Molekulární analyzátor SCiO: Vyzkoušeli jsme hračku budoucnosti

SCiO – náhledový obrázek (1 of 1)

Chytrá krabička oskenuje jablko a poví, kolik je v něm vitamínů či zda se třeba nekazí. Zdá se vám to jako vize daleké budoucnosti? Vůbec ne – dnes si ukážeme SCiO, molekulární analyzátor, který to dokáže.

SCiO: Oskenujte potraviny, léky nebo třeba květinu

Vize tvůrců je jasná – uživatelé s sebou nosí kompaktní zařízení, které dokáže oskenovat organické i anorganické látky a poskytnout relevantní informace. Původní záměr je analýza potravin, léků či rostlin. Do budoucna se ale díky takřka neomezeným možnostem počítá i s daleko širším využitím.

Projekt SCiO vznikl jako kampaň na oblíbeném serveru KickStarter, kde si krátce po spuštění získal obrovskou oblibu a hlavně dostatek finančních prostředků. V současné době je funkční vzorek k dispozici vývojářům, kteří mohou vyvíjet své aplikace využívající senzor SCiO a databázi naměřených hodnot v cloudu.

https://youtu.be/2C83tbuBmWY

Spektrometr je to, oč tu běží

Princip činnosti přitom není vůbec novinkou – SCiO je ovšem první přístroj, který se podařilo vměstnat do malé krabičky a využívat jej kdekoliv a kdykoliv. SCiO představuje miniaturní spektrometr – obsahuje zdroj infračerveného záření, které proniká do testovaného předmětu a zkoumá jeho odraz. Spektrometr měří, které frekvence záření jsou s jakou intenzitou absorbovány, díky čemuž zjistíme jedinečnou charakteristiku pro libovolný běžný předmět.

Pohled na takovou charakteristiku nám na první pohled nic neřekne, pokud ji ale porovnáme s rozsáhlou databází vzorků, můžeme s určitou přesností odhadnout, o jaký se jedná předmět a jaké má vlastnosti. Tato metoda měření není nejpřesnější, pro zmíněné použití senzoru SCiO však stačí.

SCiO - prototypy

Klíčem k úspěchu je mobilní telefon a cloud

Běžné spektrometry jsou povětšinou ve velikosti počítačů a jen těžko bychom je pohodlně nosili s sebou. SCiO sází na fakt, že každý s sebou nosí mobilní telefon. Samotné tělo tedy slouží jako zdroj infračerveného záření a detektor, o zpracování výsledků se pak postará samotný telefon. Ten získané údaje odešle do cloudu, kde je rozsáhlá databáze naskenovaných prvků. Po jejich porovnání a zpracování získáme výsledek, který se zobrazí v aplikaci mobilního telefonu.

SCiO - konstrukce

Omezení je akorát v softwaru

Spektrometr dokáže analyzovat téměř libovolnou látku – správné určení je závislé na analýze získané charakteristiky. Do budoucna se tak můžeme těšit na širší využití, které si třeba ani nyní neumíme představit. Dobrou zprávou zůstává, že cloud a databáze modelů zůstává přístupná vývojářům – mohou ji tedy využívat pro vývoj vlastních aplikací pro SCiO.

Scanning Avocado

Zázračná krabička s MicroUSB

SCiO připomíná na první pohled větší Flash disk a jen málokdo by předpokládal, že se jedná o spektrometr do kapsy. Přístroj je vsunut do plastového pouzdra, které brání znečištění senzoru na přední straně. Díky magnetu v pouzdře snadno drží a zároveň se lehce vytahuje – a to vždy jen v případě, že člověk chce SCiO použít. Kromě zmíněného senzoru a zdroje infračerveného záření na přední straně zde nalezneme ještě tlačítko pro spuštění skenování. To je doplněno LED kroužkem, které signalizuje průběh měření či párování.

