TOPlist

Google se odvolal proti obří pokutě EU

google-eu-android-nema-monopol-iphone_ico

Jak se předpokládalo, tak se i stalo. Google se odvolal proti verdiktu EU. Společnost z Mountain View nesouhlasí s obří pokutou 63,1 miliardy Kč, která byla vyměřena za údajné zneužití dominantního postavení na trhu.

Google se odvolal, kauza se pravděpodobně bude řešit roky

O odvolání informovala agentura Reuters. Google měl ve svém vyhledávači zvýhodňovat jiný svůj produkt, přesněji službu pro porovnávání produktů a jejich následný nákup. Evropská komise nařídila Googlu, aby s tím do konce září skoncovala.

„Společnost Google zneužila svého dominantního postavení na trhu internetových vyhledávačů tím, že ve výsledcích svého vyhledávání upřednostňovala svůj vlastní srovnávač cen a produkty konkurence odsouvala na nižší pozice. Takové jednání je podle antimonopolních pravidel EU nezákonné. Ostatním společnostem odpíralo šanci soutěžit na základě jejich kvalit a inovovat. Především však bránilo evropským spotřebitelům ve skutečném výběru služeb a plném využití výsledků inovací,“ řekla EU komisařka Margethe Vestagerová.

Google má podle Evropské komise ve všech zemích EU dominantní postavení na trhu internetového vyhledávání. A jakmile ve vyhledávání začal Google upřednostňovat své služby, tak se měla výrazně snížit návštěvnost konkurenčních služeb na porovnávání produktů. Stalo se to tak celkem ve třinácti zemích. Nyní se očekává, že se kauza potáhne dlouhé roky.

Měl podle vás Google pokutu zaplatit, nebo udělal správně, že se odvolal?

Zdroj: reuters.com

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (6)