Falešný WhatsApp se objevil na Google Play. Přes milion lidí se nachytalo

falesny whatsapp aplikace

To, že přes bezpečnostní ochrany Googlu občas pronikne nějaká škodící aplikace není tak překvapivé. Na Google Play je velké množství aplikaci, z toho důvodu není možná lidská kontrola, o tu se starají stroje. Nyní se ale na Google Play objevil falešný WhatsApp, který klasický uživatel neměl šanci prokouknout.

Falešný WhatsApp si stáhlo více než milion lidí

Falešná aplikace se nazývala Update WhatsApp Messenger. Jediný viditelný rozdíl v náhledu aplikace oproti klasickému WhatsAppu byl v názvu, kde bylo napsáno Update. Grafická stránka byla stejná jako originál, a dokonce i název vývojáře byl WhatsApp Inc. Oproti originálu byl háček v tom, že falešný WhatsApp Inc. měl za názvem ještě speciální znak, který simuluje mezeru. To ale na telefonu nejde vůbec poznat.

http://mashable.com/2017/11/06/fake-whatsapp-app-google-play-store-android/#qS3dvHcg0Gqd Falešná WhatsApp aplikace vypadala jako originál

I díky tomu to bylo pro běžného uživatele téměř k nerozeznání od oficiální aplikace WhatsApp. Během několika dní, co byl falešný WhatsApp na Google Play, si jej stáhlo více než milion uživatelů.  Falešná aplikace byla plná reklam a také měla v sobě kód, který umožňoval instalaci dalšího softwaru. Nyní ji už na Google Play nenajdete, po upozornění zahraničních médií byla aplikace odstraněna z Google Play.

I tak se ale jedná o varování nejen pro uživatele, ale i samotný Google. Proti škodícím aplikacím se snaží společnost bojovat, a to i třeba nedávno spuštěnou službou Play Protect, která kontroluje nainstalované aplikace v zařízení. Nyní se ale ukázalo, že i přes různá zabezpečení dokáží přes síto Google Play projít nebezpečné aplikace.

Dáváte si pozor na to, jaké aplikace instalujete do telefonu?

Zdroj: mashable.com

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (1)