Který název Androidu se vám líbil nejvíc (Víkendová hlasovačka)

verze_androidu_ico

V podstatě od samotného prvopočátku převzal Google od Linuxu označování jednotlivých verzí svého operačního systému nejen číslem, ale také jménem. Drží se přitom pravidla, že název každé další verze se posouvá o jedno písmenko v abecedě dál. Otázka pro toto kolo Víkendové hlasovačky a diskuze zní: který název Androidu se vám líbil nejvíc?

Který název Androidu se vám líbil nejvíc? Který název Androidu se vám líbil nejvíc?

Kódové názvy nejsou výsadou Androidu

Kódová jména či označení nejsou výsadní doménou Androidu či Linuxových systémů. Používá je i Microsoft u svých Windows, nicméně ten na nich nestaví prakticky žádný marketing. Google na to šel přesně z opačné strany a z názvů verzí svého mobilního systému udělal „hype“. Dlouhé měsíce před uvedením tak po Internetu kolují více či méně zaručené zvěsti o tom, jak se příští verze bude jmenovat. Už se dnes například vedou debaty o tom, jak se bude jmenovat „Android O“, a to přitom jeho oficiální představení nečekáme dříve než za devět měsíců. Představení nového jména je mimo jiné doprovázeno (a někdy i předcházeno) odhalením odpovídající sochy v prostorech Googleplexu.

Zatím jsme však u písmene N. První veřejně dostupná verze nesla název Cupcake, takže pamětníci mohou ze svých hlav vylovit rovný tucet jmen. Pojďme si je připomenout v bodech:

  • Cupcake – 2009, Android 1.5
  • Donut – 2009, Android 1.6
  • Eclair – 2009, Android 2.0 a 2.1
  • Froyo – 2010, Android 2.2
  • Gingerbread – 2010, Android 2.3
  • Honeycomb – 2011, Android 3.0
  • Ice Cream Sandwich – 2011, Android 4.0
  • Jelly Bean – 2012, Android 4.1, 4.2 a 4.3
  • KitKat – 2013, Android 4.4
  • Lollipop – 2014, Android 5.0
  • Marshmallow – 2015, Android 6.0
  • Nougat – 2016, Android 7.0
Sochy Androidu před Googleplexem Sochy Androidu před Googleplexem

Který název Androidu se vám líbil nejvíc?

Dostáváme se k anketní otázce pro toto kolo Víkendové hlasovačky a diskuze. Ta je tentokrát prostá: který název Androidu se vám líbil nejvíc?

[gravityform id=“105″ title=“false“ description=“true“ ajax=“true“]
Odkaz pro hlasování z aplikace.

V diskuzi pod článkem se můžete zamyslet třeba nad tím, jaký název ponese „Android O“. Přivítáme i vaše zdůvodnění, proč se vám líbí ten název, kterému jste dali hlas. Který naopak považujete za nejméně povedený a proč?

Hlasovačka z minulého týdne

Před týdnem jsme se v rámci cyklu Víkendová hlasovačka a diskuze ptali, jak byste hodnotili, kdy Samsung opustil své tradiční hardwarové tlačítko Domů. Spekuluje se totiž o tom, že už model Galaxy S8 by tento prvek mohl postrádat.

Pokud se na odpovědi rozdělíme na dvě části, tedy na ty, kteří nesouhlasí a ty, jež souhlasí nebo je jim to jedno, pak můžeme konstatovat, že poměrně překvapivě se naše čtenářská obec rozdělila na téměř stejně velké tábory. Celým 28 % hlasujících by takové rozhodnutí hodně vadilo. Předpokládáme, že jde především o současné uživatele mobilů této značky, což by znamenalo, že by se výrobce nad případným vypuštěním tlačítka měl ještě hodně rozmyslet. Dalších 18 % by proti chybějícímu tlačítku mělo výhrady.

Proti tomu 30 % respondentů by takové rozhodnutí bylo jedno. Zde naopak předpokládáme, že jde zejména o uživatele zařízení jiných značek, které počínání Samsungu víceméně nezajímá. 22 % hlasujících by pak takové rozhodnutí vnímalo jako krok správným směrem.

Výsledky Hlasovačky z minulého týdne Výsledky Hlasovačky z minulého týdne

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (20)