LG V20 oficiálně představen. Jaká je podzimní vlajková loď s Nugátem?

lg_v20_ico

Přesně podle plánů byl v noci na dnešek představen nový chytrý telefon LG V20, který se má stát podzimní vlajkovou lodí jihokorejské společnosti. Protože první letošní „top“ model G5 přinesl spíše zklamání, čeká se na to, zda „vé dvacítka“ napraví reputaci.

Dle dosavadních ohlasu má LG V20 šanci zvrátit dosavadní nepříznivý vývoj letošního roku – jedná se totiž o opravdu solidní kousek. Zaujmout může multimediální výbavou, fotografickými schopnostmi a především nejnovější verzí operačního systému Android. Telefon se tak může chlubit nálepkou „první mobil, který má Android 7.0 Nougat hned po rozbalení z krabičky.“

 

Konstrukce a vzhled

LG V20 má proti G5 viditelně hranatější vzhled. Liší se také od svého předchůdce V10, který měl rám z nerezové oceli a silikonová záda, zatímco novinka má zadní stranu kovovou. Nejzajímavějším bodem zadní strany je duální fotoaparát, který vyčnívá několik milimetrů nad okolní povrch. Tlačítko na boku slouží k otevření zadního krytu, kde je k vidění uživatelsky vyměnitelná baterie a sloty pro SIM a microSD.

Telefon se může pochlubit vojenskou certifikací MIL-STD 810G, která má garantovat odolnost vůči otřesům. Kombinace těla z pevného kovu a odolného plastu působí prémiovým dojmem a současně je i příslibem, že by telefon mohl vypadat dobře i po měsících používání. Zákazníci budou moci volit mezi titanovým (šedým), stříbrným a růžovým provedením.

Zákazníci budou moci volit mezi titanovým (šedým), stříbrným a růžovým provedením. Zákazníci budou moci volit mezi titanovým (šedým), stříbrným a růžovým provedením.

Specifikace

LG V20 je vlajkovou lodí a jako takový svému výrobci rozhodně neudělá ostudu. Směle může měřit své síly se Samsungem Galaxy Note 7, Sony Xperii XZ a dalšími novinkami posledních měsíců. Ze specifikací vyčnívá druhý displej (respektive proužek displeje), který novinka přebrala od svého předchůdce. Navzdory předchozím únikům, které vedly k domněnce, že LG V20 bude modulární jako G5, nakonec tomu tak není. Nemá ani konstrukci unibody, což mu dává docela důležitou výhodu ve srovnání s většinou konkurentů: uživatelsky vyměnitelnou baterii.

Uvnitř telefonu tepe srdce Snapdragonu 820. Zde je otázkou, zda by „větší parádu“ výrobce neudělal s nedávno představeným a mírně vylepšeným Snapdragonem 821. 4 GB operační paměti jsou dnes víceméně standardní záležitostí současných vlajkových lodí. Pozitivně ale hodnotíme 64 GB rychlého interního úložiště typu UFS.

Obrazovka je IPS Quantum – jde o variantu LCD se vylepšeným podáním barev a lepším kontrastním poměrem, který má ambice konkurovat AMOLED displejům. Malý sekundární displej v horní části obrazovky je postaven na stejné technologii a má shodnou hustotu obrazových bodů (513 ppi) jako hlavní displej. Sekundární displej je prý dvakrát jasnější a zobrazovaná písma jsou o 50 procent větší než na V10.

Akumulátor poskytne slušných (i když ne ohromujících) 3200 mAh, jeho zásadním kladem je možnost výměny. Očekáváme, že LG V20 půjde do prodeje s druhou baterií a nabíjecí kolébkou. Podporováno je rychlé nabíjení Qualcomm Quick Charge 3.0.

