Sluchátka Jaybird BlueBuds X – nekompromisní bezdráty nejen na sport

Jaybird BlueBuds X – cover 1

Běháte či jinak sportujete a hledáte sluchátka, která by s vámi držela krok? Klasická sluchátka vám nevyhovují, protože kabely všude překáží a navíc se kontakty opotřebují a po půl roce skončí v reklamaci? Přesně tyto důvody vás možná vedou k přechodu na bezdrátová Bluetooth sluchátka. Dnes bude řeč o modelu Jaybird BlueBuds X, který osobně vlastním a (tedy) dlouhodobě testuji.

Jaybird BlueBuds X recenze - voda

Obsah recenze

Obsah balení

Sluchátka k vám dorazí ve stylové černo zelené krabičce a se spoustou příslušenství. Vzhledem k tomu, že se jedná typ sluchátek známý jako „pecky“, najdete v balení různé velikosti gumových špuntů. Uchycení sluchátek také není právě konvenční (o tom později), takže dostanete i tři velikosti „ušních klips“. Nechybí ani pěkné magneticky zaklapávatelné pouzdro s logem společnosti a návod, který je překvapivě užitečný.

Jaybird BlueBuds X recenze - příslušenství

Jaybird BlueBuds X recenze - 9 z 10 běžců doporučuje Jaybird BlueBuds X – 9 z 10 běžců doporučuje

Vzhled a dílenské zpracování

Jaybird BlueBuds X jsou vytvořeny především pro sportovní aktivity, jejich zpracování a použité materiály tomu odpovídá. I když se jedná o pecky z vyšší cenové kategorie, kovové nebo jiné prémiové povrchy zde nenajdeme. Prim hraje plast. Dále musíme upřesnit slovo bezdrátová. Ano, skutečně s telefonem či jiným zdrojem hudby propojena nejsou, pravé sluchátko s levým je však propojeno kabelem. Díky šikovným klipsám si délku kabelu přizpůsobíte tak, aby vám nikde neplandal. Když jsem sluchátka poprvé viděl, říkal jsem si, jak se vše mohlo vejít do tak malého kousku plastu. Rozměry jsou totiž pouze o něco větší, než je tomu u klasických drátových špuntů.

Jaybird BlueBuds X recenze - na hlavě

Chválit můžeme i způsob nabíjení. To probíhá skrze klasický microUSB port, není tedy třeba s sebou nosit extra kabel a nabíječku. Port se skrývá pod krytkou na pravém sluchátku. Na propojovacím kabelu je zároveň umístěn ovládací panel. Skrze něj se sluchátka zapínají, ovládá se hlasitost a tak dále.

Jaybird BlueBuds X recenze - microUSB

Sluchátka jsou také „potu-odolná“, což je při sportovních aktivitách nezbytné. Jak jsem ale sám vyzkoušel, ani sprška vody při závodě jim neuškodila.

Rozměry sluchátek jsou opravdu minimální. Rozměry sluchátek jsou opravdu minimální.

Zvuk a poslech

Klíčovým parametrem u každých sluchátek je jejich zvuk. U Jaybird BlueBuds X můžu konstatovat, že zklamáni určitě nebudete. Špuntová sluchátka se již z princpipu vyznačují silnými a kvalitními basy, což platí i zde. Střední a vyšší zvukové spektrum rozhodně nezaostává a po krátkém hraní si s ekvalizérem jistě docílíte požadovaného výstupu. Na to, že se jedná o vysoce kompaktní Bluetooth sluchátka nelze zvuku vytknout nic. Samozřejmě, že to, co se líbí jednomu, nemusí se líbit druhému, ale pokud navštívíte některou z internetových diskuzí, ohlasy na zvuk budou hodně podobné. Hudební přednes je živý a hodí se pro širokou škálu žánrů. Audiofilům by pravděpodobně chyběla ještě větší přesnost přednesu, ale při sportu nemají sluchátka konkurenci.

Jaybird BlueBuds X recenze - trénink

Jako asi každá sluchátka mají i BlueBuds X pár technologií, jejichž název dobře zní a mají vylepšit hudební zážitek. Prvním je kodek Shift, který vylepšuje kvalitu a čistotu zvuku přenášeného přes Bluetooth. Cílem je vyrovnat se kabelovým sluchátkům. Druhou technologií je poté PureSound, jenž eliminuje bílý šum. To slouží ke zpříjemnění dlouhého poslechu. Těžko říct, zda je to pouze marketing, ale sluchátka mám na hlavě bez problémů i několik hodin.

Jaybird BlueBuds X recenze - ovládaní

Uchycení sluchátek je možná tou nejzajímavější vlastností Jaybird BlueBuds X. V praxi existují dva styly, jak špunty nosit. Buď jako klasická sluchátka, kdy kabel směřuje směrem dolů nebo sluchátka otočíte a kabel si přehodíte přes uši. Osobně používám druhý způsob. Sluchátka pak drží jako přibitá. Zajímavý je ale háček, který si zaháknete v uchu. Lépe se to vysvětlí na obrázku. Každopádně je to celkem neortodoxní řešení. Ostatní sportovní sluchátka mívají spíše klipsu za uši. Nutno uznat, že toto řešení nemusí každému sednout optimálně. Každý člověk má svá „slyšidla“ jinak tvarovaná, takže mu zkrátka upínací systém nemusí vyhovovat, popřípadě nedosáhne takové zvukové kvality. Jinak je ale způsob uchycení velmi pohodlný a po pár trénincích ani nevíte, že BlueBuds X máte.

