CPU X: Když chcete mít telefon pod drobnohledem

CPU X

Běžní uživatelé se příliš nestarají, jaký procesor jejich telefon pohání, na jaké běží frekvenci nebo zda jsou třeba všechny senzory funkční. Pro ostřílenější nadšence však existují aplikace, které tyto a spoustu dalších informací prozradí. Dnes si představíme CPU X, který láká na jednoduché prostředí a spoustu zajímavých informací.

CPU X: Detailní informace nejen o procesoru

Přestože název tak trochu svádí k domnění, že aplikace bude sledovat jen procesor, CPU X toho zvládne o poznání více. Kromě detailních informací o procesoru totiž dokáže pokrýt téměř kompletní hardware telefonu. Prozradí nám zajímavosti i například o síti, baterii, systému, fotoaparátu či senzorech. Zatížení procesoru či sítě pak dokáže sledovat dokonce v průběhu času, což se může hodit pro dlouhodobější analýzu.

Základní informace o telefonu

Hned první záložka CPU tak trochu potvrzuje, že se CPU X soustředí zpočátku hlavně na procesor. Dozvíme se zde kompletní informace o použitém čipu – názvu, výrobní technologii, počtu jader, frekvencí či třeba vytížení a instrukční sadě. Uveden je i grafický akcelerátor, ten už však bez větších detailů. Podobně je na tom sekce System, která pak ukazuje základní informace o telefonu jako celku. Podobně jsou na tom rovněž sekce Network a Battery, které zobrazí připojení k WiFi síti a základní informace o baterii.

Senzory a informace o fotoaparátu

CPU X se jako spousta jiných aplikací zaměřuje i na senzory v telefonech, kterých je požehnaně. Kromě tradičního seznamu všech senzorů v telefonu je zobrazen i název komponenty a lze sledovat v reálném čase jejich hodnoty. Záložka Camera se zaměřuje na čipy fotoaparátů. Kromě základních údajů o rozlišení čipu zde nalezneme i detaily o hodnotách ISO, maximálního rozlišení, komprese JPEG, podpory RAW apod.

Analýza využití CPU, sítě a baterie

Jedna z nejzajímavějších částí aplikace je skryta pod ikonou třech teček v pravém horním rohu a možností CPU Status. Zde nám aplikace CPU X formou koláčového grafu prozradí, na jaké frekvenci nejčastěji běží procesor v našem telefonu. Ze seznamu níže se dozvíme také přesný počet hodin, jak dlouho telefon spal. CPU X si poradí i se sledováním vytížení sítě, a to jak WiFi, tak mobilních dat. Při spuštění nás ale CPU X upozorní, že k tomu slouží i samostatná aplikace od stejných tvůrců. Zrovna tak lze sledovat vývoj baterie v čase – její kapacita, napětí či třeba teplota.

Závěr

Budeme se možná opakovat, ale CPU X je v našich očích znovu aplikací, která sice nenabídne více funkcí než osvědčený CPU-Z či System Panel 2, dokáže však vše zabalit do jednoduchého a přehledného prostředí. Výhodou jsou také zajímavé grafy nebo třeba Widget na domácí obrazovku. Aplikace je k dispozici zdarma, jsou v ní však zobrazeny decentní reklamy.

CPU X - Device & System info
CPU X - Device & System info

Používáte nějakou aplikaci pro zobrazení informací o telefonu?

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (0)