TOPlist

Moje Auto: evidujte a sledujte náklady na provoz vašeho auta

moje_auto_ico

Jezdíte autem a chtěli byste mít přehled o průměrné spotřebě a vynaložených nákladech? S českou aplikací Moje Auto je evidence všech výdajů a jejich následná analýza doslova hračkou! Stačí jen při každém tankování, servisním zásahu či výdaji zadat několik údajů a získáte poměrně podrobné informace o všem, co se provozu vašeho plechového miláčka týká. V této recenzi se podíváme na to, co aplikace nabízí.

Co Moje Auto slibuje?

Autorem aplikace je Jan Dorazil, který v Obchodě Play prezentuje jako zásadní tyto vlastnosti a funkce:

  • Komunikuje v češtině, slovenštině, angličtině a italštině.
  • Více uživatelských profilů umožňuje spravovat více automobilů.
  • Profily jízdy (styl jízdy, stav vozidla,…).
  • Filtrování na základě řady kritérií (můžete například zjistit, jakou spotřebu má váš automobil na zimních pneumatikách).
  • Upozornění na události.
  • Volba jednotek a měn.

Jak Moje Auto funguje v praxi?

Moje Auto ve verzi 2.0.4 jsme nainstalovali na redakční telefon Sony Xperia Z3 s oficiálním Androidem 4.4.4 KitKat. Po prvním spuštění se ukáže obrazovka se seznamem posledních provedených změn, následně budete vyzváni k založení prvního uživatele. Zadat musíte uživatelské jméno, případně (volitelně) i heslo. Pak se již můžete přepnout/přihlásit do zvoleného uživatelského profilu.

Uživatelské prostředí je v češtině, působí sice relativně moderním dojmem, nicméně umíme si vcelku dobře představit jeho přepracování do nejnovějších designových trendů.

Základní obrazovku tvoří panel nástrojů s dvojicí tlačítek pro přidání nových položek a filtrování/úpravy/odhlášení. Pod ním následují přepínače mezi třemi sekcemi:

  • Provoz – provozní náklady automobilu.
  • Auto – v této sekci si musíte nadefinovat alespoň jeden automobil.
  • Profil – zde najdete celkové náklady na provoz vozidla, jakož i možnost definovat vlastní profily jízdy a čerpací stanice.

Začněme tedy založením vozidla. Při zadávání budete muset vyplnit následující položky:

  • Model – modelová řada.
  • Výrobce – výrobce/značka vozidla.
  • Rok výroby.
  • Fotografie či ikona auta.
  • Jednotky tachometru – kilometry/míle.
  • Typ paliva – benzín/nafta/LPG.
  • Objem nádrže.
  • Objem záložní nádrže.
  • Udávaná spotřeba – v litrech na sto kilometrů; proti zvyklostem a pravidlům se v aplikaci používá desetinná tečka.
  • Výbava ovlivňující spotřebu – klimatizace, pohon 4×4, automatická převodovka.
  • Poznámka – textové pole pro zadání poznámky.

Chcete-li průběžně sledovat vliv způsobu jízdy na spotřebu, můžete ke každému tankování přiřadit profil jízdy. Profily si vytvoříte v sekci Profil, kde je pojmenujete a přiřadíte jim atributy, jako jsou typy cest (město, okresky, dálnice, kolony), rychlost (nízká, střední vysoká), zatížení a několik dalších. Podobně si můžete v této sekci zadat čerpací stanice, na kterých tankujete – v tomto případě se zadává jen název.

Nyní se již můžete pustit do evidence výdajů spojených s vozidlem. V sekci Provoz můžete zadat čtyři typy položek: tankování, servis, (jiný) výdaj a poznámku.

Při tankování budete zadávat:

  • Stav tachometru.
  • Datum.
  • Natankovaný objem paliva.
  • Objem nádrže (vyplňuje se automaticky z profilu vozidla).
  • Skutečnost, zda jste tankovali do plné nádrže.
  • Měnu (na výběr je česká koruna, euro, britská libra a americký dolar; kurzy se údajně automaticky stahují z Internetu).
  • Cenu za tankování.
  • Cenu za litr (tu aplikace počítá sama z celkové ceny a natankovaného objemu).
  • Čerpací stanici (výběr z uživatelem definovaných).
  • Profil jízdy (opět z uživatelem nadefinovaných profilů).

V seznamu se pak každé tankování zobrazí s příslušnými údaji – kromě nejvýrazněji zobrazené průměrné spotřeby v litrech na sto kilometrů (barvou jsou rozlišeny vyšší a nižší spotřeby) jsou připraveny i další zadané a vypočtené informace, jako jsou stav tachometru, ujetá vzdálenost od posledního tankování, celková cena, cena za litr PHM a cena za kilometr jízdy.

V případě servisu budete zadávat stav tachometru, datum, nadpis, popis, cenu, název a adresu servisu. U jiných výdajů se eviduje stav tachometru, datum, zboží, cena a místo nákupu. Konečně poslední položka Poznámka vyžaduje vyplnění stavu tachometru, data, nadpisu a textu. Poznámce lze přiřadit kategorii Ostatní, Zajímavý zážitek, nebo Nepříjemný zážitek.