Technické parametry LG V20

  • Operační systém: Android 7.0 Nougat
  • Displej (hlavní): 5,7″ Quad HD IPS Quantum (2560 x 1440 obrazových bodů; 513ppi)
  • Displej (sekundární): IPS Quantum displej (160 x 1040 obrazových bodů; 513ppi)
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 820
  • Operační paměť: 4 GB LPDDR4
  • Interní úložiště: 64 GB UFS s možností rozšíření pomocí paměťových karet microSD
  • Hlavní fotoaparát: 16 MPx, f 1,8, optická stabilizace obrazu, hybridní automatické zaostřování v úhlu 75 stupňů;
  • Druhý fotoaparát: 8 MPx, f 2,4, úhel 135 stupňů
  • Přední fotoaparát: 5 MPx, f 1,9, širokoúhlý
  • Baterie: 3200 mAh, uživatelsky vyměnitelná, podpora rychlého nabíjení Qualcomm Quick Charge 3.0
  • Konektivita X12 LTE
  • Wi-Fi: 802.11 a, b, g, n, ac
  • Bluetooth: 4.2 BLE
  • NFC: ano
  • Nabíjecí konektor: USB Type-C
  • 32bitový Hi-Fi Quad DAC
  • Rozměry: 159,7 x 78,1 x 7,6 mm
  • Dostupné barvy: titan, stříbrná, růžová

Fotoaparát, video a audio

Vypadá to, že duální kamera se stane typickým rysem špičkových telefonů LG. Korejská společnost představila dvojici sestávající ze širokoúhlého a normálního objektivu u modelu G5, a podobnou kombinaci lze nalézt i na V20. Hlavní čip ukládá obrázky v rozlišení 16 MPx, se clonou f 1,8 a úhlem záběru 75 stupňů. Když je potřeba zachytit širší scény, může uživatel přepnout na 8MPx, foťák s úhlem záběru 135 stupňů.

Duální kamera se stane typickým rysem špičkových telefonů LG Duální kamera se stane typickým rysem špičkových telefonů LG

Hlavní 16MPx fotoaparát je vybaven optickou stabilizací obrazu a používá hybridní automatické ostření (HAF). Systém HAF volí v závislosti na fotografované scéně mezi laserovým automatickým ostřením a autofokusem s fázovou detekcí. Teoreticky by tyto schopnosti měly zajistit, že záběry budou maximálně jako ostré bez ohledu na světelné podmínky.

LG V20 by měl dobře posloužit i pro nahrávání videa, a to díky funkcím, jako je 24bitové/48 kHz lineárně pulzně kódové modulaci (LPCM), funkcím Steady Record 2.0 (elektronická stabilizace obrazu) a Hi-Fi-Video Recording, která dává uživateli přístup k pokročilým audio funkcím.

Steady Record 2.0 - elektronická stabilizace obrazu Steady Record 2.0 – elektronická stabilizace obrazu

V20 je první smartphonem na světě, které jsou vybaven 32bitovým Hi-Fi Quad DAC (digitálně analogovým převodníkem) poháněným čipem od ESS Technology. Cílem je snížení zkreslení a okolního hluku pro kvalitní zážitek z poslechu. Novinka zvládá přehrávat i bezeztrátové formáty jako jsou FLAC, DSD, AIFF a ALAC.

Software

Jako první telefon na světě má LG V20 Android 7.0 Nougat hned po rozbalení krabičky. Funkce jako režim rozdělené obrazovky, rychlé přepínání aplikací, chytřejší oznámení, nové emoji a vylepšený režim Doze si tak majitelé budou moci užít hned, bez čekání na update. LG se také chlubí, že V20 je první přístroj s novým vyhledáváním v rámci aplikací, o kterém jsme psali minulý týden. Nad Androidem 7.0 běží grafická nadstavba LG UX 5.0+. Jde o vylepšenou verzi softwaru z LG G5.

Hodit se bude i širokoúhlý objektiv Hodit se bude i širokoúhlý objektiv

Dostupnost a cena

V20 se nejprve začne prodávat v Jižní Koreji. Prodeje by měly začít ještě tento měsíc, ostatní regiony budou následovat později. Informace o ceně zatím nebyly uvolněny s tím, že budou oznámeny v následujících týdnech.

Zdroje: androidauthority.com, androidpolice.com, lgnewsroom.com, androidcentral.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (21)