Na nových chytrých telefonech běží v 82 % Android a v 18 % iOS

os-na-novych-chytrych-telefonech-ico

Nejnovější čísla analytické společnosti Gartner přinesla velmi zajímavý pohled na trh mobilních zařízení. Ukázala totiž, že na nových chytrých telefonech běží v 99,6 % případů buď Android, nebo iOS. Konkrétně hovoříme o prodejích za poslední čtvrtletí roku 2016.

Tento duopol přitom stále ještě zaznamenává rostoucí trend – ve stejném období roku 2015 patřilo Androidu a iOS dohromady 98,4 %. Jen 1,1 % prodaných mobilů bylo s operačním systémem Windows. BlackBerry OS a další operační systémy obsadily shodně 0,2 %. Aktuální čísla jsou podstatně tristnější: v posledním čtvrtletí 2016 bylo už jen 0,3 % telefonů s Windows a 0,1 % s jiným operačním systémem.

Na jednu stranu je to působivé, ale z jiné perspektivy i děsivé, když vezmeme v úvahu, že z několika konkurentů zbyli nakonec jen dva velikáni. Google a Apple teď doslova ždímají poslední kapky desetin procentních bodů tržního podílu.

Na nových chytrých telefonech je robot, nebo jablko

Z celkového počtu 432 milionů chytrých telefonů prodaných v posledním čtvrtletí roku 2016 jich 352 milionů (81,7 %) mělo jako operační systém Android. Apple prodal sice „jen“ 77 milionů svých iPhonů, což mu vyneslo 17,9% podíl. Americký výrobce se ale netají tím, že cílí na movitější klientelu a o zastoupení na trhu nebojuje. Prodej smartphonů s Windows klesl v meziročním srovnání na čtvrtinu – z více než čtyř milionů kusů za poslední čtvrtletí 2015 na pouhý jeden milion. Podobným tempem vyklidily pozice telefony s BlackBerry OS – proti necelému milionu v roce 2015 se jich prodalo jen 207 tisíc.

Na nových chytrých telefonech běží v 82 % Android a v 18 % iOS Na nových chytrých telefonech běží v 82 % Android a v 18 % iOS

Stojí za to poznamenat, že přestože se ve zpětném pohledu tento stav zdá v podstatě nevyhnutelný, před několika lety viděli analytici situaci v úplně jiných barvách. V poslední zprávě se Gartner do předpovědí raději nepouští – jen konstatuje, že trh mobilních zařízení pokračuje v nastoleném směru. Z hlediska extrémně dominantního podílu společností Google a Apple se asi jen tak něco nezmění. Přeci jen vznik nějakého konkurenceschopného nového mobilního operačního systému v dohledné budoucnosti žádná významná firma neplánuje.

Dobrou zprávou je alespoň to, že globální prodeje smartphonů koncovým uživatelům činily ve čtvrtém čtvrtletí roku 2016 432 milionů kusů. To je proti stejnému období roku 2015 nárůst o sedm procent. Celkem se v uplynulém roce prodalo bezmála 1,5 miliardy chytrých telefonů.

V čem spatřujete hlavní příčiny definitivního propadu Windows na mobilních telefonech?

Zdroje: theverge.com, gartner.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (12)