby pro svou konzoli zajistila co nejvíce obsahu, a to jak toho streamovaného, tak toho v podobě Android her. Bude tak velmi záležet na tom, kolik příznivců si toto řešení najde, a kdo ví, třeba se Nvidia a její konzole jednou dostane na úroveň konkurentů ze stáje Sony či Microsoftu a nové tituly budou okamžitě po vydání vycházet i pro Shield TV.

Nvidia Shield TV sice v současnosti stále nabízí poměrně omezený herní obsah, na druhou stranu zde však technické řešení funguje na jedničku. Vůbec oblast streamování je to, v čem Shield TV exceluje. Pochválit musíme například streamování z vlastního počítače, které převyšuje většinu konkurence spolu se Steam Link podporou prostorového zvuku. Exceluje pak při využití jako multimediální centrum, kde dává smysl i uživatelům, jejichž televize má Android TV již zabudovaný – v takovýchto televizích totiž obvykle bývá hardware na úrovni čínských TV Boxů s cenou několika stokorun.

Klady

+ Vysoký výkon.
+ Pohodlné ovládání.
+ Odladěný systém a časté aktualizace.
+ Streamování her i multimediálního obsahu funguje na jedničku.

Zápory

– Zatím omezená nabídka her v GeForce Now.
– Vyšší cena příslušenství.
– Omezení systému Android TV.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Nvidia.

Vašek Švec
O Autorovi - Vašek Švec

Vaška prakticky od dětství zajímaly nové technologie, ať už se jednalo o telefony, počítače či třeba auta. V době, kdy většina jeho kapesného padla na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (10)