Zkroťte roztřesené záběry s NiceBoy Gyro (recenze)

NiceBoy Gyro

Roztřesený záběr je věčný boj všech vlastníků záznamových zařízení. Ostatně i galerie vašeho telefonu jich bude obsahovat nespočítaně. Proto dnes výrobci do svých zařízení instalují optickou stabilizaci, která má za úkol odstranit třes ať už od vašich rukou nebo z důvodu chůze a podobně. Tato metoda je však spíše kosmetická. Proto se dnes používají stabilizátory (tzv. gimbal). Ty dnes zpravidla mechanicky stabilizují zavěšené zařízení ve 3 osách. Jednu takovou stabilizaci nabízí NiceBoy Gyro. Je určena pro akční kamery, které jsou dnes tak oblíbené. Proto se ji dnes podíváme na zoubek.

Rozcestník

Obsah balení příjemně překvapí

Podobných stabilizací na trhu není tolik, abychom mohli soudit, co se dá u takového příslušenství považovat za standard a co za nadstandard. Nás ale vždy mile překvapí, když je v balení pár baterií navíc, jako v tomto případě. A když už jsem začal baterií, musím zmínit také nabíječku, která zvládá nabíjet nejen přibalené baterie typu 18350, ale také 18650. Nabíjení probíhá skrz přibalený micro USB kabel a adaptér do zásuvky. Následně nesmí chybět samotná stabilizace. Jelikož je stabilizace určena pro akční kamery, ocenili bychom přítomnost nějakého pouzdra, kde by byla stabilizace v bezpečí při akčnějším přenášení.

NiceBoy Gyro: specifikace a výdrž baterie

  • rozměry: 128×93,5×277 mm
  • hmotnost: 292 g
  • typ baterie: LiPol
  • baterie: 18350 nebo 18650
  • výdrž baterie: 120 minut
  • nabíjení baterie: 30 minut

[aps_product_sz id=“411447″]

Základem stabilizace jsou 3 střídavé motorky, které jsou řízeny elektronikou, která vyhodnocuje náklon. Výrobce bohužel neuvádí typ motorků, což asi není na škodu, ale domácí kutil by mohl oponovat, že by tuto informaci chtěl znát pro případ, že by si motorek chtěl vyměnit. Baterie nám vydržela o něco méně, než uvádí výrobce. Pravděpodobně je to z důvodu nevyváženosti kamery, kvůli které se jeden z motorků musí namáhat více, než je zdrávo. Nabíjení je ale bleskurychlé a přítomnost náhradního páru baterií vyváží slabší výdrž na baterii.

Vzhled a dílenské zpracování

NiceBoy Gyro na první pohled zaujme svým robustním a kvalitním provedením. Stabilizátor je z velké většiny z kovu a plastová jsou snad pouze tlačítka. Na spodní straně rukojeti nalezneme klasický stativový závit, takže stabilizátor můžete umístit na stativ a kameru nemusíte sundávat. Ve filmařském průmyslu se často používá stabilizátor na konci dlouhého ramene (tzv. jib cranes). Tato metoda vám umožní vytvářet opravdu nevšední záběry a stabilizace k tomu, díky závitu na rukojeti, vybízí.

niceboy-gyro-2

Stabilizátor nabízí pouze 2 tlačítka, pomocí kterých se ovládá. Jedno tlačítko je zapínací a má 2 stavy. Druhé tlačítko s podsvícením slouží pro přepínání a nastavování. 1 krátké stisknutí uzamyká otáčení do strany. 2 krátké stisknutí přepínají do inverzního režimu. Díky tomu můžete natáčet záběry těsně nad zemí, tedy držet stabilizátor „hlavou“ dolů. 1 dlouhé stisknutí aktivuje režim nastavení, ve kterém si můžete zvolit náklon kamery dopředu a dozadu. Pomocí 1 krátkého stisknutí potvrdíte a uložíte nastavení. O vybraném módu vás informuje dioda v tlačítku specifickým blikáním.

niceboy-gyro-8

NiceBoy gyro nabízí do jisté míry volnost při volbě kamery. Je do ni totiž možné vložit i kamery konkurence, které mají podobný rozměr (GoPro, SJCam a další). Telefon se do ni bohužel nevleze, protože stabilizace má motorky a otočné klouby moc blízko u sebe.

Video recenze

Ukázku stabilizovaného videa včetně porovnání záznamu s a bez stabilizace naleznete v naší video recenzi níže.

NiceBoy Gyro stabilizace pro akční kamery – recenze

NiceBoy Gyro stabilizace pro akční kamery - recenze

Kdy, kde a za kolik?

NiceBoy Gyro má u nás oficiální české zastoupení. Nicméně kameru zakoupíte u jejich partnerů kamerov.cz, kterým tímto děkujeme za zapůjčení stabilizátoru. Cena byla stanovena na příjemných 6 990 Kč. Konkurenční stabilizátor SteadyGim3 PRO pořídíte za 11 990 Kč a Rollei eGimbal G4 za 9 990 Kč.

Resumé

NiceBoy Gyro je velmi užiteční příslušenství pro vaší akční kameru. Není nejlevnější, ale pokud s ní umíte správně pracovat, odmění vás v podobě pěkně stabilního videa. Než začnete stabilizátor používat, doporučujeme správně vyvážit všechny osy, pouze tak docílíte nejlepších výsledků a nejvíce ušetříte kapacitu baterie stabilizátoru. Nástroj to však není všemocný a tak se nenechte odrazit prvními pokusy z natáčení. Lehkým otřesům se nevyhnete a je potřeba zapracovat na technice chůze se stabilizátorem. V dané cenové kategorii nemáme moc co vytknout, ale trochu nám chybí větší možnost nastavení. Každému začátečníkovi by do začátku určitě pomohl návod, jak NiceBoy Gyro správně používat a čemu se vyvarovat. Potěšila nás přítomnost náhradního páru baterií.

Klady
+ Kvalitní zpracování.
+ Cena.
+ Obsah balení.
+ Pár baterií navíc.

Zápory
– Menší množství nastavení.
– Nevyvážená kamera snižuje výdrž baterie a může způsobovat vibrace.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Kamerov.cz.

Tomáš Očadlý
O Autorovi - Tomáš Očadlý

Tomáš se narodil jako hračička, odjakživa utrácel své těžce ušetřené peníze za geekoviny, takže smartphony a tablety ho nemohly minout. Systém Android si ho našel… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (4)