Proces kalibrace a měření

Před každým měřením je nutné SCiO kalibrovat. Na řadu poprvé přichází mobilní telefon a oficiální aplikace. Spárování bylo velmi snadné – komunikace probíhá skrze Bluetooth. Následná kalibrace probíhá ve zmíněném plastovém pouzdře a nevyžaduje od nás žádnou interakci – pouze tuto volbu spustit v mobilní aplikaci a počkat několik sekund. Po kalibraci se ihned můžeme pustit do skenování – SCiO namíříme na předmět ve vzdálenosti okolo 1 centimetru a spustíme měření tlačítkem na těle přístroje, případně rovnou z mobilní aplikace.

Vydrží až týden, nabíjí se jako mobilní telefony

Plastová krabička SCiO ukrývá na svém těle MicroUSB konektor, který slouží k nabíjení. Lze použít tedy libovolnou nabíječku ke svému mobilnímu telefonu, což každý uživatel ocení. Nebude totiž problém nabíjet přístroj takřka kdekoliv díky rozšíření tohoto standardu. Výrobci navíc předesílají, že SCiO vydrží při běžném užívání až týden, což je uspokojivá hodnota.

SCiO - konstrukce (3 of 4)

Na své si zatím přijdou vývojáři, běžní zákazníci si počkají

Přejděme ale od teorie k praxi, která už tak růžová není. I my v redakci jsme se totiž těšili, jak vyrazíme do potravních řetězců a otestujeme si kvalitu běžných potravin. Bohužel to nebylo možné, alespoň ne v současné chvíli. SCiO se k nám totiž dostalo ještě dlouho před tím, než bude oficiálně uvedeno na trh pro běžné zákazníky. Co to znamená? Že se v současné době pracuje na vývoji aplikací pro koncové zákazníky, v praxi tedy zatím SCiO nemá pro nás, běžné zákazníky, využití.

Aplikace zatím jen sbírá data

Oficiální aplikace pro developery, která nám byla k dispozici, umožní analyzovat jednotlivé vzorky. Zobrazí charakteristiku měření a vybídne nás k jejímu definování – popisu, zařazení či vyfocení. To proto, že samotní vývojáři v této fázi plní databázi naskenovaných vzorků, která bude později využita k analýze.

V současné době ale aplikace, která by po změření rovnou prozradila srozumitelné výsledky, není k dispozici. A to bylo pro nás velkým zklamáním, protože jsme nemohli přesnost ani využití spektrometru SCiO otestovat v praxi očima běžného zákazníka. Na to si budeme muset ještě nějakou dobu počkat – mělo by se tak stát ale ještě letos.

Proto se podívejme jen na náhled, jak by to mohlo za nějaký čas fungovat.

SCiO- Explore More!

SCiO- Explore More!

Budoucnost číhá za rohem – dostane se funkce i do mobilních telefonů?

Ačkoliv zařízení, které se dostalo do naší redakce, zatím není ve fázi, kdy bychom jej mohli smysluplně využít, samotná myšlenka a vize do budoucna nás zaujala. Přijít do obchodu a oskenovat kvalitu potravin znamená velký bonus pro uživatele a velké nebezpečí pro obchody. Zařízení rádi plnohodnotně otestujeme, až se dostane do fáze, kdy jej bude možné běžně používat. Tedy ne jen jako set pro vývojáře.

A co pak? Osud zařízení SCiO je stále nejasný – jen těžko nyní odhadneme, zda se prosadí a dostane se mezi běžné zákazníky v početném zastoupení. Pokud by se to ale povedlo, nebude trvat dlouho a o tuto technologii se začnou zajímat i výrobci mobilních telefonů. Představa, že se spektrometr (byť ne příliš přesný) dostane přímo do mobilních telefonů, je velmi lákavá, nemyslíte? To vše ale již tradičně ukáže čas.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Avast, její další zajímavosti a vychytávky můžete sledovat na Twitteru nebo G+.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (9)