TOPlist

Nová verze Google Keep umí „přišpendlit“ důležité poznámky

nova_verze_google_keep_spendliky_ico

Poznámkový systém Google Keep sice postrádá některé funkce zralejších nástrojů, jako jsou Evernote či One Note, vyniká však jednoduchým použitím a přímočarostí. Nová verze Google Keep přichází s funkcí, kterou ocení každý, kdo má v tomto systému větší počet poznámek – ty nejdůležitější totiž půjde přišpendlit tak, aby byly vždy nahoře.

První zmínka o této funkci se objevila už před čtyřmi měsíci, kdy byly ve zdrojových kódech odhaleny dvě ikony špendlíků. Je poměrně velkou záhadou, proč příprava v podstatě triviální funkce trvala tak dlouho. Ať už je důvod jakýkoli, hlavní je, že se jí uživatelé konečně dočkali.

Ikony špendlíků Ikony špendlíků

Jak přišpendlení funguje? Jednoduše a intuitivně, jak bychom ostatně od Googlu čekali. Stačí otevřít poznámku ze seznamu, nebo na ní v seznamu dlouze podržet prst. Pak z nabídky klepnete na ikonu s připínáčkem. Stejným způsobem lze špendlík také odstranit. Funkce je dostupná jen v poslední verzi 3.3.422.0.

Kromě této funkce odhaluje poslední aktualizace ještě jednu novinku: nová verze Google Keep přidává zástupce aplikací (dříve zkratky launcheru). Na podporovaných zařízeních je tak možné dlouhým stisknutím ikony vytvořit novou poznámku, nový seznam, novou foto poznámku či zvukovou poznámku.

Pokud aplikaci Google Keep ještě neznáte, vězte, že její hlavní devizou je jednoduchost. Umožňuje vytvářet poznámky pomocí klávesnice nebo hlasu, sestavovat seznamy úkolů a ukládat fotografie nebo důležité dokumenty. Poznámky lze rozlišovat podle barev a třídit pomocí štítku. Šikovnou funkcí je připomenutí na základě umístění, takže například nákupní seznam se objeví v okamžiku, kdy telefon zjistí, že jste v obchodě.

Nová verze Google Keep: kde ji stáhnout?

Pokud již máte aplikaci nainstalovanou, měli byste dostat automatickou aktualizaci na verzi 3.3.422.0 standardní cestou přes Obchod Play. Protože Google uvolňuje updaty postupně, je možné, že si počkáte několik hodin až dní. Na redakční Xperii Z3 s Androidem 6.0.1 jsme aktualizaci (ve čtvrtek ráno) ještě neobdrželi.

Jestliže se vám čekat nechce, je tu možnost stáhnout si instalační balíček z alternativního zdroje APKMirror. Soubor je velký 12.1 MB a můžete ho použít na telefonech a tabletech s Androidem 4.1 a novějším. V takovém případě je však nutné v systémovém nastavení povolit instalaci aplikací ze zdrojů třetích stran. Instalační soubor je podepsán Googlem a inovuje stávající aplikaci. Kryptografický podpis zaručuje, že je bezpečný pro instalaci a nebylo s ním žádným způsobem manipulováno.

Google Keep - Notes and Lists
Google Keep - Notes and Lists

Zdroje: androidpolice.com, androidauthority.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (1)