Jaybird BlueBuds X recenze - ucho detail

Samotné ovládání sluchátek mohlo být vyřešeno lépe. K dispozici jsou tři tlačítka, která mají více funkcí v závislosti na délce stisku. To by nám nevadilo, co nám ale vadí je, že při změně hlasitosti skrze panel se přeruší hudba, ozve se pípnutí a teprve poté se melodie vrátí. Tato vlastnost mě vedla k tomu, že spíše než na sluchátkách, ovládám hlasitost na telefonu, což ale není vždy pohodlné. Tlačítky se také dá přepínat mezi skladbami.

Jaybird BlueBuds X recenze - ovladač

Dvoje sportovní sluchátka, dva různé způsoby uchycení. Dvoje sportovní sluchátka, dva různé způsoby uchycení.

Baterie a výdrž

Jestli je něco působivé, tak právě výdrž baterie těchto špuntů. Do tak malého balení se dokázalo vejít 8 hodin hudby na jedno nabití. Skvělá výdrž pro mě byla jedním z důležitých argumentů při koupi. Řekl jsem si, že sluchátka se mnou musí vydržet marathon, což konkurence s např. třemi hodinami nesplnila. Navíc je příjemné, že člověk nemusí Jaybird BlueBuds X nabíjet po každém druhém tréninku, ale skoro týden mu vydrží. Jak jsem již zmínil, nabíjení je snadné díky microUSB portu a přiloženému kabelu. Na sluchátkách je rovněž umístěna dioda, která napoví (zezelená), když jsou sluchátka nabita. Do dvou a půl hodiny se baterie nabije na 100 %.

Jaybird BlueBuds X recenze - nabíjení

Konektivita, specifikace a telefonování

Sluchátka se připojují skrze Bluetooth a podporovaných zařízení je opravdu hodně. Zkrátka pokud má váš telefon Bluetooth s profilem A2DP, neměli byste mít problém. Na stránkách výrobce se lze spojit s technickou podporou a kompatibilitu ještě zkontrolovat. Jaybird BlueBuds X můžete mít spárováno až s 8 zařízeními.

Jaybird BlueBuds X recenze - běh

Specifikace:

  • Rozsah od 20 Hz do 20 000 Hz.
  • Citlivost: 103 +-2dB.
  • Impedance: 16 Ohm.
  • Hmotnost: 13,9 g.
  • Baterie: 83 mAh

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]
Ovládací panel sluchátek má v sobě zabudovaný i mikrofon, není tedy problém přijmout a uskutečnit hovor. Ani ve větrném počasí mě protistrana neměla problém slyšet.

Kdy, kde a za kolik?

I když BlueBuds X už nejsou žhavou novinkou s dostupností to není úplně optimální. V ČR jsem je bezproblémově našel pouze na stránkách Apple.cz. Cena je také dost vysoká a  leckoho nejspíše od koupě odradí. Je ovšem pravdou, že za 4 150 Kč jsem dostal zařízení, které při sportu jenom těžko hledá konkurenci. Samozřejmě alternativy existují, ale buď nižší výdrž na baterii nebo horší kvalita zvuku mne odradila.

Resumé

Pokud hledáte sportovní sluchátka, kterým nezačne vypadávat zvuk po půl roce kvůli opotřebení, BlueBuds X jsou skvělou volbou. Když k tomu připočtete kvalitní zvuk, „potuvzdorné“ zpracování, malé rozměry klasických pecek a dlouhou výdrž na baterie, jedná se o jeden z nejlepších produktů, co můžete dostat. Celkový dojem kazí detaily jako je přerušování hudby při zesilování či zeslabování výstupu. Také způsob uchycení sluchátek nemusí každému sedět, i když z osobní zkušenosti ho můžu označit za povedený. Každý zkrátka musí vyzkoušet sám. Výrazným argumentem proti může být cena, která se pohybuje okolo 4 000 Kč, což za sluchátka na sport vskutku není málo. Jak se ale říká, za kvalitu se platí, a proto si své majitele BlueBuds X určitě najdou. Jenom dodejme, že se prodávají v bílé a černé variantě.

Klady

+ Výdrž baterie
+ Zvuk
+ Rozměry a zpracování
+ Odolnost proti potu
+ Přítomnost mikrofonu

Zápory

– Cena
– Ovládací panel
– Systém uchycení nesedne každému

Matěj Machytka
O Autorovi - Matěj Machytka

Akční a věčně pozitivní člověk, studující svůj vysněný obor - marketingovou komunikaci a PR. Ujíždím na elektronické hudbě, zajímám se o DJing a jsem pravidelným… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (23)