TOPlist

Facebook prý poslouchá hovory, aby mohl cílit reklamu

facebook_spehuje_ico

Profesorka Kelli Burns, která na University of South Florida působí jako expert na masovou komunikaci, přišla se zajímavým výsledkem svého experimentu. Tvrdí totiž, že Facebook pomocí telefonu odposlouchává (či přesněji poslouchá a analyzuje) hovory. Svůj závěr prezentovala například v britském deníku The Independent či tiskové agentuře NBC. K uvedenému tématu sama říká: „Myslím, že si lidé neuvědomují, nakolik Facebook sleduje každý krok, který provádíme online. Cokoli, co děláme na svém telefonu, Facebook vidí.“

Facebook v roli reklamního špióna

Profesorka Kelli Burns Profesorka Kelli Burns

Burns měla podezření, že nainstalovaná mobilní aplikace Facebook používá mikrofon zařízení k poslouchání rozhovorů, aby mohla uživatelům servírovat reklamy. Svou domněnku pak potvrdila pokusem, který provedla za přítomnosti televizních kamer, kdy během hovoru probírala několik vybraných témat, přičemž měla v ruce telefon s nainstalovanou aplikací této sociální sítě. Záhy se jí pak v programu začala zobrazovat reklamní sdělení, odpovídající tématům pokusných konverzací.

Burns odzkoušela svou teorii tím, že s povolenou funkcí přístupu k mikrofonu nahlas mluvila o svém přání jet na safari a probírala možnosti dopravy. „Opravdu ráda bych viděla africké safari. Myslím, že by bylo skvělé jezdit tam džípem,“ řekla nahlas s telefonem v ruce. Výsledkem bylo, že do minuty se jako první příspěvek v časové ose objevil článek o safari. Jako další se pak ukázala reklama na terénní auto značky Jeep.

Funkce shromažďování informací o tom, co se děje v okolí uživatele, se v mobilní aplikaci objevila poprvé v roce 2014. Vývojáři tehdy tvrdili, že slouží k určení toho, co uživatel právě dělá – že například poslouchá hudbu nebo sleduje film či sportovní zápas. Měla být aktivní pouze při psaní statusů a měla uživatelům nabídnout jednodušší a rychlejší způsob psaní příspěvků o tom, co se kolem nich děje.

Jak ale tvrdí profesorka Kelli Burns, je tato funkce v současnosti používána ke komerčním účelům, a to v podstatě neustále. Nesporným faktem je, že aplikace Facebook má přístup k mikrofonu telefonu, a podle všeho je tato funkce ve výchozím nastavení zapnutá.

Aplikace Facebook prý špehuje své uživatele Aplikace Facebook prý špehuje své uživatele

Facebook se ale vůči uvedeným závěrům ohradil a tvrdí, že nepoužívá mikrofon zařízení k získávání informací, které by následně předával zadavatelům reklamy. Firma prý dokáže zobrazovat relevantní reklamy na základě zájmů uživatelů a dalších demografických informací, ale nejde cestou nahrávání hovorů. Kromě zástupce Facebooku zdůraznil, že hovory nezaznamenává, nenahrává ani neukládá. Dobrou zprávou je, že tuto funkci lze vypnout v nastavení aplikace a také to, že patrně není používána ve všech zemích.

Srovnání s konkurencí

Na rozdíl od jiných známějších hlasových služeb, jako je Apple Siri a Amazon Echo, Facebook nabízí větší kontrolu nad tím, co to může aplikace dělat s mikrofonem. Proti Apple Siri jsou zde dva významné rozdíly: Siri čeká na „probuzení“ vyřčením fráze „Hej, Siri“ a ve výchozím nastavení je tato možnost vypnutá. Podobně technologie Amazon Echo poslouchá až po vyřčení jména „Alexa,“ Amazon také předem informuje o této funkci, umožňuje odstranit nahrávky a nabízí širší možnosti nastavení.

Proti tomu Facebook vyžaduje přístup k mikrofonu telefonu, i přes dřívější tvrzení je podle všeho tato funkce ve výchozím nastavení aktivní, je schopna poslouchat kdykoli a neřekne vám, co to dělá se získanými informacemi.

Zdroje: hi-tech.mail.ru, yro.slashdot.org, breitbart.com, theregister.co.uk.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (5)