Fairphone: první telefon ze surovin ze svobodných zdrojů

Fairphone_cover

Pokud Vám není cizí myšlenka férového obchodu, tzv. fair trade, a zároveň máte rádi zařízení s operačním systémem Android, mohl by vás zaujmout nizozemský projekt nazvaný Fairphone.

Fairphone_logo

Pro začátek jen připomeňme co to vlastně férový obchod je. Jedná se o sociální hnutí a celkově o tržní přístup k produkci široké škály komodit v rozvojových zemích. Jedním z cílů fair trade je zlepšení životních podmínek a přístupu na globální trh producentům ze zemí třetího světa, dalším důležitým hlediskem je chránění lidských práv a zlepšení postavení znevýhodněných skupin jako jsou děti, ženy nebo domorodí obyvatelé.

Zpět ale k projektu Fairphone. Skupina nizozemských nadšenců si řekla, že by někdo měl učinit přítrž masové produkci smartphonů v obrovských fabrikách v rozvojových zemích s minimálním ohledem na zdraví a práva zaměstnanců. V čínských závodech například s velkou pravděpodobností pracují nezletilí zaměstnanci a práce zde není v žádném případě peříčko. Stačí se podívat na poměrně časté sebevraždy pracovníků společnosti Foxcon, která vyrábí komponenty a kompletuje zařízení pro společnost Apple a další velké výrobce.

Fairphone_výrobní proces

Nizozemci navrhli vlastní chytrý telefon, příznačně pojmenovaný Fairphone, poháněný systémem Android ve verzi 4.2.2 Jely Bean. Toto zařízení je údajně vyrobeno výlučně ze surovin a komponent získávaných a vyráběných za férových podmínek a za férové tržní ceny, tudíž společnost ručí za to, že při výrobě jejich smartphonů nejsou porušována lidská práva a suroviny nepochází ze zemí, kde nerostné zdroje drží lidé nakupující za peníze z prodeje těchto nerostů například zbraně.

Fairphone_front

Konečně už tedy k samotnému telefonu. Jedná se o dual SIM zařízení střední třídy s displejem o úhlopříčce 4,3 palce a rozlišením 960×540 pixelů, který chrání odolné sklíčko Dragontrail. Srdcem zařízení je pak čtyřjádrový procesor MediaTek 6589M taktovaný na 1,2 GHz, pamět RAM má velikost 1 GB a vnitřní úložiště nabídne 16 GB prostoru. Fairphone by měla při životě poměrně dlouho udržet výměnná baterie o velikosti 2000 mAh.

Fairphone_back

Pokud se vám tato mašinka líbí, nebo byste rádi podpořili projekt s takto ušlechtilým cílem, zajděte na stránky výrobce a nechte si vyrobit jeden nebo i více kousků. Zatím se jedná jen o nezávazné předobjednávky s účelem zjistit poptávku po Fairphonu. Prvních 25 000 zařízení už bylo prodáno a nyní se plní list čekatelů na další várku, která dosáhne hranice 25 tisíc již velmi brzy. Cena by se měla pohybovat okolo 9000 korun a informace o expedici druhé várky zařízení by měla být zveřejněna v průběhu tohoto ledna.

Specifikace:

  • Displej: 4,3 palce o rozlišení 960×540 pixelů, odolné krycí sklo Dragontrail
  • Procesor: MediaTek MT6589M 4×1,2 GHz
  • Paměť: 16 GB ROM, 1 GB RAM
  • Fotoaparát: 8 Mpx AF se stabilizací obrazu
  • Přední fotoaparát: 1,3 Mpx
  • Rozměry: 126×63.5×10 mm
  • Hmotnost: 170 g
  • Baterie: 2000 mAh (vyměnitelná)
  • Systém: Android 4.2.2 Jely Bean
  • Dual SIM: Ano
  • NFC: Ne
  • Notifikační LED dioda: Ano

zdroj: Fairphone, RozvojovkaWikipedia

Ondřej Mika
O Autorovi - Ondřej Mika

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (22)