Všechny výdaje jsou zařazovány do seznamu, kde je lze (po dlouhém tapnutí na položku) editovat nebo mazat. Po klepnutí na záhlaví seznamu se ukážou souhrnné informace, konkrétně:

  • Dlouhodobá průměrná spotřeba, celková spotřeba paliva, najeté kilometry, průměrný dojezd a stav tachometru při příštím očekávaném tankování.
  • Emise oxidu uhličitého, vypočtené ze spotřeby paliva, udávané v gramech na kilometr, jakož i celkové množství vypuštěných emisí.
  • Průměrná cena paliva za litr, cena za kilometr a sto kilometrů jízdy.
  • Celková cena oprav a servisních zásahů.
  • Souhrnná cena všech dalších výdajů.

Seznam lze také filtrovat – slouží k tomu druhé tlačítko na panelu nástrojů. K dispozici je řada parametrů, podle kterých lze filtrování provádět – například podle spotřeby, zvoleného profilu jízdy, typu položky (servis, výdaj, poznámka) nebo stavu tachometru.

Část těchto údajů najdete také na záložce Auto. V sekci Profil pak najdete další důležitou informaci, kterou jsou celkové náklady na provoz.

V kontextové nabídce naleznete, kromě možnosti přidání záznamu a filtrování, ještě možnost poděkovat autorovi finanční částkou zaslanou skrze PayPal, zobrazení informací o programu a vstup do nastavení.

Nastavení aplikace je poměrně prosté – koneckonců se vešlo na jednu obrazovku. Kromě výchozí měny (koruna/euro/libra/dolar) a jednotek (kilometry a litry/míle a galony) můžete zapnout upozornění na události (vypnout/zapnout, kolik kilometrů a dnů předem chcete být upozorňováni), nastavit tolerovanou odchylku spotřeby (v l/100 km) a aktivovat automatickou zálohu dat.

Resumé

Celkově můžeme konstatovat, že aplikace Moje Auto poskytuje vše, co bychom od programu na evidenci nákladů, spojených s provozem motorového vozidla čekali. Uživatel může zadávat tankování, servis i další výdaje, aplikace pak z těchto dat počítá nejen celkovou vynaloženou sumu, ale také další užitečné informace, jako jsou průměrná spotřeba, náklady na kilometr jízdy, emise a řadu dalších údajů.

Líbí se nám možnost práce s více uživateli, takže aplikaci může využívat několik lidí s různými auty. Zásadním faktorem při hledání nejvhodnější aplikace pro sledování nákladů spojených s motorovým vozidlem může být fakt, že program je kompletně v češtině.

Vidíme ale i celou řadu věcí, které by povznesly tento poměrně vydařený program ještě výše – například by se nám líbilo automatické vyplnění čerpací stanice či servisu na základě aktuální polohy (samozřejmě s možností změny uživatelem). Zajímavé by byly také grafy, zobrazující třeba vývoj průměrné spotřeby, ceny pohonných hmot v průběhu času, nebo výdajů během roku, nebo alespoň nějaké týdenní/měsíční/roční statistiky.

Část uživatelů by určitě ocenila export nasbíraných dat do nějakého rozumného formátu pro další zpracování v počítači. Na škodu by nebyla ani synchronizace s cloudem, propojení s webovou aplikací či možnost sdílet některé informace na sociálních sítích.

Smutná zpráva na konec: vypadá to, že autor svou aplikaci již dále nepodporuje – poslední aktualizace se dočkala v září 2013 a od té doby již s žádnými dalšími novinkami nepřišel.

Program Moje Auto si stáhlo více než sto tisíc uživatelů a jeho průměrná známka v Obchodě Play je 4,1. 1002 KB velký instalační balíček můžete použít na zařízeních s operačním systémem Android verze 1.6 a novější.

Jeden ze spokojených uživatelů napsal ke svému pětihvězdičkovému hodnocení komentář: „Tak tohle je aplikace, kterou jsem hledal. Jednoduchá a velmi intuitivní. Obsahuje vše co je třeba. Rychlý přehled o spotřebě, ale také výdaje na údržbu vozu. Náklady na provoz vozidla máte tím pádem okamžitě v přehledu. Trochu jsem měl problém s vložením prvního tankování, ale nakonec vše dobře dopadlo. Teď už stačí jen zadávat jednoduše data, která najdete na účtence, a jde to rychle přímo i na čerpací stanici. Ocenil bych měsíční přehled.“

My Car
My Car

Znáte lepší program pro Android, určený ke sledování výdajů spojených s provozem motorového vozidla? Pak neváhejte a dejte nám i ostatním čtenářům tip v diskuzi pod tímto článkem! Zaměřte se především na to, čím je vámi používaná aplikace lepší než zde recenzované Moje Auto. Na nejzajímavější programy se podíváme v samostatných recenzích.

Recenzované aplikace na sledování spotřeby a nákladů na provoz motorového vozidla

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (57)