Dokážete řídit křižovatku ve hře Intersection Controller?

Dokážete-řídit-křižovatku-Z

Když světelnou nějakou křižovatku řídí dopravní policisté, mnoho řidičů nabývá dojmu, že to dělají špatně. Někteří dokonce sebevědomě prohlašují, že by to sami zvládli lépe. Pokud si to chcete vyzkoušet na vlastní kůži, nemusíte nutně vstupovat do řad uniformovaných strážců zákona. Stačí si nainstalovat hru Intersection Controller, ve které bude vaším úkolem nastolení řádu v dopravním chaosu.

Obsah článku

Co hra Intersection Controller slibuje?

V popisku v Obchodě Play se dočtete, že vaše role bude spočívat v ovládání světelné signalizace na křižovatkách. Úkol je přitom snadno předpokládatelný: zajistit klidný a plynulý provoz bez nehod. Hrát budete nejen v připravených mapách, ale můžete vytvářet vlastní křižovatky, které lze sdílet s ostatními hráči.

Jako hlavní vlastnosti a funkce jsou jmenovány:

  • 54 připravených map, plus více než deset tisíc dalších, vytvořených uživateli.
  • Klasický režim ovládání křižovatek.
  • Režim simulace skutečného provozu.
  • Změny počasí, střídání dne a noci.
  • Do dění zasahují náhodné nepředvídatelné události.
  • Fyzikální simulace havárií.
  • Editor map.
  • Prohlížeč map ostatních uživatelů.

Jak Intersection Controller funguje v praxi?

První start hry doprovází dialogové okno s nastavením jazyka (podporována je i čeština, což hodnotíme kladně) a volbou uživatelského jména. Pak se již zobrazí úvodní nabídka, čítající celkem šest položek. Ke kýženému cíli vede hned ta první, nazvaná prostě Hrát. V dalším kroku si zvolíte, zda chcete zkusit řídit křižovatku na předměstí, v centru města či v průmyslové oblasti. Začátečníkům určitě doporučujeme začít na předměstí a nevrhat se hned do víru velkoměsta. Kromě toho si také můžete zkusit řídit křižovatky, vytvořené ostatními hráči.

Následuje výběr konkrétní křižovatky a volba kýženého cíle se zobrazením žebříčku dosud nejúspěšnějších hráčů. Samotné ovládání je vlastně tak jednoduché, jak jen může být: semafory se přepínají tak, že na ně klepnete, nebo přes ně přejedete prstem (tímto způsobem lze přepnout více semaforů současně). Herní mapu můžete přibližovat a oddalovat gesty stejně, jako například Mapy Google, tedy štípnutím a roztažením.

Řídíme dopravu

V levém horním rohu se zobrazují informace o uplynulém času a počtu vozidel, která projela křižovatkou. Malým tlačítkem můžete hru pozastavit a opětovně spustit. Dejme si ještě odbočku k panelu situovanému v pravém dolním rohu. První tlačítko Informace zobrazí trasu, kterou chce jet vybrané vozidlo, druhé tlačítko Stop pak toto vozidlo neprodleně zastaví (hodí se zejména na křižovatkách, kde v některém směru není semafor). Tlačítko Semafor zvýrazní všechny semafory v mapě, které máte na povel a nabízí i další možnosti, jako je jejich spojení do společně ovládané skupiny.

Vzhledem k tomu, že budete mít na „pod palcem“ více semaforů současně, klade hra poměrně vysoké požadavky na uvažování, kombinování a logiku. V případě, že se v některé ulici začne tvořit kolona, upozorní na to hra zobrazením výstražné „bubliny“, která s rostoucí krizí nabírá červenou barvu. Zde byste se situací měli zabývat přednostně. V případě nehody zůstanou vozidla nějakou dobu v křižovatce (poté sama zmizí), s čímž je nutné počítat při plánování dalších kroků. Na konci hry pak dostanete hodnocení, ve kterém můžete získat až tři hvězdičky: jednu za počet vozidel, druhou za to, že se vám netvořily kolony a třetí v případě, že během hry nedošlo k nehodě.

Resumé

Na této hře oceňujeme především nápad. Řízení dopravních křižovatek určitě není žádná „brnkačka“, o čemž se budete moci snadno přesvědčit na vlastní kůži, aniž byste ohrozili životy a zdraví spoluobčanů. Intersection Controller zaujme příjemnou grafikou se zaměřením na detail (blikající směrovky, stopy po brzdění při nehodách, změny počasí). Kromě logického uvažování si při hraní také prověříte svou schopnost pracovat pod stresem, a to je něco, co mnohé hráče prostě a jednoduše bude bavit. Možnost vystoupat až na vrchol žebříčku virtuálních regulovčíků může být další zajímavou motivací. Pochvalu si zaslouží lokalizace do naší mateřštiny. Snad jedinou výtkou bude určitá „titěrnost“ na mobilním telefonu – zdá se nám, že hra bude použitelnější na tabletech nad 10″.

Hra Intersection Controller je v Obchodě Play relativně krátce – konkrétně od začátku listopadu uplynulého roku. Přesto si ji od té doby nainstalovalo již více než půl milionu uživatelů, o jejichž spokojenosti svědčí známka 4,1. Instalační balíček velký 22 MB můžete použít na zařízeních s Androidem 2.3 a novějším, takže si zahrajete i na hodně starých telefonech a tabletech. Hra je k dispozici zdarma, obsahuje jen reklamní proužky.

Intersection Controller
Intersection Controller
Chtěli byste si zkusit řídit skutečnou křižovatku?
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (0)